Okos vagy csinos nővel randiznak inkább a férfiak?

2016. október 21. 15:54 - Meskó Norbert

bimbo_over_boffin.jpg

Amikor találkozunk valakivel, aki potenciális párkapcsolati partner, akkor viszonylag rövid idő alatt el tudjuk dönteni, hogy érdekel-e bennünket az illető vagy sem. Ezen alapul a mai bejegyzésünk kutatási módszere is.A kutatók (Karbowski és kollégái, 2016) arra voltak kíváncsiak, hogy egy villám-randi eseményen részt vevő nők és férfiak milyen valószínűséggel kapnak pozitív visszajelzést az ellenkező nemű potenciális partnerektől attól függően, hogy mennyire keltettek vonzó, illetve intelligens benyomást a megjelenésükkel. A villámrandi rendezvényeken ez azért különösen fontos kérdés, mert percenként újabb és újabb lehetséges partnerekkel találkozik az ember és egy-egy röpke benyomás alapján kell eldöntenie, hogy érdekli-e őt az illető vagy sem. Lesz-e folytatása a szemrevételezésnek, vagy sem.

Tovább
komment

Miért vágynak nagyobb péniszre a férfiak?

2016. augusztus 19. 14:02 - Meskó Norbert

average-penis-size.jpg

A világháló tele van állítólag hatékony pénisznövelő szerek kéretlen reklámjaival (amelyek tömkelegével különösen akkor találkozhatunk, ha pornográf tartalmú oldalakra tévedünk). De természetesen az online média elterjedését megelőzően is léteztek népi praktikák a férfiak nemi szervének növelésére. Valóban lényeges kérdés ez? A nők tényleg előnyben részesítik a nagyobb péniszt a szexuális együttlét során? Vagy inkább csak a média turbózza fel a pénisz méretének problémáját? Mai bejegyzésünkben két albán kutató (Drasa & Vasili, 2016) cikkével foglalkozunk, akik azt vizsgálták, vajon melyik nők kedvelik az átlagosnál nagyobb péniszű férfiakat. Az eredmények tükrében talán közelebb kerülhetünk a címben feltett kérdésre: vajon a nők valós igénye vagy inkább a médiahatás következménye az átlagosnál nagyobb pénisz kultusza.

Tovább
komment

A nők orruknál fogva vezetik a férfiakat?

2016. június 03. 12:00 - Meskó Norbert

odour.jpg

Korábban volt már szó a mesterséges illatok vonzerőt befolyásoló hatásáról, ennél azonban talán még érdekesebb kérdés, hogy a természetes testszagok miként hatnak a vonzerő megítélésére. (Természetesen erről is írtunk már itt, és itt.) A testszag kutatásával foglalkozó tudósok között általános az a vélemény, hogy bár a testszag kiválthat szexuális vonzalmat, ennek mechanizmusa azonban mégsem hasonlítható a más emlősök, vagy éppen a rovarok feromonjaihoz. Egy újabb vizsgálat azonban most mégis arról számol be, hogy a nők rendelkeznek egyfajta "titkosított" kémiai eleggyel, amely különféle válaszokat képes kiváltani a férfiakban. Ezeket a kémiai anyagokat kopulinoknak nevezik, egyszerűen azért, mert képesek befolyásolni a szexuális viselkedést. Mai bejegyzésünkben erről lesz szó.

Tovább
komment

Ki hajlamos szelfizni?

2016. május 26. 13:43 - Meskó Norbert

selfie_ss.jpg

Jó ideje tudjuk, hogy nem csupán (a szervezetbe vitt) anyagoktól, szerektől való függőség létezik, hanem úgy nevezett viselkedéses addikciókkal is találkozhatunk: bizonyos magatartásformák olyan mértékű jutalmazó hatással lehetnek szervezetünkre, hogy viszonylag gyorsan kialakulhat az általuk előidézett jóérzéstől való függés. Egy újabb vizsgálatban német és lengyel kutatók a szelfi-készítéssel összefüggő személyiségvonásokat tártak fel. Erről szól mai bejegyzésünk. A Facebookra percenként több, mint kétszáezer fotót töltenek fel, amelyeknek jelentős százaléka szelfi, azaz önmagunkról készített fénykép, azaz önarckép. Agnieszka Sorokowska és mtsai. (2016) arra voltak kíváncsiak, hogy miért vagyunk hajlamosak ilyen sok szelfit készíteni és feltölteni azokat a közösségi oldalakra megosztva képünket ismerőseinkkel és akár idegenekkel is.

Tovább
komment

Hogyan befolyásolja a parfüm a rólunk kialakuló képet?

2016. május 02. 14:49 - Meskó Norbert

fy16_fragrance-combining-r65f03_v7a_lnd_ge_1.jpgHogyan tudja befolyásolni az általunk használt kozmetikum - például egy parfüm - a rólunk alkotott képet? Mai bejegyzésünkben egy a szaglás és a személyiségvonások kapcsolatát feltáró vizsgálatról lesz szó. Képesek vagyunk ugyanis bizonyos személyiségvonásokat azonosítani csupán a másik testszagának észlelésén keresztül. Ilyenek az extraverzió (nyitottság, társaságkedvelés), a dominancia (a társak feletti uralkodásra való hajlam), és a neuroticitás (szorongásra való hajlam). Egy újabb vizsgálatban a kutatók (Sorokowska, Sorokowski, & Havlíček, 2016) arra voltak kíváncsiak, hogy a parfüm használata miként befolyásolja az előbb említett személyiségvonások észlelését. Közkeletű felfogás ugyanis, hogy vonzóbbak szeretnénk lenni, azért használunk parfümöt. Lehet, hogy nem a parfüm illata vonzó önmagában, hanem az okozza a kedvező hatást, hogy elfedi a kellemetlen, hátrányos megítélést kiváltó testszagot?

