Mitől vonzó a női mell?

2018. február 18. 00:05 - Meskó Norbert

palvin.jpg

A szép női mell minden ismert emberi kultúrában fontos része a nők fizikai vonzerejének. A kutatók szerint a mell alakja jelzi tulajdonosa érettségét, egészségi állapotát és termékenységét. Az eddigi vizsgálatok főként azt tárták fel, hogy a mell mérete vagy a mellbimbó pigmentáltsága milyen szerepet játszhat a vonzerő ítéletek kialakításában. Egy újabb kutatásban azonban a lengyel Agata Groyecka és kollégái (a lengyelországi Wrloclawi Egyetem Pszichológia Intézetének munkatársai) arra voltak kíváncsiak, hogy a női mell megereszkedése, ("lógása", ha így jobban érthető), milyen hatással van a mell szexuális vonzerejére.

Tovább
komment
Címkék: női mell

Miért vonzódunk olyan partnerhez, akik hasonlít a szüleinkhez?

2018. február 10. 18:01 - Meskó Norbert

00000.jpg

A párválasztás pszichológiai törvényszerűségeit vizsgáló kutatók érdekes eredményekre bukkantak az utóbbi évtizedekben, amelyet egy újabb kutatás is megerősít. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás szerzői, Zuzana Štěrbová (a prágai Károly Egyetem kutatója és munkatársai) ugyanis azt találták, hogy a nők vonzóbbnak találják azokat a férfiakat másoknál, akik testalkata hasonló a saját apjukéhoz.

Tovább
komment

Miért akar valaki szingli maradni?

2018. február 04. 12:04 - Meskó Norbert

o-woman-on-couch-facebook.jpg

Az evolúciós pszichológia az utóbbi évtizedekben értelmes magyarázatot adott fajunk párkapcsolati működésének számos kérdésével kapcsolatban. Így például tudjuk, hogy mitől vonzó a humoros férfi, hogy miért öltöznek pirosba a nők, hogy jóképű vagy önzetlen férfire vágynak inkább a nők, és, hogy miért értékelik túl a férfiak a nők szexuális szándékait? De evolúciós szempontból vajon miként magyarázható az, ha valaki egyszerűen nem akar párkapcsolatban lenni, azaz szingli (egyedülálló) szeretne maradni? A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló kutatás (Apostolou, 2017) szerzője, Menelaos Apostolou (a ciprusi Nikóziai Egyetem evolúciós pszichológusa) ennek az izgalmas kérdésnek eredt nyomába.

Tovább
komment

Boldogabb-e, aki többet szexel?

2017. március 29. 11:39 - Meskó Norbert

couple.jpg

Az elmúlt években számos kutatási eredményből értesülhettünk arról, hogy aki többet szexel, az valószínűleg boldogabb is. Ez tényleg igaz lehet? A több szex valóban megnöveli-e az egyén boldogság-érzését? Egyrészt logikusnak tűnhet, hiszen mi másért szexelnénk, mint, hogy jól érezzük magunkat... A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Loewenstein és mtsai, 2015) azonban valami egészen mást találtak.

Tovább
komment

Kevesebbet szexelünk, mint régebben?

2017. március 14. 15:57 - Meskó Norbert

sexless-married-couple-bed-02.jpg

Egy megdöbbentő kutatásban dr. Jean M. Twenge, a San Diego Állami Egyetem pszichológia professzora és munkatársai azt találták, hogy az átlagos felnőtt napjainkban 9-szer kevesebb alkalommal szexel, mint tette ezt egy átlagos felnőtt az 1990-es évek végén. A kutatásban több mint huszonötezer amerikai válaszadó adatait használták fel, akiket arról faggattak, hogy milyen gyakran élnek nemi életet.

Tovább
komment

Hogyan hat a pornó a párkapcsolatra?

