Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Férfi test: a méret a lényeg?

2010. június 05. 08:32 - Meskó Norbert

Male model

A test fizikai vonzerejével kapcsolatban számos kutatás látott napvilágot, de ezeknek a tanulmányoknak a nagy többsége a női test vonzó jellegzetességeit veszi górcső alá. Ez az aránytalanság egyrészt következhet az evolúciós elmélet un. Trivers-féle szülői befektetés teóriájából, amely szerint a reprodukcióba többet invesztáló nem (az emlősöknél és a belső megtermékenyítésű fajoknál ez általában a nőstény, és a Homo sapiens esetében is a nők fektetnek be energetikailag többet az utód létrehozásába a férfiakhoz képest). Így azok a testi jelzések, amelyek a jó anyai minőséget hirdetik (egészség, termékenység) és az evolúciós múltban együtt jártak a magasabb utódszámmal, fontos szerepet játszhattak a férfiak a párválasztási preferenciáinak alakulásában. Másrészt, összehasonlítva más emlős fajok hímjeivel, a férfiak számottevő szülői gondoskodással járultak hozzá utódaik túlélési esélyeinek javításához az evolúciós múltban, amely összefügghet azzal, hogy a humán párválasztás kölcsönös választáson alapuló folyamat, ahol a felek többek között kiértékelik egymás reprodukcióval kapcsolatos jelzéseit . A női test szépséggel összefüggő kulcsainak vizsgálata tehát tudományos szempontból is fontos téma lehet. A férfi test hasonló elemzésére azonban egészen az utóbbi évekig várni kellett.

A nők előnyben részesítik azokat a férfi testformákat, amelyeknél a törzs egy fordított, csúcsán álló háromszögre emlékeztet. Ezt az alakot főként a hangsúlyos, széles mellkas, erős váll, és a keskeny derék adja, amely gyakorlatilag megegyezik a felsőtesten található izomzat fejlettségével. Ezt az eredményt számos vizsgálat is megerősítette, sőt amikor nőket arról kérdeztek, hogy a férfi test milyen jellemzőjét tartják igazán fontosnak, a válaszadók többsége a relatíve széles mellkast jelölte meg. Az, hogy a férfi test izmossága vonzó lehet a nők számára, természetesen nem új keletű eredmény, hiszen a jól látható izomzat a férfiak vonzerejének fontos összetevője volt már olyan történelmi műemlékeknél is, mint az ógörög szobrok. A férfiak ideális testképének feltérképezésére vonatkozó vizsgálatok pedig napjainkban is hasonló tendenciáról számolnak be. Egy vizsgálatban edzőterembe járó serdülő fiúknak, akik azon dolgoztak, hogy izomtömegüket megnöveljék, azt a kérdést tették fel, hogy melyik testrészeiket szeretnének elsősorban erősíteni. A tipikus válasz az volt, hogy a mellizmukat, a karjukat és a vállukat.

Korábbi kutatások beszámolnak arról, hogy a normál tartományban lévő testsúly és a muszkuláris, V-alakot formázó férfi felsőtest volt a legvonzóbb az észlelők számára bármely társadalmi-gazdasági réteghez tartozott is az észlelő. Azzal ellentétben, hogy a nők fizikai szépségének megértésébe jelentősebb súlya van az evolúciós pszichológiai magyarázatoknak, a férfi test vonzerejének elemzésekor alaposan szemügyre kell vennünk a társas konstrukciók elméletét is. Ez azt jelenti, hogy a társadalomban létezik egyfajta elvárás a férfiak ideálisnak tartott testalakjával kapcsolatban, amely arra sarkallja a őket, hogy folyamatosan hasonlítsák össze saját testüket azokkal az ideálképekkel, amelyekkel a kulturális toposzokban és a médiaüzenetekben találkoznak. Természetesen a nők is szerepet játszanak ezeknek az idealizált elvárásoknak a kialakulásában és fenntartásában, amikor megfogalmazzák, hogy számukra milyen is a vonzó férfi test.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a férfiak testképének alakulására ható szociokultúrális nyomás egyfajta növekedés irányába hat. Egy vizsgálatban amerikai férfiaknak szóló magazinokban szereplő férfi testek arányait elemezték 1960. és 1992. között, és azt találták, hogy a standard vonzerőt a már említett V-alakú alkat testesítette meg. Azonban amikor ezeket az arányokat összehasonlították népszerű női magazinokban látható férfi testek arányaival, akkor kiderült, hogy a férfiak jóval izmosabb testet tartanak ideálisnak, mint a nők. Hasonló eredményre jutottak egy másik vizsgálatban is, (ahol 25 év adatait elemezték ’97-ig) a Playgirl magazin poszterein szereplő férfiak testarányait illetően. Az idő előrehaladtával az ideálisnak tartott férfitest mutatóin az izomtömeg folyamatos növekedését lehetett nyomon követni, és ez különösen a kilencvenes évekre volt igaz. A férfi fizikum napjaink médiájában a hipermaszkulinitás reprezentációjaként jelenik meg, amelynek jellegzetessége a férfiasan izmos váll, mellkas és felsőkar aránytalan eltúlzása.

A magasabb társadalmi-gazdasági helyzetben élők esetében az izmos, nagy férfi test iránti preferencia már az egyéni fejlődés viszonylag korai éveiben megjelenik, és a férfiaknál serdülőkorban és fiatal felnőtt korban éri el csúcspontját. Az idealizált testtel kapcsolatos preferenciák kialakulásában nagy szerepe van a médiahasználatnak is. A médiatermékeket fogyasztva folyamatosan kerülünk társas összehasonlítási helyzetbe, ahol saját magunkat a médiában feltűnő társainkhoz mérjük. Egy testkép és médiahasználat kapcsolatát feltáró vizsgálatban azt találták, hogy a férfi résztvevők saját testükkel kapcsolatos elégedettsége megcsappant azt követően, hogy idealizált alkatú férfi testekről néztek képeket.

Irodalom

 • Haselton, M. G. (2003). The sexual overperception bias: Evidence of a systematic bias in men from a survey of naturally occurring events. Journal of Research in Personality, 37, 43-47.
 • McCabe, M. P., & Ricciardelli, L. A. (2003). Sociocultural influences on body image and body changes among adolescent boys and girls. Journal of Social Psychology, 143: 5-26.
 • McCreary, D.R., & Sasse, D. K. (2000). An exploration of the drive for muscularity in adolescent boys and girls. Journal of American College Health, 48: 297-304.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr1013678106

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.