Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az egészség színe

2011. május 10. 06:15 - Meskó Norbert

http://4.bp.blogspot.com/-XF4FpPysph8/TVhDUqUP4TI/AAAAAAAAARc/naw-WYU6nMY/s400/Greens%2Bhigh%2Bres.jpg

Az egészséges szervezet hatással van a fizikai megjelenésre, amely nem csupán orvosi szempontból fontos, hanem a hétköznapi társas kapcsolatainkban is kitüntetett szerepet tölt be. Az arc különböző jellegzetességei kulcsfontosságúak az egyén egészségi állapotának (és társas kívánatosságának) megállapításakor, ugyanakkor az arc egészségi állapot jelzésének mechanizmusa mostanáig tisztázatlan kérdés volt. Mai bejegyzésünk kutatói, Bristol és St. Andrews egyetemének munkatársai, éppen ennek a kérdésnek a megválaszolását tűzték ki célul, amelyet egy neves amerikai szaklap, az Evolution and Human Behavior májusi számában publikáltak.

Amikor korábbi vizsgálatokban a portrékon sárgás tónusúvá tették és világosították az európai (kaukázusi) arc színét, az észlelők egészségesebbnek látták az így manipulált arcokat, de nem volt világos, hogy miért. A bőr sárgás színéért elsősorban a karotinoid és melanin pigmentek felelősek. A bőrben található melanin (sötét és sárga) funkciója elsősorban a fény káros sugárzásaitól való védelem ugyanakkor valószínűleg részt vesz az immunválaszok kialakításában is, és D vitamin hiányt is okozhat. A sárga karotinoidok számos madár- és halfajnál az egészség jelzésére szolgálnak, az ember esetében pedig összekapcsolódnak a magasabb szintű immunműködéssel, a fény káros hatásainak védelmével és a szaporodással összefüggő egészségi mutatók optimális szintjével.

A kutatók három vizsgálatban is igyekeztek feltárni a karotinoid és a melanin hozzájárulását a bőr színezetéhez és az emberi arc egészséges megjelenéséhez. Az első vizsgálatban sikerült kimutatni, hogy a brit (kaukázusi) populációban hasonló észlelési preferenciák működnek az arc sárga és világos tónusával kapcsolatban, mint a fekete afrikai népességben. A második vizsgálat szerint a táplálkozással nagyobb karotinoid mennyiséget szervezetükbe juttató egyéneknél (több gyümölcs és zöldség fogyasztása) a bőr sárga tónusa erősebb, amely jó mutatja, hogy a többlet karotinoid megkötésére miként reagál a bőr színe. A harmadik vizsgálatból pedig kiderült, hogy a vizsgálati személyek vonzóbbnak tartották azokat az arcképeket, amelyeket a kutatók számítógépes színezési eljárással inkább karotinoid színtartomány irányába (sárga) toltak el, mint a azokat, amelyek a magasabb melanin (barna) szintet modellezték. (A képen is ez látható: középen az eredeti arc, bal oldalt a melanin túnusú, napbarnítottság, míg jobb oldalt az egészséges táplálkozással karotinoid típusú világos-sárgás bőrszín.)

A három vizsgálat tehát bemutatja, hogy milyen kapcsolat állhat fenn az arcbőr karotinoida színezete (sárgás árnyalata) valamint az arc egészségi állapotának észlelése, mind az egyén egészséges táplálkozása között. Mivel az "egészséges partner vagyok" jelzés kitüntetett fontosságú kulcs a párválasztás, a fizikai vonzerő külső megjelenéssel összefüggő szignáljainál, a bőr karotinoid telítettsége feltehetően olyan fontos információt hordoz az ember esetében is, mint a halaknál és madaraknál.

Forrás: Stephen, I. D., Coetzee, V., & Perrett, D. I. (2011). Carotenoid and melanin pigment coloration affect perceived human health. Evolution and Human Behavior, 32 (3) 216-227.

A Guardian cikke a kutatásról: http://www.guardian.co.uk/education/2011/feb/08/attractiveness-healthy-food

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr1913678026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.