Tovább
komment

Miért öltöznek pirosba a nők?

2016. április 18. 06:00 - Meskó Norbert

reddress.jpg

A vörös ruha viselőjének vonzerejével kapcsolatban már számos kutatás született. Többek között azt találták, hogy egy nő vörös ruhában sokkal vonzóbb a férfi észlelő számára, mint más színűben. De továbbra is kérdés volt, hogy a nők vajon kihasználják-e a férfiaknak ezt a fajta veleszületett érzékszervi érzékenységét, és például vörös ruhát öltenek-e akkor, amikor tetszeni szeretnének valakinek. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Niesta Kayser, Agthe, & Maner, 2016) szerint a nők - amikor kiválasztják a ruhájukat egy találkozásra készülve - valahogy belekalkulálják a színválasztásba (vörös vagy más szín), hogy mennyire találják vonzónak a férfit (potenciális partnert), akivel találkozni fognak.

Tovább
komment

Miért vonzódik dominánsabb férfihoz a nő, aki fiút vár?

2016. április 11. 11:22 - Meskó Norbert

itsaboy.jpg

A babát váró párok többségét érdekli, hogy milyen nemű utód fogant, meg és manapság viszonylag pontos választ kaphatunk erre a kérdésre az ultrahangos vizsgálatok során. Nagyanyáink idejében - mielőtt elérhető lett volna az ultrahang - számos "népi bölcsesség" létezett a baba nemének előrejelzésére. Ilyenek például: ha a mama hasa csúcsos, akkor fiú lesz. Ha heves terhességi rosszulléteket produkál, akkor biztosan lány. Ezeket a modern tudomány sosem bizonyította, hiszen a valóságban a népesség kb. fele lánynak, a másik fele pedig fiúnak születik. Azonban a hetvenes években két evolúciós biológus, Robert Trivers és Dan Willard előállt egy érdekes elmélettel (a Trivers-Willard hipotézissel), amely szerint az emlős fajok nőstényei képesek befolyásolni utódaik nemét anyai kondíciójuk függvényében. Hogy mit jelent ez pontosabban?

Tovább
komment

Kinek veszélyes a főnökkel randizni?

2016. április 05. 11:20 - Meskó Norbert

dating-your-boss-what-to-do-and-not-love-flirt-good-bad.jpg

Vajon milyen hatással van a munkahelyi szerelmi viszony az egyén munkahelyi előmenetelére, a karrierre? Építi vagy inkább rombolja azt? Chan-Serafin, Teo, Minbashian, Cheng, & Wang, (in press), az ausztrál University of New South Wales egyetem kutatói azt találták, hogy a nőkre és a férfiakra eltérő következményekkel járhat egy ilyen párkapcsolat. Természetesen a munkahelyi szexuális/szerelmi viszonyok hatásának kutatása nem új keletű dolog. Egy viszonylag friss kutatási beszámoló szerzői például azt állítják, hogy az amerikai munkavállalók csaknem fele valamilyen szinten érintett a témában. Persze ez részben érhető is, ha belegondolunk, hogy a munkatársakkal való napi nyolc óra összezártság hatással lehet arra, hogy mit gondolunk róluk, mit érzünk velük kapcsolatban.

Tovább
komment

A szerelem sötét árnyalata

2016. március 12. 07:27 - Meskó Norbert

6996577-dark-love.jpg

A kutatók már a 70-es évektől elkezdték kutatni az olyan "sötét" személyiségjegyek mibenlétét, mint például a Machiavellizmus, az utóbbi években pedig a machiavellista  (azaz másokat előszeretettel manipuláló, saját céljaik irányába mozgató) személyek párkapcsolati működéséről is szép számmal születtek kutatások. Mai bejegyzésünkben a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak (Ináncsi Tamás, Láng András és Bereczkei Tamás) néhány hete megjelent írását mutatjuk be, amely rávilágít, hogy a manipulatív egyének milyen egyéb személyiségvonásokkal rendelkeznek és milyen számukra az ideális partner.

Tovább
komment

Mitől vonzó a humoros férfi?

2016. március 04. 06:00 - Meskó Norbert

o-man-whispering-woman-laughing-facebook.jpg

Ha egy férfinek jó a humora, az általában nyerő lehet a nőknél. De miért olyan fontos a humorérzék a nőknek, hogy ez a férfi tulajdonság a párkereső oldalakon is meglehetősen előkelő helyet foglal el. Korábban számos magyarázat született a humor működésével kapcsolatban. Az egyik az un. fitness indikátor elmélet (a genetikai rátermettség jelzése). Eszerint a nők azért fogékonyabbak a férfiak humorérzékére (mint fordítva), mert a humorérzék együtt jár tulajdonosa jó genetikai minőségével, amelyet képes átörökíteni a közös utódokba. Hogyan reklámozza a humorérzék a genetikai minőséget? Néhány kutató szerint a humorérzékhez összehangolt, plasztikusan működő idegrendszer szükséges, ennek hiányában nem lennénk képesek a viccelni. Egy másik elmélet (az érdeklődés indikátor) szerint a vicceken keresztül a közös érdeklődési terület feltárása, egyeztetése történik, amely a párkapcsolati egymásra hangolódás része lehet. A Kalifornia Állami Egyetem két kutatója, Michelle Tornquist és Dan Chiappe (2015) éppen arra volt kíváncsi, hogy mi magyarázza a humor vonzerejét.

Tovább
komment