Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért viselnek magassarkút a nők?

2018. március 12. 21:41 - Meskó Norbert

istock-532389404.jpg

A magas sarkú női cipők meglehetősen elterjedt viseletnek számítanak mind a modern nyugati világban, mind a fejlődő országokban. Vajon pontosan minek köszönheti a sikerét a magas sarkú női lábbeli? Hogyan fejti ki vonzerőt növelő hatását? Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztunk azzal, hogy miért vonzódnak a férfiak a nőkhöz inkább, ha azok magas sarkú cipőt viselnek, mint ha laposabbat? Egy újabb kutatásban (Lewis és mtsai., 2017) azt találták, hogy a magas sarkú viselet csak akkor képes érdemben növelni a női test vonzerejét, ha sarokmagasság miatt evolúciós szempontból ideális mértékben változtatja meg a derék lumbális görbületét. Ez az eredmény aláhúzza, hogy fajunk evolúcióval kialakult pszichológiai működése (pl. mit tartunk vonzónak, szexinek egymásban?) hozzájárulhat a kulturális változásokhoz (pl. a női cipődivat alakulása). Nem két egymástól független, önálló dologról van szó, hanem sokkal inkább egymást keresztező, és mélyen összefonódó hatásokról.

Tovább
komment

Milyen árat fizet az anya a gyerekért?

2018. március 04. 21:10 - Meskó Norbert

mom-and-baby-tasmania.jpgAzt mindenki tudja, hogy az ember - akárcsak a legtöbb emlős állat - nemenként eltérő mértékben fektet energiát az utód létrehozásába. Hiszen a terhesség és a szoptatás olyan mértékű energetikai elköteleződést jelent a nő számára, amelynek töredékét jelenti csak a férfi hozzájárulása az utód megszületéséhet és életképes korba való eljutásához. Egy új vizsgálat (Pollack, Rivers & Ahrens 2018) azonban megdöbbentő eredményeket közöl, amely szerint egy gyermeket szülő nő 11 évvel gyorsabban öregszik, mint gyermektelen társa. (Bár egy komment hatására már itt az első bekezdésben megjegyezzük, hogy ezzel ellentétes eredményeket is találtak korábban.)

Tovább
komment

Miért a nők bánják meg inkább az alkalmi szexet?

2018. február 25. 11:36 - Meskó Norbert

regretx.jpg

A pszichológusok szerint a megbánás tulajdonképpen egy érzelmi válasz az ellentmondásos helyzetek értelmi feldolgozásának folyamatára. Akkor élünk át megbánást, amikor nehezen tudjuk összeegyeztetni a magunkról kialakult képpel azt, amit tettünk. Ennek az érzelemnek evolúciós jelentősége is lehet, hiszen a segítségével őseink képesek voltak csökkenteni a múltbeli hibák megismétlését. A megbánással kapcsolatban, úgy általában, nem találtak nemi különbséget a kutatók, de a szexuális viselkedés egyes területein annál markánsabb nők és férfiak közötti eltérést mértek. Ez azt is jelenti, hogy a megbánásnak szerepe lehet a szexuális viselkedés szabályozásában, hiszen számottevő pszichológiai és érzelmi következménnyel jár együtt. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Kennair és munkatársai, 2018) arra voltak kíváncsiak, hogy milyen egyéni jellemzők befolyásolják az alkalmi szex megbánását, illetve arra, hogy miért hajlamosabb egy nő inkább megbánni, ha részt vett alkalmi szexben, mint egy férfi.

Tovább
komment

Mitől vonzó a női mell?

2018. február 18. 00:05 - Meskó Norbert

palvin.jpg

A szép női mell minden ismert emberi kultúrában fontos része a nők fizikai vonzerejének. A kutatók szerint a mell alakja jelzi tulajdonosa érettségét, egészségi állapotát és termékenységét. Az eddigi vizsgálatok főként azt tárták fel, hogy a mell mérete vagy a mellbimbó pigmentáltsága milyen szerepet játszhat a vonzerő ítéletek kialakításában. Egy újabb kutatásban azonban a lengyel Agata Groyecka és kollégái (a lengyelországi Wrloclawi Egyetem Pszichológia Intézetének munkatársai) arra voltak kíváncsiak, hogy a női mell megereszkedése, ("lógása", ha így jobban érthető), milyen hatással van a mell szexuális vonzerejére.

Tovább
komment

Miért vonzódunk olyan partnerhez, akik hasonlít a szüleinkhez?

