Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szőke nő: dögös vagy butuska?

2010. augusztus 02. 08:15 - Meskó Norbert

http://www.marieclaire.com/cm/marieclaire/images/WJ/Rules003-medium-new.jpg

A nyugati kultúrában széles körben elterjedtek az un. szőke nős viccek, amelyek gyakran megalázóan nyers hangon szajkózzák az ismerős poént: a szőkék kevésbé intelligensek az átlagosnál. Ezzel egy időben számos vizsgálat mutat rá arra, hogy a fehér (kaukázusi) népesség körében a szőke hajú nőket jóval vonzóbbnak tartják, mint a barnákat vagy a más etnikai kisebbséghez tartozókat (Price 2008). Sőt, Rich and Cash (1993) vizsgálati eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a szőke nő reprezentációja az átlagosnál jóval magasabb a médiában, amelyet azzal magyaráz, hogy a szőkeség összekapcsolódik a szépséggel és a szexuális vonzerővel. Ugyanakkor Kyle és Mahler (1996) vizsgálatában, ahol fényképek alapján kellett értékelni arcokat, úgy tűnik, hogy a szöszke-butuska sztereotípiája működött: a szőkéket kevésbé tartották jó képességűnek, mint a barnákat.

A két ellentétes értékítélet hogyan fér meg egymással a valós életben? Miként ítélik meg a szőke nőket a munkahelyeken? Melyik vélemény erősebb: bombázó, vagy inkább butuska? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására végzett gazdasági szempontú elemzést David Johnston (2010), az ausztrál Queensland University of Technology kutatója, aki arra volt kíváncsi, hogy szőke nők munkabérét melyik sztereotípia határozza meg inkább: a pozitív (szőke = vonzó = magasabb bér), vagy inkább a negatív (szőke = kevésbé hozzáértő = alacsonyabb bér) előhangolás működik a valós életben.

A vizsgálat adatai egy hosszútávú (longitudinális) kutatási mintából származnak (National Longitudinal
Survey of Youth), amely 1979-től 2006-ig dolgozta fel 12.868 amerikai lakos adatait. A kutatók ebből kiválogatták a 25 év feletti kaukázusi nők adatait, mert arra voltak kíváncsiak, hogy a hajszín hogyan hat ennek az etnikai csoportnak a gazdasági sikerességére. Mivel a bérezés emelkedése összefügghet az életkorral is, ezért csak egy korosztály vizsgálatárra összpontosították elemzésüket. A vizsgált népességben az eredeti hajszínek aránya a következő volt világos szőke (1.6%), szőke (18%), világos barna (21%), barna 51.2%), fekete (2.4%) és vörös (4%).

Johnston (2010) adatai szerint a szőke amerikai nők 7%-kal magasabb fizetést kapnak, mint barna hajú társaik. A vizsgálatban az eredeti hajszínt vetették össze a bérezéssel, ezért elképzelhető, hogy a szőkeség mért hatása ennél erősebb is lehet, hiszen sokan nem az eredeti hajszínüket hordják, tömegesen színezik barna hajukat szőkére. Ha létezik is összefüggés a szőkeség és az alacsonyabb intelligencia között, ebben a vizsgálatban úgy tűnik, hogy a munkáltatók az ellenkezőjéről vannak meggyőződve: a szőke nők sikeresebbek, többet keresnek. A szőkeség összekapcsolódása a szépséggel erősebbnek hatásnak tűnik, mint "a szőke nők nem nagyon okosak" sztereotípiája, amely összefüggésben lehet az úgy nevezett "szépségjutalom" jelenségével. Mobius and Rosenblatt (2006) azt találták, hogy a vonzóbb dolgozókat, azon keresztül, hogy kedvesebbek, ügyesebbek a társas kapcsolatokban és jobban kommunikálnak, a munkáltatók tévesen hatékonyabbnak, termelékenybbnek észlelik, és magasabb bérrel jutalmazzák. Johnston (2010) elemzéséből is kiderül, hogy létezik "szőkeség jutalom", azaz, a szőke nők magasbb bért kapnak, mint az ugyanolyan iskolai végzettségű, munkakörű és életkorú nem szőke társaik.

A kutatók a nők házastársainak adatait is elemezték, amiből kiderült: egy szőke hajú nők férje átlagosan 6%-kal magasabb jövedelmet visz haza, mint a többi hajszínű nő férjei. Ennek az adatnak az értelmezéséhez a szőkék párválasztási iskerességét kell megemlíteni, hiszen a vonzóbb emberek nagyobb eséllyel (nagyobb "vásárlóértékkel") indulnak a párválasztás piacán.

A hátrányos megkülönböztetés ellenkezőjére is van példa.Geni Dechter (2009), ausztrál gazdaságkutató az Egysült Államokban végzett kutatást (a Rochester University-n) és azt találta, hogy a szőke hajú pálykezdő diplomásokat alacsonyabb munkabérrel veszik fel első munkahelyükre, mint az ugyanolyan végzettségű nem szőke pálytársaikat. A legnagyobb bérkülönbséget (9%) a magasan kvalifikált szőke és nem szőke nők között mérték, de a férfiak között ilyen eltérést nem találtak. Az eredmények szerint ez a bérben jelentkező diszkrimináció kb. 5 év alatt eltűnik, ahogy a munkatapasztalat gyarapszik. Sőt az alacsonyabb végzettségű szőkék előrelépése sokkal dinaminkusabb a bérezés terén, mint nem szőke táraiké.

Forrás

 • Dechter, G. (in press) Physical Appearance and Earnings: the role of hair colour.

 • Johnston, D. W. (2010) Physical appearance and wages: Do blondes have more fun? Economics Letters, 108:10-12.

 • Kyle, D., Mahler, H. (1996). The effects of hair color and cosmetic use on perceptions of a female's ability. Psychol. Women Q. 20, 447–455.

 • Mobius, M., Rosenblatt, T. (2006). Why beauty matters. Am. Econ. Rev. 96, 222–235.

 • Price, M. (2008). Fund-raising success and a solicitor's beauty capital: do blondes, raise more funds? Econ. Lett. 100, 351–354.

 • Rich, M., Cash, T. (1993). The American image of beauty: media representations of hair color for four decades. Sex. Roles 29, 113–124.

  Egyéb:

  Ide kattitva egy fotó feltöltésével ki lehet próbálni, hogy milyenek lennénk szőkén. Vagy akár más hajszínnel. És hajviselettel.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr8813678048

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.