Hogyan hat a pornó a párkapcsolatra?

2017. február 10. 15:40 - Meskó Norbert

o-porn-couple-facebook.jpgRégebben azt gondolták, hogy a tipikus pornóhasználó az egy egyedülálló férfi, aki partner hiányában egyfajta pótcselekvésként fordul a pornóhoz. A kutatásokból azonban kiderül, hogy napjainkban a valóságban a párok gyakran együtt néznek pornót. A kérdés, hogy ez vajon problémát okozhat-e? Milyen hatással lehet a pornó a párkapcsolatok minőségére? A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzője, Samuel Perry (University of Oklahoma, USA) éppen ennek a kérdésnek eredt a nyomába, amikor longitudinális (azaz nem egy adott időpontban végzett, hanem hosszú távú hatást feltáró) kutatást végzett.

Tovább
komment

Szex, drog és evolúció

2017. február 03. 09:00 - Meskó Norbert

pathways-rehab-sex.jpg

Napjaink nyugati társadalmainak.egyik divatos vitatémája a droghasználat legalizálása illetve kriminalizálása között feszül. A drogok szabadabb használatát a liberálisabb politikai vélemények hangsúlyozzák, míg a tiltás/büntetés elvét a konzervatívabb oldal képviseli. Míg a szekértáborok a könnyű drogok használatának előnyeit (társadalmi hasznosságát) és hátrányait (veszélyeit és költségeit) ütköztetik, gyakran tudomást sem vesznek a tudományos tényekről. Ebben a bejegyzésben egy a szex és a drogok kapcsolatát vizsgáló kutatásnak eredtünk nyomába.

Tovább
komment

Milyen archoz vonzódik, aki férfi-hormont kap?

2017. január 27. 08:30 - Meskó Norbert

istock_000063832239_small.jpg

A tesztoszteronról általában közismert, hogy egy olyan hím nemi hormon, amely hatással van a férfiak vetélkedési hajlandóságára és befolyásolja a magasabb státusz megszerzéséért folyó harcot. Egy újabb vizsgálatban azonban arról számolnak be, hogy a tesztoszteron hatással lehet arra is, hogy egy férfi mit talál vonzónak egy nőben.

Tovább
komment

Milyen férfi testillat tetszik a nőknek?

2017. január 20. 14:33 - Meskó Norbert

woman_smelling_man.jpg

Gyakran mondjuk, hogy az vagy, amit megeszel, de vajon igaz lehet-e ez az illatanyagokra is? Olyan szagunk van-e, mint annak, amit megettünk? Andrea Zuninga és munkatársai (2017) (Macqurarie University, Sydney) ennek a kérdésnek eredtek a nyomába. Megkértek negyvenhárom önként jelentkező férfit, hogy viseljenek a ruhájuk alatt egy-egy sima pamut pólót egy egész napon át, és ez idő alatt ne fogyasszanak fűszeres és erős illatú ételeket. Emellett végezzenek legalább egyórás testmozgást, edzést. Ezután a testillatukat tartalmazó pólókat külön-külön lefagyasztották a kutatók.

Tovább
komment

Mitől kielégítő egy párkapcsolat?

2016. november 29. 13:56 - Meskó Norbert

couple-kissing-rain-umbrella.jpg

A párkapcsolatok működésének pszichológiai törvényszerűségei régóta érdeklik a szakembereket. A kutatók egy csoportja a párkapcsolati működési zavarok kezelése folyamán nyert tapasztalataikat általánosítják a normál kapcsolatok elemzésekor. És valóban, a legtöbb kapcsolat fejlődésében nehézségekkel, krízisekkel néznek szembe a pár tagjai, amelyek alapvetően két irányba mozdíthatják el a kapcsolatot: ha sikerül megoldani, akkor egy magasabb szintre léphetnek, ha nem, a kapcsolat széthullhat. Újabban a párkapcsolati elégedettség kutatása nyújt jó lehetőséget a felek közötti működés alaposabb feltérképezéséhez. A párkapcsolati elégedettség ugyanis fontos része az élettel való elégedettségnek és számos tényezővel függ össze, mint például a nem, a vallásosság és a párkapcsolat időtartama. A párkapcsolati stresszel való megküzdés különböző módjai pedig teljesen új megvilágításba helyezik a párkapcsolati elégedettség jelenségét. Egy korábbi bejegyzésben már szóltunk a párkapcsolati elégedettség és az utódok száma között mért érdekes összefüggésről. Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, hogy miként hat a párkapcsolati stressz kezelése a párkapcsolati elégedettségre.

Tovább
komment

Hogyan befolyásolja a szexuális viselkedés a politikai szimpátiát a választásokon?

2016. november 25. 08:47 - Meskó Norbert

ballot.jpg

A politikai pártok iránti szimpátia és a szexuális beállítódás közötti összefüggés vizsgálata évtizedes múltra tekint vissza az Egyesült Államokban. Most, hogy a nyugati liberális demokráciákban több helyen is földrengés-szerű konzervatív/jobboldali előretörés mérhető a szavazófülkékben, nagyon időszerűnek tűnik a kérdés, hogy mi különbözteti meg egymástól a bal és jobboldali szavazókat. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzője (Peter Hatami, a Penn Állami Egyetem, USA, kutatója), éppen arra volt kíváncsi, hogy a politikai orientáció miként függ össze a szexuális viselkedéssel.

