Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A párválasztás színterei: hazai kutatások

2010. június 23. 06:48 - Meskó Norbert

A Magyar Pszichológiai Társaság ez évi konferenciáján a Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport több szimpóziummal is képviseltette magát. Az egyik témája a párválasztás volt. Ebben a bejegyzésben "A párválasztás színterei: külső és belső tulajdonságok szerepe a partner kiválasztásában" című szimpózium előadásairól szeretnék rövid áttekintést adni.A szervező Gyuris Petra, a disszkusszáns Csathó Árpád volt.

Az evolúciós pszichológián belül mindig is nagy teret kapott a fizikai tulajdonságok párválasztást befolyásoló szerepe. Az utóbbi évek kutatásai azonban emellett más területeket is bevonnak a párválasztással kapcsolatos kutatásokba, olyanokat, mint a személyiségvonások, intelligencia, szülőkkel való kötődés. A következő kutatásokban is ezt a több szintű, multikauzális megközelítést alkalmazzák a kutatók. A szimpózium során olyan összefüggéseket vizsgáltak, mint hasonlóság és arc-preferencia, személyiségjegyek és homogámia, a humorérzék szerepe a párkapcsolatok létrejöttében, és a gyermekkori fejlődés hatása az esztétikai ítéletek kialakulására.

 • A hasonlóság és a vonzerő szerepe az emberi párválasztásban (Kocsor Ferenc, Juhász Szabolcs, Rezneki Rita, Bereczkei Tamás)

  Vizsgálatunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a hasonlóság hogyan befolyásolja a párválasztást és a társas kapcsolatokat. A kísérleti személyeknek több tablót vetítettünk egymás után, ezeken számítógép segítségével manipulált arcok voltak láthatók. A nők valamennyi kísérleti elrendezésben a független megítélők által is legnagyobb vonzerejűnek ítélt arcokat választották. A férfiak ezzel szemben az ellentétes nemű képek közül kiválasztották a legvonzóbbat, abban az esetben viszont, ha a látott képek azonosak voltak vonzerő szempontjából, a saját magukhoz hasonlót preferálták. Eredményeink alapján úgy tűnik, a férfiak párválasztási döntéseiben mind az evolúciós szempontból fontos genetikai hasonlóság, mind pedig a genetikai minőség őszinte jelzései fontos szerepet játszanak.(Az előadás anyaga.)

 • Gyermekkori környezet és párválasztás: A korai kötődés hatása az arc-preferenciára (Meskó Norbert, Bácskai Ágnes)

  A Belsky-model szerint az egyének arra szelektálódtak, hogy élettörténeti eseményeiket a környezeti feltételekhez igazítsák. Ennek megfelelően az életciklusban található eltérő eseményeket úgy tekinti, mint különböző környezeti körülményekhez való adaptív válaszokat. Azoknál az egyéneknél, akik szüleikkel nem alakítottak ki biztonságos kötődést, és a család szegényes erőforrásaival szembesültek, a családi stresszorok közvetítésével korábbi életkorban történik, azaz felgyorsul a szexuális érés. Mintánkban egyetemista nőkkel (n=110) vettünk fel korai kötődés kérdőívet (EMBU) és szocioszexuális orientációs kérdőívet (SOI), valamint arra kértük a résztvevőket, hogy számítógéppel maszkulinizált és feminizált férfi arcokat értékeljenek. Eredményeink egy olyan fejlődési pályát valószínűsítenek, ahol a gyermekkori apai elutasítás magasabb szocioszexualis orientációhoz vezet, az pedig növeli a maszkulin férfi arcok iránti preferenciát.(Az előadás anyaga.)

 • Párkapcsolati preferenciák és humor – az önértékelés és a kötődési típus szerepe (Tisljár Roland)

  A humor fontos szerepet játszik mindennapjainkban, keressük és preferáljuk a jó humorú emberek társaságát. A párválasztásban is fontos szerepet játszik: magasra értékeljük a humoros partnereket. Mivel a vonzerőt erőteljesen meghatározza, felmerül a kérdés, hogy saját humorunk befolyásolja-e a párválasztási preferenciáinkat. Saját párkapcsolati értékünk észlelése hatással van az aktuális párválasztási döntések meghozatalára. Az egyénre jellemző felnőttkori kötődési stílus függvényében vizsgáltuk a saját és az általa ideálisnak tartott partner humorstílusa közötti hasonlóságok kialakulását. (Az előadás anyaga.)

 • Személyiségvonások és párválasztás (Gyuris Petra, Járai Róbert, Bereczkei Tamás)

  Vizsgálatunkban arra keressük a választ, hogy a párok egymáshoz (homogámia) és/vagy ellentétes nemű szüleikhez (szexuális imprinting) hasonló párt választanak-e maguknak. Hasonlóságot találtunk a meny és anyósa között a BFQ kérdőív Lelkiismeretesség faktorában, valamint kimutattuk, hogy az anyai nevelési stílus befolyásolja a férfiak párválasztását. A s- EMBU anyai Elutasítás faktora az Érzelmi stabilitás, az Érzelmi melegség faktor pedig a Barátságosság vonásban fejti ki hatását. A női párválasztásban ugyancsak működni látszik a szexuális imprinting; az apjuktól magas Szeretetet tapasztaló nők férje és apjuk a Lelkiismeretesség faktorban hasonlítanak egymáshoz. Eredményeink azt mutatják, hogy a gyerekkori tapasztalatok egy adaptív döntési mechanizmus kialakulásán keresztül befolyásolják párválasztási preferenciáinkat.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr3913678100

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.