Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mitől vonzó a hosszú női láb?

2010. július 24. 06:50 - Meskó Norbert

A divatlapokban és a divatbemutatók kifutóin szereplő modellek általában kb. 11 cm-rel magasabbak egy átlagos nőnél (Tovée és mtsi. 1997) és ennek az eltérésnek a jelentős része lábuk hosszából adódik. Talán meglepő, de eddig alig néhány vizsgálat született, ami azt vizsgálja, hogy miért is tartjuk vonzóbbnak a hosszabb lábat a rövidnél. Az egyik tanulmány, amelyik a láb jelentőségére fókuszál (Swami 2006), a vonzerőt a láb-test-aránnyal (LTA) magyarázza. Mivel a LTA-t viszonylag könnyű mérni, ezért gyakran alkalmazzák táplálkozási és fejlődést mérő kutatásokban, főként a gyermekek körében (Albanes és mtsi. 1988).

Számos oka van annak, hogy evolúciós nézőpontból miért is lehet egyáltalán érdekes kérdés a láb arányának hatása a vonzerő megítélésére. Az egyik lehetőség, hogy a LTA a stabil gyermekkori fejlődés valamint az aktuális jól-lét egyik jelzése. Az előbbi magyarázata, hogy bármelyik korai életkorban bekövetkező növekedési zavar azt eredményezheti, hogy viszonylag hosszú törzs alakul ki a lábakhoz képest (Leitch 1951). Ha a növekedés aránya eléggé lelassul (például, mert nem elégséges a tápanyag, vagy pszichés stresszhatások érik az egyént), akkor a felnőttnél a törzshöz viszonyítva rövidebb láb alakul ki. Valóban ezt láthatjuk néhány tanulmányban: a gyermekkorban mért lábhossz alakulása a környezeti hatások iránti fogékonyabb alkat része lehet. A törzshöz viszonyított hosszabb láb együtt jár számos élettani tényezővel, például a szívkoszorúér megbetegedésének alacsonyabb kockázatával, a cukorbetegséggel szembeni ellenálló képességgel, alacsony vérnyomással, kedvezőbb szívérrendszeri alkattal, alacsonyabb felnőttkori halálozási aránnyal és a rákkal kapcsolatos megbetegedések alacsonyabb kockázatával (Swami és Furnam 2008).

A fenti adatok alapján azt feltételezhetjük, hogy tehát a törzs hosszához viszonyított lábhosszúság mind a nők, mind a férfiak esetében vonzónak tartott jelleg, mert megbízható jelzése a fejlődési problémákkal szembeni ellenálló képességnek és az aktuális egészségi állapotnak. Amikor azonban Swami és mtsi. (2006) egy vizsgálatban ellenőrizni akarták ezt az elképzelést, eltérő eredményre jutottak. Olyan vonalrajzokat használtak, amelyben női és férfi testalakokat mutattak a vizsgálati személyeknek, 5-5 különböző relatív lábhosszal. Azt találták, hogy míg a női figurákat hosszabb lábbal ítélték vonzónak, addig a férfialakoknál ez a hatás nem volt látható. A magyarázat szerint az eltérés abból adódhatott, hogy a lábhossznak nemenként eltérő szerepe lehet a vonzerő megítélésére, mert a láb hossza nemi jellegzetesség. A hosszú láb (magas LTA érték) a nőiességgel, míg a relatíve rövidebb láb a férfiassággal kapcsolódik össze. Mivel a növekedési időszak csúcspontja a serdülőkorban van, ezért elképzelhető, hogy a megnyúlt láb a juvenilis életkor egyfajta jelzése is, a fiatalság viszont szintén a nők fizikai vonzerejének egyik fontos sajátossága. A nők hosszú lábának preferenciája tehát valószínűleg az ivari kétalakúságnak köszönhetően fejlődhetett ki az evolúció során a férfiakban, mert hosszabb láb a szaporodás szempontjából fontos fiatalság jelzése volt.

Ezek a kutatási eredmények azonban még nem döntő jelentőségűek, több vizsgálatra lesz szükség a témában, amelyek alaposabban feltárják, hogy a láb hossza, milyen szerepet játszik a nők és férfiak vonzerejének megítélésében. Furnham és mtsi. (2006) felveti azt a lehetőséget is, hogy a vonzerővel kapcsolatos hozzáállásunkban a lábhosszúsághoz kapcsolódó társadalmi-kulturális hatások is szerepet játszhatnak. A nyugati kultúrákban a női láb látványa erős szexuális jelentéssel bír (Swami és Furnam 2008). Ezért a divat alakulásában vannak időszakok, amikor a női láb feltárása kerül előtérbe (miniszoknya), vagy éppen az elrejtése válik fontossá. Ezzel ellentétben a férfiak lába nem kap a nyugati divatvilágban ilyen mértékű figyelmet. Kiegészítésként meg kell jegezni, hogy a férfi láb attraktivitásának egyik jellemzője az izmosság, ami alapvetően fontos összetevője a férfiak vonzerejének megítélésében, legalább is, ami az alsótestet illeti.

A rendelkezésre álló néhány vizsgálat ellenére még mindig nem világos, hogy a nők vonzó megjelenésében pontosan milyen szerepe van a láb hosszának, ez a jellegzetesség hogyan kapcsolódik össze a testmagassággal. Az is lehetséges, hogy a LTA csupán egy olyan „szűrő”-ként működik (akárcsak a testsúly és talán a testhossz is), amely az észlelés korai fázisában segít eldönteni, hogy érdemes-e a részletesebb keresés és elemzés irányába lépéseket tenni, közeledni. A láb hossza mellett azonban a láb formája is fontos szerepet játszhat a vonzerő megítélésében, például a magas sarkú női cipő divatja éppen a csinos, formás vádlit hangsúlyozza ki néhány szerző szerint (Swami és Furnam 2008).

Forrás

 • Albanes, D., Jones, D., Y., Schatzkin, A., Micozzi, M., S., Taylor, P.. R. (1988) Adult stature and risk of cancer. Cancer Research, 48: 1658–1662.

 • Furnham, A., Swami, V., & Shah, K. (2006) Female body correlates of attractiveness and other ratings. Personality and Individual Differences, 41, 443-454.

 • Leitch I. (1951) Growth and health. British Journal Of Nutrition ,5:142–51.

 • Swami, V. (2006). The influence of body weight and shape in determining female and male physical attractiveness. In M. V. Kindes (Ed.), Body image: New research (pp. 35-61). New York: Nova Biomedical Books.

 • Swami, V., Einon, D., & Furnham, A. (2006) An investigation of the leg-to-body ratio as a human aesthetic criterion. Body Image, 3, 317-323.

 • Swami, V., és Furnham, A. (2008) The psychology of physical attraction. London: Routledge.

 • Tovée, M. J, Furnham, A., Swami, V. (2007) Healthy body equals beautiful body? Changing perceptions of health and attractiveness with shifting socioeconomic status. In: Furnham, A; Swami, V, ed. The Body Beautiful: Evolutionary and Socio-cultural Perspectives. Basingstoke, UK: Palgrave Macmillan, pp. 108-128.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr6213678054

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.