Tovább
komment

Miért öltöznek pirosba a férfiak?

2016. november 04. 10:38 - Meskó Norbert

iron-man-robert-downey-jr-interview.jpg

Korábban már írtunk egy kutatásról, amely azt a kérdést boncolgatja, hogy miért öltöznek pirosba a nők? Aktuális bejegyzésünkben pedig arról lesz szó, hogy vajon a nőket is befolyásolja-e a férfiak vonzerejeének megítélésekor, hogy az illető piros ruhát visel, vagy sem. Előljáróban le kell szögeznünk, hogy a nők szaporodással és párválasztással összefüggő pszichológiai működése sokkal bonyolultabb, mint a férfiaké, ahogy erről már olvashattunk a blogon (pl. "Mire figyelnek a nők az első randin?"). Azt is mondhatnánk, hogy a férfiak páválasztással és szexualitással kapcsolatos működése egyszerűbb, és jobban előre jelezhető (pl. "Milyen tánc tetszik a férfiaknak?" vagy legutóbbi bejegyzésünk: "Okos vagy csinos nővel randiznak inkább a férfiak?). Mindent figyelembe véve tehát az várható, hogy a piros ruhába öltözött férfiak sem egyértelmúen tetszenek a nőknek. Vagy mégis? A válasz egyszerű: attól függ.

Tovább
komment

Okos vagy csinos nővel randiznak inkább a férfiak?

2016. október 21. 15:54 - Meskó Norbert

bimbo_over_boffin.jpg

Amikor találkozunk valakivel, aki potenciális párkapcsolati partner, akkor viszonylag rövid idő alatt el tudjuk dönteni, hogy érdekel-e bennünket az illető vagy sem. Ezen alapul a mai bejegyzésünk kutatási módszere is.A kutatók (Karbowski és kollégái, 2016) arra voltak kíváncsiak, hogy egy villám-randi eseményen részt vevő nők és férfiak milyen valószínűséggel kapnak pozitív visszajelzést az ellenkező nemű potenciális partnerektől attól függően, hogy mennyire keltettek vonzó, illetve intelligens benyomást a megjelenésükkel. A villámrandi rendezvényeken ez azért különösen fontos kérdés, mert percenként újabb és újabb lehetséges partnerekkel találkozik az ember és egy-egy röpke benyomás alapján kell eldöntenie, hogy érdekli-e őt az illető vagy sem. Lesz-e folytatása a szemrevételezésnek, vagy sem.

Tovább
komment

Miért vágynak nagyobb péniszre a férfiak?

2016. augusztus 19. 14:02 - Meskó Norbert

average-penis-size.jpg

A világháló tele van állítólag hatékony pénisznövelő szerek kéretlen reklámjaival (amelyek tömkelegével különösen akkor találkozhatunk, ha pornográf tartalmú oldalakra tévedünk). De természetesen az online média elterjedését megelőzően is léteztek népi praktikák a férfiak nemi szervének növelésére. Valóban lényeges kérdés ez? A nők tényleg előnyben részesítik a nagyobb péniszt a szexuális együttlét során? Vagy inkább csak a média turbózza fel a pénisz méretének problémáját? Mai bejegyzésünkben két albán kutató (Drasa & Vasili, 2016) cikkével foglalkozunk, akik azt vizsgálták, vajon melyik nők kedvelik az átlagosnál nagyobb péniszű férfiakat. Az eredmények tükrében talán közelebb kerülhetünk a címben feltett kérdésre: vajon a nők valós igénye vagy inkább a médiahatás következménye az átlagosnál nagyobb pénisz kultusza.

Tovább
komment

A nők orruknál fogva vezetik a férfiakat?

2016. június 03. 12:00 - Meskó Norbert

odour.jpg

Korábban volt már szó a mesterséges illatok vonzerőt befolyásoló hatásáról, ennél azonban talán még érdekesebb kérdés, hogy a természetes testszagok miként hatnak a vonzerő megítélésére. (Természetesen erről is írtunk már itt, és itt.) A testszag kutatásával foglalkozó tudósok között általános az a vélemény, hogy bár a testszag kiválthat szexuális vonzalmat, ennek mechanizmusa azonban mégsem hasonlítható a más emlősök, vagy éppen a rovarok feromonjaihoz. Egy újabb vizsgálat azonban most mégis arról számol be, hogy a nők rendelkeznek egyfajta "titkosított" kémiai eleggyel, amely különféle válaszokat képes kiváltani a férfiakban. Ezeket a kémiai anyagokat kopulinoknak nevezik, egyszerűen azért, mert képesek befolyásolni a szexuális viselkedést. Mai bejegyzésünkben erről lesz szó.

Tovább
komment