Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A hűtlenség hangja

2011. május 08. 08:20 - Meskó Norbert

http://izoneout.files.wordpress.com/2008/06/infidelity.jpg

A hang jelentőségével már foglalkoztunk korábban és még korábban is, most egy teljesen új vizsgálatról számolunk be, amelyet a kanadai McMaster University munkatársai jegyeznek. A párválasztással, szaporodással kapcsolatos viselkedés széles palettáján a hűtlenség és annak detektálást megkönnyítő féltékenység kitüntetett helyet foglalt el az utóbbi évek evolúciós pszichológiai kutatásaiban. Miként volt genetikai értelemben"kifizetődő" a félrelépés, azaz, a hosszú távú kapcsolaton kívüli partnerrel létesített alkalmi viszony? Ebben a bejegyzésben egy olyan kutatásról számolunk be, amely elsőként tárja fel az emberi hang szexuális hűtlenséggel kapcsolatos jelzőfunkcióját.

A szexuális hűtlenség tetemes költséggel járhat, akár a hosszú távú kapcsolatban élő pár szemszögéből, akár az alkalmi szeretők nézőpontjából elemezzük a jelenséget. Ugyanakkor, a másik hűtlenségének időben való felismerése adaptív lehet, ha ezzel sikerül megelőzni a megcsalást, és ezen keresztül a partner ( vagy annak szülői, partneri ráfordításainak, erőforrásainak) elvesztését. Az eddig ismert vizsgálatok szerint a hang magassága összefügg a tesztoszteron szinttel, így a mélyebb hangú férfiaknál alacsonyabb szülői és párkapcsolati ráfordítást, viszont magasabb rövid távú párkapcsolati viselkedést mértek a kutatók. Az alkalmi kapcsolatok maximalizálása pedig magában foglalja a félrelépések nagyobb számát is. A nők esetében pedig a magasabb ösztrogén szint függ össze a (nőiesnek tartott) magasabb hanggal, a vonzerővel és a félrelépések nagyobb valószínűségével.

A kutatók (női és férfi donorok segítségével) hangfelvételeket készítettek és ezek magasságát/mélységét manipulálták úgy, hogy nőiesebbé illetve férfiasabbá tették a hangmintákat. Majd ezeket az ingeranyagokat játszották le a vizsgálat résztvevőinek (nőknek és férfiaknak), akiket megkértek, hogy ítéljék meg az egyes hangokat aszerint, hogy milyen mértékben tartják hűtlennek a hang tulajdonosát. Az eredmények azt mutatják, hogy a férfi és női megítélők egyformán hajlamosabbak voltak hűtlennek észlelni a femininebb (tehát magasabb) női hangokat a mélyebb változatokhoz képest. A maszkulinizált (tehát mélyebb) férfi hangoknál viszont a női résztvevők a férfiakhoz képest szignifikánsan valószínűbbnek értékelték a hang tulajdonosnak hűtlenségre való hajlamát, összevetve a magasabb hangú változatokkal. Az eljárásban azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy melyik hangokat tartják vonzóbbnak, így az eredmények elemzésekor figyelembe tudták venni a hangokhoz tartozó preferencia értékeket is. Ezek alapján az mondható el, hogy nem azoknak a hangoknak tulajdonítottak magasabb hűtlenségi értékeket, amelyek magasabb vonzerő pontszámot is kaptak, azaz nem az attraktivitás egyfajta melléktermékeként észlelték a hang hűtlenséget valószínűsítő szignálját, hanem egy önálló dimenzióként. A kutatók leszögezik ugyanakkor, hogy ennek a személyészlelésnek ez a sajátossága abban az esetben járhatott adaptív előnnyel az evolúciós múltban, ha segítségével sikerült megelőzni a félrelépést, és/vagy elkerülni a csalfaságra hajlamos partner szülői, partneri befektetéseinek elvesztését.

Forrás:O'Connor, J. J. M., Re, D. E., & Feinberg, D. R. (2011). Voice pitch influences perceptions of sexual infidelity. Evolutionary Psychology, 9(1), 64-78.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr8313678032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.