Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szebb vagyok, ha vonzónak érzem magam?

2010. augusztus 22. 15:53 - Meskó Norbert

http://images.stanzapub.com/readers/socyberty/2007/11/11/76726_5.jpg

Akkor is közvetítünk az arcunkon érzelmi információkat, amikor semleges arckifejezést öltünk. Ezt a korábban is ismert jelenséget erősíti meg egy újabb vizsgálati eredmény is, amelyet Dr. Mare Löhmus és mtsi. (2009) a közelmúltban megjelent tanulmányában publikált.

Arcunkon számtalan információt hordozunk, amelyek jelentősek a társas érintkezés szempontjából, így például olyan vonásokat is, amelyek alkalmasak egyediségünk azonosítására, vagy nemünk, korunk meghatározására. Az arckifejezések egyetemes, kultúráktól független jelentőségére már Darwin (1871/1963) is felhívta a figyelmet. Később pedig számos kutatásban találtak megerősítést azzal kapcsolatban, hogy az érzelmek azonosítására veleszületett képességünk lehet, amely bizonyos értelemben független a társas tanulástól. Néhány hónapos kisbabák - kultúrától függetlenül - képesek különbséget tenni a nekik mutatott különböző érzelmet tükröző arcok között (Eckman és Friesen 1971, Venn és mtsi. 2006). Természetesen az arc információinak leolvasása felnőtt korban is fontos képesség, sőt, az életkor előrehaladtával egyre tökéletesebben tudjuk azonosítani a másik arcán megjelenő érzelmeket. Az arc vonzerejével kapcsolatos kutatások számos kérdést igyekeztek már tisztázni, például az átlagosság hatását, vagy a nemi hormonok jelentőségét.

Löhmus és mtsi. (2009) azt vizsgálta, hogy a nő által viselt ruha miatti közérzete hogyan tükröződik az arcán és ezt az üzenetet miként képesek a férfiak azonosítani. A nők aktuális érzelmi állapota természetesen hatással van arra, hogy milyen ruhát választanak éppen. Az öltözködés a társas érintkezés fontos színtere, és a nők tudatosan is díszítik testüket különböző viseletekkel, attól függően, hogy milyen párválasztási stratégiát folytatnak (Grammer és mtsi. 2004). Korábbi vizsgálatok szerint a nők és férfiak egyetértenek abban, hogy a nők szebbnek érzik magukat, ha olyan ruhát viselnek, amelyben tetszenek a férfiaknak (Edmonds és Cahoon 1984). Löhmus és mtsi. (2009) vizsgálatában arra kért 25 (22 és 28 év közötti) egyetemista nőt , hogy válasszon ki három-három ruhát (A: amelyikben csinosnak, szexinek érzi magát, B: amelyik kényelmes, sportos viselt számra, és C: amelyikben csúnyának érzi magát, mert ódivatú, vagy kényelmetlenül szűk) és amikor ezeket a ruhákat felhúzták, akkor mindhárom elrendezésben az arcukról felvételt készítettek, amelyeket értékelő férfiaknak mutattak meg. A portrék fényképezésekor arra kérték a nőket, hogy öltsenek semleges arckifejezést, és mindhárom esetben ugyanazt a hajviseletet is kellett viselniük. A képeket értékelő 49 (21 és 64 év közötti) férfit, aki korábban nem látta a résztvevő nőket, arra kérték, hogy állítsa az egy-egy személyről készült fotókat vonzerő szerinti sorrendbe. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak azokat a portrékat találták a legvonzóbbnak, amelyeken a nők is a legszebbnek érezték magukat.

A vizsgálat jól példázza, hogy milyen fontos, és "szemmel látható" üzenetet hordozunk magunkról, amikor úgy érezzük, hogy szépek vagy csúnyák vagyunk, és az, ahogyan észleljük saját magunkat, mások által is leolvasható az arcunkról. A semleges arckifejezés ellenére úgy tűnik, működnek olyan (mechanizmusukat tekintve pontosan még nem ismert) folyamatok, amelyek árulkodnak belső állapotunkról, érzelmeinkről. Eckman és Rosenberg (1997) tanulmánya alapján tudjuk, hogy a valósi és hamis mosoly közötti különbség hátterében mindössze néhány apró arcizom működése áll, amelyek árulkodnak a negatív érzelmekről. Löhmus és mtsi. (2009) vizsgálatában a nőket arra kérték,. hogy valódi érzelmeiket fedjék el a semleges arckifejezéssel, amely nem volt őszinte kommunikáció, azonban az észlelőket ez az "álcázás" nem tudta megtéveszteni. Valószínűleg hasonló élettani-anatómiai mechanizmus állhat annak hátterében is, hogy bár a televíziós hírolvasó bemondóktól semleges beállítódást vár el a társadalom, a neutralitásra törekvés mellett mégis valahogy "átszivárog" a bemondó saját, személyes attitűdje.

Forrás

 • Darwin, C. (1871/1963) Az ember származása és a nemi kiválasztás. Gondolat, Bp.

 • Eckman, M.A. és Friesen, W. (1971) Constant across cultures in the face and emotion. - Journal of Personality and Social Psychology. 17: 124-129.

 • Ekman, P., és Rosenberg, E. (Eds.). (1997). What the face reveals. New York: Oxford University Press.

 • Edmonds, M.A., Cahoon, D.D (1984). Female clothes preference related to male sexual interest. Bulletin of the Psychonomic Society, 22:171-173.

 • Grammer K, Renninger L, Fischer B. (2004) Disco clothing, female sexual motivation, and relationship status: is she dressed to impress? J Sex Res. 41(1): 66-74.

 • Lõhmus, M., Sundström, L. F. & Björklund, M. (2009). Dress for success: human facial expressions are important signals of emotions. Annales Zoologici Fennici 46, 75-80.

 • Venn, H.R., Watson, S., Gallagher, P. és Young, A.H. (2006). Facial expression perception: an objective outcome measure for treatment studies in mood disorders? Internation Journal of Neuropsychopharmacology, 9: 229-245.

 • komment

  A bejegyzés trackback címe:

  https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr7913678044

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.