Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Arcszőrzet: a rátermettség jelzése?

2010. június 25. 07:00 - Meskó Norbert

Az arcszőrzet az – egyébként szőrtelen testű – ember esetében látványos megnyilvánulása a Darwin által leírt szexuális szelekcióval kialakult jellegeknek (Barber 1995). A szakáll a pubertás időszakában alakul ki és a túléléssel nincs kapcsolatban, csak a férfiak nemiségének jelzésével. Az darwini elmélet szerint, ha a szakáll valóban a nemi kiválasztódással létrejött jellegzetesség, akkor azt kell feltételeznünk, hogy a nők a szakállas férfi arcokat vonzóbbnak találják a csupaszra borotváltaknál.

Barber (1995) felveti, hogy mivel a szakáll dominánsabb külsőt kölcsönöz viselőjének, evolúciónk során valószínűleg fontos szerepet tölthetett be a riválisok elijesztésében, távol tartásában. A társas életben betöltött szerepe minden bizonnyal összekapcsolódott azzal, hogy viselője idősebb, érettebb benyomást keltett a környezetében, márpedig a férfiak szociális státusza életkoruk előrehaladtával magasabb lesz. Azok a nők, akik az evolúciós időkben fogékonyak voltak a szakállra és ennél fogva a dominancia jelzésére, a domináns férfiakkal való kapcsolaton keresztül reproduktív értelemben sikeresebbek lehettek azoknál a társaiknál, akiket „hidegen hagyott” az arcszőrzet jelzése.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy jelentős egyéni eltérések tapasztalhatók a szakáll vonzerejének megítélésében. Egy vizsgálatban például megkérdezték a nőket, hogy vonzónak találják-e a szakállt, de a legtöbben elutasítóan válaszoltak (Feinmann és Gill 1977). Emellett más tanulmányok is beszámolnak arról, hogy a szakállas férfiakat nem minden esetben ítélik meg pozitívabban. Értesülhetünk arról is, hogy a szakállasokat kevésbé vonzónak, vagy ápolatlannak látják, és csak ritkábban tartják intelligensebbnek, mint a borotvált arcú férfiakat (Addison 1989).

Neave és Shields (2008) érdekes vizsgálatában komputerben generált arcokat mutattak női értékelőknek, amelyekre öt különböző méretben illesztettek arcszőrzetet (ábra). Így össze tudták hasonlítani, hogy az arcot a különböző dimenziókban hogyan változtatja meg az arcszőrzet az észlelő számára. Teljes szakállal az arcokat érettebbnek, dominánsabbnak, idősebbnek és agresszívebbnek tartották az értékelő egyetemista nők. A legvonzóbb számukra mégis az enyhe borosta volt, és mind rövid, mind hosszú távú kapcsolat szempontjából az ilyen arcszőrzettel jellemzett arcokat választották. Cunningham (és mtsi. 1990) megállapítása alapján ez a vizsgálati eredmény azonban nem mond szükségszerűen ellent a korábbiaknak. Arról van szó, hogy ebben az eljárásban a szakáll több méretének bemutatásával lehetőség nyílt a nők ízlésének és preferenciájának részletesebb feltérképezésére, miközben a régebbi vizsgálatokban kevesebb eshetőség közül választhatták ki a nekik tetszőt. Az enyhe borosta jól tükrözi tulajdonosa fizikai érettségét, ugyanakkor nem mutatja a teljes szakállra jellemző dominancia és agresszió jelzését.

Irodalom

 • Addison, W.E. (1989). Beardedness as a factor in perceived masculinity. Perceptual and
  Motor Skills, 68,. 921-922.

 • Barber, N. (1995). The evolutionary psychology of physical attractiveness: Sexual szelection
  and human morphology. Ethology and Sociobiology, 16, 395-424.

 • Cunningham, M. R., Barbee, A. P., & Pike, C. L. (1990). What do women want? Facialmetric
  assessment of multiple motives in the perception of male facial physical attractiveness.
  Journal of Personality and Social Psychology, 59, 61–72.

 • Feinman, S., & Gill, G. W. (1977). Females’ responses to males’ beardedness. Perceptual and
  Motor Skills, 44, 533–534.

 • Neave, N., K., Shields, (2008). The effects of facial hair manipulation on female perceptions of
  attractiveness, masculinity, and dominance in male faces. Personality and Individual Differences, 45,
  5, 373-377.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr3813678098

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.