2017. február 10. 15:40 - Meskó Norbert

o-porn-couple-facebook.jpgRégebben azt gondolták, hogy a tipikus pornóhasználó az egy egyedülálló férfi, aki partner hiányában egyfajta pótcselekvésként fordul a pornóhoz. A kutatásokból azonban kiderül, hogy napjainkban a valóságban a párok gyakran együtt néznek pornót. A kérdés, hogy ez vajon problémát okozhat-e? Milyen hatással lehet a pornó a párkapcsolatok minőségére? A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzője, Samuel Perry (University of Oklahoma, USA) éppen ennek a kérdésnek eredt a nyomába, amikor longitudinális (azaz nem egy adott időpontban végzett, hanem hosszú távú hatást feltáró) kutatást végzett.

Tovább
komment

Szex, drog és evolúció

2017. február 03. 09:00 - Meskó Norbert

pathways-rehab-sex.jpg

Napjaink nyugati társadalmainak.egyik divatos vitatémája a droghasználat legalizálása illetve kriminalizálása között feszül. A drogok szabadabb használatát a liberálisabb politikai vélemények hangsúlyozzák, míg a tiltás/büntetés elvét a konzervatívabb oldal képviseli. Míg a szekértáborok a könnyű drogok használatának előnyeit (társadalmi hasznosságát) és hátrányait (veszélyeit és költségeit) ütköztetik, gyakran tudomást sem vesznek a tudományos tényekről. Ebben a bejegyzésben egy a szex és a drogok kapcsolatát vizsgáló kutatásnak eredtünk nyomába.

Tovább
komment

Milyen archoz vonzódik, aki férfi-hormont kap?

2017. január 27. 08:30 - Meskó Norbert

istock_000063832239_small.jpg

A tesztoszteronról általában közismert, hogy egy olyan hím nemi hormon, amely hatással van a férfiak vetélkedési hajlandóságára és befolyásolja a magasabb státusz megszerzéséért folyó harcot. Egy újabb vizsgálatban azonban arról számolnak be, hogy a tesztoszteron hatással lehet arra is, hogy egy férfi mit talál vonzónak egy nőben.

Tovább
komment

Milyen férfi testillat tetszik a nőknek?

2017. január 20. 14:33 - Meskó Norbert

woman_smelling_man.jpg

Gyakran mondjuk, hogy az vagy, amit megeszel, de vajon igaz lehet-e ez az illatanyagokra is? Olyan szagunk van-e, mint annak, amit megettünk? Andrea Zuninga és munkatársai (2017) (Macqurarie University, Sydney) ennek a kérdésnek eredtek a nyomába. Megkértek negyvenhárom önként jelentkező férfit, hogy viseljenek a ruhájuk alatt egy-egy sima pamut pólót egy egész napon át, és ez idő alatt ne fogyasszanak fűszeres és erős illatú ételeket. Emellett végezzenek legalább egyórás testmozgást, edzést. Ezután a testillatukat tartalmazó pólókat külön-külön lefagyasztották a kutatók.

Tovább
komment

Mitől kielégítő egy párkapcsolat?

2016. november 29. 13:56 - Meskó Norbert

couple-kissing-rain-umbrella.jpg

A párkapcsolatok működésének pszichológiai törvényszerűségei régóta érdeklik a szakembereket. A kutatók egy csoportja a párkapcsolati működési zavarok kezelése folyamán nyert tapasztalataikat általánosítják a normál kapcsolatok elemzésekor. És valóban, a legtöbb kapcsolat fejlődésében nehézségekkel, krízisekkel néznek szembe a pár tagjai, amelyek alapvetően két irányba mozdíthatják el a kapcsolatot: ha sikerül megoldani, akkor egy magasabb szintre léphetnek, ha nem, a kapcsolat széthullhat. Újabban a párkapcsolati elégedettség kutatása nyújt jó lehetőséget a felek közötti működés alaposabb feltérképezéséhez. A párkapcsolati elégedettség ugyanis fontos része az élettel való elégedettségnek és számos tényezővel függ össze, mint például a nem, a vallásosság és a párkapcsolat időtartama. A párkapcsolati stresszel való megküzdés különböző módjai pedig teljesen új megvilágításba helyezik a párkapcsolati elégedettség jelenségét. Egy korábbi bejegyzésben már szóltunk a párkapcsolati elégedettség és az utódok száma között mért érdekes összefüggésről. Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, hogy miként hat a párkapcsolati stressz kezelése a párkapcsolati elégedettségre.

Tovább
komment