Hogyan hat a vetélkedés a férfiak szexuális érdeklődésére?

2015. augusztus 25. 11:42 - Meskó Norbert

fight_club.jpg

A férfiakról köztudott, hogy vetélkednek egymással a lehetséges szexuális partner, szerelmi társ érdeklődésének felkeltéséért, kegyeinek elnyeréséért, akárcsak a legtöbb belső megtermékenyítésű faj hímjei. (Erről korábban írtunk már itt és itt.) Az sem ismeretlen, hogy a nők is vetélkednek egymással (erről pedig itt és itt írtunk). Gregory Gorelik és David Bjorklund (Florida Atlantic University) pszichológus kutatók elhatározták, hogy megvizsgálják, mi történik a férfiak szexuális érdeklődésével, amikor nyernek vagy veszítenek egy másik férfi elleni küzdelemben.

A kutatók 113 férfi résztvevőt fogadtak a laboratóriumokban. Az önkénteseknek azt mondták, hogy egy számítógépes reakcióidő vizsgálatban vesznek részt, és az a dolguk hogy versenyezzenek egy másik férfi önkéntessel, aki ugyanabban a pillanatban a szomszédos szobában ül egy másik számítógép mellett. A monitoron megkezdődik a visszaszámlálás és amikor az „indíts!” felirat felvillan, akkor a résztvevőnek a gombokkal kell irányítani a bábuját olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudja.

A kutatók minden kör végén visszajelzést adtak a képernyőn keresztül a résztvevőnek, amely mutatta, hogy az illető milyen eredményt ért el az ellenfelével szemben. De a valóságban a kutatók hamis visszajelzéseket adtak a résztvevőknek. Aki ismeri az ilyen pszichológiai vizsgálatokat talán nem lepődik meg rajta, hogy az ellenfél a valóságban nem is létezett. És mivel nem volt ellenfél, a résztvevők valójában nem is nyertek és nem is veszítettek. Csak azt hitték, hogy nyernek vagy veszítenek. A visszajelzés ugyanis véletlenszerű volt. A résztvevők egyharmadának azt jelezték vissza, hogy nyert a másik harmadának azt, hogy veszített, a harmadik, fennmaradó rész volt a kontrollcsoportot. Ők csak játszottak,de sosem mondták nekik azt hogy ellenféllel játszanak. Ők azt gondolták, hogy csak saját maguk ellen játszanak.

A vizsgálat második részében a résztvevőknek egy csomó női arcot kellett megítélniük. Voltak vonzóbbak és voltak kevésbé vonzóak, de mindannyian mosolyogtak. Azt mondták a résztvevőknek, hogy a vizsgálatnak ez a része nem kapcsolódik az előzőhöz, hanem csak az arckifejezések leolvasását mérik.  Aztán kaptak egy hosszú kérdéssort, amelyre a képen látható nőkkel kapcsolatban kellet válaszolniuk. Többek között azt is hogy mennyire tartják vonzónak és minden nőnél meg kellet ítélni hogy milyen szívesen hívná randizni, vagy mennyire szívesen szexelne az illetővel. Minden egyes választ egy 8-fokú skálán kellett értékelni. Minden kérdés amely, nem kapcsolódott a szexualitáshoz csak egy fajta töltelék kérdés volt, amely arra szolgált hogy elleplezze a vizsgálat valódi célját és hogy emiatt a résztvevők minél őszintébb válaszokat adjanak.

Ahogy azt feltételezhetjük is, minden férfi azt válaszolta, hogy a fizikai vonzóbb nők jobban érdeklik őket mint a kevésbé vonzóak. De vajon volt-e hatása a győzelemnek és vereségnek, vagy egyáltalán, magának a versengésnek arra, hogy a férfiak mennyire találták vonzónak a nőket? Azoknál a férfiaknál, akiknek volt tartós partnere nem volt hatása a győzelemnek vagy a veszteségnek. De azoknál, akik egyedülállóak voltak, markáns különbségek miértek a kutatók. Persze nem a kevésbé vonzó nőkkel kapcsolatban: itt mindegyik férfi 1,5 pont körüli választ adott a nyolcfokú skálán. Azonban amikor az egyedülálló férfiak szexuális érdeklődését kellett megítélni a vonzó nőkkel kapcsolatban, akkor a pontszámok aszerint osztottak meg, hogy a férfiak melyik csoportba tartoztak. A vesztesek 3,5 körüli pontot adtak, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy alig érdeklődtek a nők iránt. A kontrollcsoportban - tehát azoknál a férfiaknál akiknek nem mondták, hogy versengésben vesznek részt egy másik férfival - a pontszám 4 pont körül alakult, ami egy kicsit erősebb érdeklődést jelent, mint a veszteseknél. A győztesek pontszáma azonban 5 körül alakult, ami azt jelenti, hogy az érdeklődésük volt a legmagasabb a vonzó nők iránt.

De idézzük csak fel, hogy ezek az férfiak valójában nem voltak sem nyertesek sem vesztesek, csak ők hitték azt, hogy nyertek vagy veszítettek. Ez azt jelenti, hogy egy férfi érzése a teljesítményével kapcsolatban sokkal többet nyom a latban (mint a valódi teljesítménye), amikor bizonyos attitűdjeit kialakítja. A legérdekesebb eredmény talán az hogy, akiknek már volt partnerük, nagyjából 4 – 4.5 pontos érdeklődést mutattak a vonzó nők iránt, ami nagyon hasonló, mint amelyet az egyedülálló férfiak kontroll csoportjában mértek. Ez azt jelenti, hogy az egyedülálló férfiak sokkal érzékenyebbek a nyerésre vagy vesztésre, mint a már kapcsolatban lévő férfiak. Ha egy egyedülálló férfi győzedelmeskedik, akkor megnő az érdeklődése a vonzó nők iránt, ha pedig veszít, akkor az érdeklődése megcsappan. Miközben a kapcsolatban lévő férfiak ellenállóbbak a vetélkedés (pozitív vagy negatív) kimenetelére, ami azért lehet, mert ezeknek a férfiaknak nincs miért aggódniuk a férfiak közötti versengésben, hiszen ez nem érinti az ő szerelmi életüket. A vizsgálat végén ők simán hazamehetnek a barátnőjükhöz. Ezek az eredmények jól összekapcsolhatók azokkal a korábbi vizsgálatokkal, amelyek rámutattak, hogy az átélt teljesítmény és a szervezet tesztoszteron szintje egymással kölcsönösen meghatározó kapcsolatban állnak.

Ez a vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos protektív tényező lehet a férfiak mentális és fizikai egészségére nézve a párkapcsolat, amely valószínűleg hatással van a mindennapi stresszel való megküzdésre a férfiak egymás közötti versengésében.

Forrás: Gorelik, G., & Bjorklund, D. F. (2015). The effect of competition on men’s self-reported sexual interest. Evolutionary Psychological Science. 1 (3), 141-149.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr577732748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.