2018. február 10. 18:01 - Meskó Norbert

00000.jpg

A párválasztás pszichológiai törvényszerűségeit vizsgáló kutatók érdekes eredményekre bukkantak az utóbbi évtizedekben, amelyet egy újabb kutatás is megerősít. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzői, Zuzana Štěrbová (a prágai Károly Egyetem kutatója és munkatársai) ugyanis azt találták, hogy a nők vonzóbbnak találják azokat a férfiakat másoknál, akik testalkata hasonló a saját apjukéhoz.

Tovább
komment

Miért akar valaki szingli maradni?

2018. február 04. 12:04 - Meskó Norbert

o-woman-on-couch-facebook.jpg

Az evolúciós pszichológia az utóbbi évtizedekben értelmes magyarázatot adott fajunk párkapcsolati működésének számos kérdésével kapcsolatban. Így például tudjuk, hogy mitől vonzó a humoros férfi, hogy miért öltöznek pirosba a nők, hogy jóképű vagy önzetlen férfire vágynak inkább a nők, és, hogy miért értékelik túl a férfiak a nők szexuális szándékait? De evolúciós szempontból vajon miként magyarázható az, ha valaki egyszerűen nem akar párkapcsolatban lenni, azaz szingli (egyedülálló) szeretne maradni? A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás (Apostolou, 2017) szerzője, Menelaos Apostolou (a ciprusi Nikóziai Egyetem evolúciós pszichológusa) ennek az izgalmas kérdésnek eredt nyomába.

Tovább
komment

Boldogabb-e, aki többet szexel?

2017. március 29. 11:39 - Meskó Norbert

couple.jpg

Az elmúlt években számos kutatási eredményből értesülhettünk arról, hogy aki többet szexel, az valószínűleg boldogabb is. Ez tényleg igaz lehet? A több szex valóban megnöveli-e az egyén boldogság-érzését? Egyrészt logikusnak tűnhet, hiszen mi másért szexelnénk, mint, hogy jól érezzük magunkat... A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Loewenstein és mtsai, 2015) azonban valami egészen mást találtak.

Tovább
komment

Kevesebbet szexelünk, mint régebben?

2017. március 14. 15:57 - Meskó Norbert

sexless-married-couple-bed-02.jpg

Egy megdöbbentő kutatásban dr. Jean M. Twenge, a San Diego Állami Egyetem pszichológia professzora és munkatársai azt találták, hogy az átlagos felnőtt napjainkban 9-szer kevesebb alkalommal szexel, mint tette ezt egy átlagos felnőtt az 1990-es évek végén. A kutatásban több mint huszonötezer amerikai válaszadó adatait használták fel, akiket arról faggattak, hogy milyen gyakran élnek nemi életet.

Tovább
komment

Hogyan hat a pornó a párkapcsolatra?

2017. február 10. 15:40 - Meskó Norbert

o-porn-couple-facebook.jpgRégebben azt gondolták, hogy a tipikus pornóhasználó az egy egyedülálló férfi, aki partner hiányában egyfajta pótcselekvésként fordul a pornóhoz. A kutatásokból azonban kiderül, hogy napjainkban a valóságban a párok gyakran együtt néznek pornót. A kérdés, hogy ez vajon problémát okozhat-e? Milyen hatással lehet a pornó a párkapcsolatok minőségére? A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzője, Samuel Perry (University of Oklahoma, USA) éppen ennek a kérdésnek eredt a nyomába, amikor longitudinális (azaz nem egy adott időpontban végzett, hanem hosszú távú hatást feltáró) kutatást végzett.

Tovább
komment

Szex, drog és evolúció

2017. február 03. 09:00 - Meskó Norbert

pathways-rehab-sex.jpg

Napjaink nyugati társadalmainak.egyik divatos vitatémája a droghasználat legalizálása illetve kriminalizálása között feszül. A drogok szabadabb használatát a liberálisabb politikai vélemények hangsúlyozzák, míg a tiltás/büntetés elvét a konzervatívabb oldal képviseli. Míg a szekértáborok a könnyű drogok használatának előnyeit (társadalmi hasznosságát) és hátrányait (veszélyeit és költségeit) ütköztetik, gyakran tudomást sem vesznek a tudományos tényekről. Ebben a bejegyzésben egy a szex és a drogok kapcsolatát vizsgáló kutatásnak eredtünk nyomába.

Tovább
komment