Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szülő-utód véleménykülönbség a partnerrel kapcsolatban

2011. május 24. 07:30 - Meskó Norbert

http://cinemastore.hu/data/images/film/63104.gif

Amikor bemutatjuk szüleinknek szívünk választottját, gyakran szembesülünk azzal, hogy szüleink eltérő preferenciával rendelkeznek, más elképzelésük van gyermekük jövendőbelijével kapcsolatban. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor szülő és gyermek egybevágó elvárásokat fogalmaz meg a leendő partner felé. A Texasi Egyetem evolúciós pszichológia professzora, David Buss doktorandusza, Carin Perilloux írt érdekes tanulmányt a témával kapcsolatban.

Mivel az utódok 50:50 százalékban hordozzák szüleik génkészletét, a szülőknek biológiai érdeke, hogy gyermekük genetikai (reproduktív) rátermettségét növeljék, mert az utódok szaporodási sikeressége együtt jár a szülők génjeinek minél nagyobb sikerrel való terjesztéséhez.. Azért a szexuális úton szaporodó fajoknál a szülők az utódok teljes rátermettségének (inkluzív fitness-ének) növelésével összefüggő szülői stratégiákra szelektálódtak az evolúciós múltban. Ez számos viselkedésben megnyilvánulhat például fajunk esetében is, kezdve a testi fejlődés biztosításától (táplálkozás, ingergazdag környezet, stb.) a különböző társas jártasságok és készségek, a magasabb társadalmi státusz megszerzésének elősegítéséig (iskoláztatás). Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a szülők érzékenyek arra is, génjeik milyen más génekkel keverednek majd a következő generációban.

Carin Perilloux vizsgálatában 300 egyetemi hallgató véleményét kérdezték meg 13 különböző személyiségfaktorral kapcsolatban arról, hogy milyen mértékben tartják kívánatosnak ezeket a jellemzőket egy ideális partnerben. Ugyanezt a feladatot adták a szülőknek is, akiknek gyermekük ideális partnerét kellett jellemezni az adott személyiségdimenziók mentén. A szülők magasabbra értékelték az ideális partner vallásos beállítódását, mint gyermekeik, akik viszont a partner fizikai vonzerejét tartották fontosabbnak, mint szüleik. A szülők leánygyermek esetében inkább preferálták a partner magasabb jövedelmét és egyetemi/főiskolai végzettségét, mint fiúgyermek esetében. Az eltérések hátterében a szülő-utód konfliktussal összefüggő okok állhatnak, amelyet a szerzők azzal magyaráznak, hogy az emberré válás során eltérő evolúciós kihívásokkal találkoztak a szülők és utódjaik az ideális partner megtalálásának kérdésében. Míg a fizikai vonzerő a genetikai minőség közvetlen és megbízható jelzése, addig a vallásossággal összefüggő személyiségvonások olyan belső tartalmakról árulkodnak (mint a megbízhatóság, önzetlenség, empátiás készség), amelyek fontos szignáljai lehetnek a hosszú távú kapcsolatra való elköteleződés, és a közös utódok felnevelése iránti igénynek.

Számos hasonló vizsgálat foglalkozik a szülő és utód partnerrel kapcsolatos elvárásainak feltárásával, de ez az első, amelyben a két nézőpont összehasonlítása jelenti a kutatás fókuszát.

Forrás:

Perilloux, C., Fleischman, D. S., & Buss, D. M. (2011). Meet the parents: Parent-offspring convergence and divergence in mate preferences. Personality and Individual Differences, 50, 253-258.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr8013678024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.