Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tömegvonzás: a szépnek tartott test súlya

2010. július 01. 07:03 - Meskó Norbert

http://www.theage.com.au/news/national/the-figures-are-in-and-they-reveal-that-given-the-choice-most-men-will-plump-for-a-curvy-girl/2008/04/05/1207249548553.html

Nyáron, amikor legtöbbünk lenge ruhákban próbálja elviselni a hőséget, és ezzel együtt többet mutat meg a testéből, mint más évszakokban, mi lehetne stílusosabb bejegyzés, mint amelyik a testtel foglalkozik. Ebben az írásban azokról az evolúciós hatásokról szeretnénk képet adni, amelyek eredményeképpen a férfiak képessé váltak, hogy felismerjék a női test optimális tömege és termékenységének mértéke közötti összefüggést. Természetesen azon keresztül, hogy bizonyos tömegű testeket vonzóbbnak tartanak másoknál.

Serdülőkorban főként az ösztrogén hatásának következtében alakulnak ki olyan zsírszövet-lerakódások a női testen, amelyek meghatározzák a nőies formát, és elsősorban a comb-csípő-fenék (gluteo-femorális régió) tájékán hoznka létre „párnákat”. Ezeknek az élettani változásoknak a hátterében evolúciós okokat találhatunk: lehetővé teszik a szervezet felkészülését a majdani terhességre, szoptatásra, amelyek magas energetikai költséggel járó, fizikailag megterhelő folyamtok a nők számára. (Lancaster 1985). Az anyai szervezetnek még a fogamzás előtt való energetikai „feltöltése” megoldást jelenthetett arra a problémára, amellyel emberelődeink az utóbbi néhány millió évben találkoztak. Abban az evolúciós környezetben, ahol a táplálék előfordulása egyrészt szegényes, másrészt bejósolhatatlan volt, szelekciós előnyt jelentett a testen felhalmozott energiaraktárok kialakítása. Ha a külső környezetből történő kalória-bevitel lehetősége csekély, éppen a zsírdepókban tárolt tápanyag jelenteti azt a szükséges energiát, amely képes csökkenteni a magzatok halálozásának veszélyét és növelni a csecsemők túlélésének valószínűségét. Az a vizsgálati eredmény, amely szerint az újszülöttek súlya az anya terhesség előtti testsúlyával van összefüggésben, nem pedig a terhesség alatti testsúllyal, szemléletesen kifejezi, hogy milyen fontos ez a tartalék tápanyag.

A kritikus zsírtartalom modell azt állítja, hogy a női szervezet szaporodási potenciája szorosan összefügg a testben elraktározott zsírdepók mennyiségével. Eszerint olyan szelekciós nyomás hatott a női szervezet kialakulására, amelynek eredményeként a nők peteérése illetve fogamzása csak abban az esetben válik lehetővé, amikor ennek energetikai feltételei biztosítottak (McFarland 1997). A női szervezet reproduktív működése pontosan erre épül: csak abban az esetben képes a peteérésre és a fogamzásra, ha erre energetikai szempontból felkészült. Ez azt is jelenti, hogy az első menstruáció (menarché) csak akkor várható a serülő lányoknál, ha testükben a zsírszövet aránya 17-18%. Ahhoz pedig, hogy a peteérés havi ciklikussága folyamatosan fennmaradjon, ennél magasabb, 22-25% relatív zsírtömeg kell.

Az a rendszer, amit a peteérés ciklikussága jelent, tehát nagyon érzékeny a test súlyváltozásaira, különösen a zsírszövet relatív arányára. Annak az értéknek, amit a zsírdepók jelentenek, van egy bizonyos optimuma, amely fölött és alatt kritikussá válik a fogamzás lehetősége. Ezért van az, hogy a jóltáplált kamaszlányok korábban kezdenek menstruálni, mint a soványabb társaik. Viszont az éhezés, a nagymértékű súlyvesztés, vagy ennek ellentéte, a kóros túltápláltság egyaránt fennakadásokat idézhetnek elő a havi ciklusban. A szervezet ösztrogén ellátásának zavarain keresztül csökkentik a fertilitást, miközben növelik számos megbetegedés előfordulásának valószínűségét (Lake és mtsi 1997). A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nők testtömeg-indexe {testsúly (kg-ban) osztva a testmagasság (cm-ben) négyzetével} és termékenységük között szoros összefüggés van. A testsúly és alak azért működik fitness-indikátorként, mert olyan mutatója a szervezetnek, amely képes tükrözni annak reproduktív értékét úgy, hogy a test zsírban raktározott energiadepói által előrejelzi – vagy legalább is a múltban előre jelezte – a nők szaporodási sikerét (Anderson és mtsi., 1992).

A nyugati kultúrákban az utóbbi évtizedekben elterjedt a női test soványságának kultusza, amely bizonyos veszélyeket is magában foglal. Tovée és mtsi. (2007) összevetették 300 divatszakmában dolgozó modell és ugyanennyi, a szépségiparban dolgozó fotómodell, és ugyanennyi átlagos nő biometriai adatait és a modelleket a testtömeg indexük alapján kórosan soványnak találták a normál populációhoz képest. A modern nyugati világ női szépség ikonjait elemző vizsgálatokban (Miss America szépségverseny indulói, vagy a Playboy magazin kihajtható középső oldalán található modellek) azt találták, hogy az 1959 és 1978 között eltelt húsz év alatt az ideális testforma egy sokkal vékonyabb figura lett, míg ugyanebben a periódusban az amerikai nők átlagos testsúlya 4 százalékkal megnőtt. Gyakorlatilag ugyanez a tendencia folytatódott a következő évtizedekben is, egészen az nagyjából az ezredfordulóig (Wiseman és mtsi. 1992). Ezek a tanulmányok jól szemléltetik, hogy a testsúly valószínűleg az elsődleges fontosságú mutatója a női test vonzerejének a nyugati világ férfiinak számára.

Források:

 • Anderson, J. L., Crawford, C. B., Nadean, J., & Lindberg, T. (1992): Was the Dutchess of Windsor right? A cross cultural review of sociobiology of ideas of female body shape. Ethology and Sociobiology, 13, 197-227.

 • Lake, J. K., Power, C., és Cole, T. J. (1997) Women’s reproductive health: The role of body mass index in early and adult life. International Journal of Obesity 21: 432-438.

 • Lancaster, J. B. (1994) Human Sexuality, Life Histories, and Evolutionary Ecology. In: Rossi, A. S. (Ed.) Sexuality Across the Life Course. University of Chicago

 • McFarland, R. (1997): Female primetes: Fa tor fit? In: The Evolving Female. A Life-history perspective. Morebeck, M. E., Galloway, A., és Zihlman, A. I. (Eds.). Princeton, Princeton University Press, 163-175.

 • Tovée MJ; Furnham A; Swami V. (2007) Healthy body equals beautiful body? Changing perceptions of health and attractiveness with shifting socioeconomic status. In: Furnham, A; Swami, V, ed. The Body Beautiful: Evolutionary and Socio-cultural Perspectives. Basingstoke, UK: Palgrave Macmillan, pp. 108-128.

 • Wiseman, C. V., Gray, J. J., Mosimann, J. E., & Ahrens, A. H. (1992). Cultural expectations for thinness in women: An update. International Journal of Eating Disorders, 11, 85-89.

  További oldalak, amelyek jól szemléltetik, hogy napjaink fogyasztói társadalmában kialakult test-kultuszában a TTI kérdése milyen népszerű témává vált:

 • Katharine Gammon szerint a Playboyban szereplő nők testtömeg indexe folymatosan csökken, ami azt tükrözi, hogy a nők elveszítiki nőiességüket és inkább hasonlítanak a japán anime képregény/rajzfilm figurákra, mintsem valódi nőkre.

 • Online BMI calculator

 • Testtömeg index a Wikipédián.

 • Facebook közösség, amely azt hírdeti, hogy "a gömbölyded testalkat sosem megy ki a divatból".
 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr5613678092

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.