Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kinek kell egy gazdag férj?

2011. május 28. 08:15 - Meskó Norbert

http://img2.timeinc.net/people/i/2007/database/princewilliam/prince_william2_300.jpg

Az utóbbi években számos tanulmány jelent meg, amely a férfi és női párválasztási stratégiák közötti különbségeket taglalja, míg a kettő közötti egybeesésről viszonylag kevéset lehet tudni. Két amerikai kutatónő, Christine E. Stanik (Penn State University) és Phoebe C. Ellsworth (The University of Michigan) egy rangos szakmai folyóiratban (Human Nature) publikálta a témával kapcsolatos kutatását, amelyben úgy próbálták feltárni a nők és férfiak közötti párválasztási stratégiák egybeesésének helyét és idejét, hogy a nők (nemen belüli) párválasztási preferenciájának varianciáját elemezték. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők intelligenciája - amely segítségével adott környezeti feltételek esetén képesek kiaknázni lehetőségeiket az oktatás és szakmai karrier terén - alkalmas-e arra, hogy előre jelezze a nők bizonyos párválasztási preferenciáit. A kutatásban konkrétan azt feltételezték, hogy a magasabb intelligenciájú nők (1) hajlamosabbak rövid távú szexuális kapcsolatot létesíteni, (2) kevésbé fogékonyak a számukra fontos, érdekes partner gazdagságának és státuszának jelzéseire, (3) kevésbé nyitottak hosszú távú kapcsolataikban a hagyományos nemi szerepekre. Az eredmények mindhárom hipotézist igazolták.

Ahogy a legtöbb emlős faj esetében, úgy az embernél is hatalmas nemi különbség mérhető a szaporodáshoz minimálisan szükséges ráfordításokban. Míg az utód "létrehozásához" a férfi szervezetének energiájából elegendő nagyjából annyi, amennyit a közösülés fizikai aktivitása igényel, addig a női szervezet hosszan tartó (9 hónapos), meglehetősen energiaigényes gesztációs időszakon megy keresztül, majd a szülés után a tetemes energiaköltséggel járó szoptatási időszak is az anyára hárul. Ez a biológiai kötöttség azt jelenti, hogy a nők és férfiak eltérő szaporodási stratégiákra szelektálódtak az evolúció során genetikai sikerességük növelése érdekében. Az eltérő szaporodási stratégiák több szinten magyarázzák a nő és férfi közötti különbségeket, például az eltérő fizikai megjelenésben, a vágyak, érzelmek, vélekedések és kognitív stratégiák szintjén. Míg az ősi férfi szaporodási sikerességének legnagyobb kihívása az volt, hogy képes legyen azonosítani és elérni a termékeny (egészséges és fiatal) nőket, addig az ősi nő számára a lehetséges partner megbízhatóságának tesztelése jelentette az egyik legfontosabb evolúciós feladatot: az erőforrással rendelkező, annak megosztására hajlandó férfi kiválasztása, aki képes elköteleződni a közös utód(ok) nevelésében.

Ennek a főemlős örökségnek a nyomai még a mai napig is fellelhetők a modern ember randizási szokásainak elemzésekor. Például a nőkre általában sokkal kevésbé jellemző, hogy röviddel a megismerkedés után hajlandóak lennének ágyba bújni partnerükkel, valamint magasabb követelményeket támasztanak szexuális partnereikkel szemben, akik optimális számát kevesebbre becsülik, mint a férfiak. Az utóbbi évek kutatási eredményei rámutattak arra is, hogy a hosszú távú kapcsolatra vonatkozó párválasztási preferenciákban olyan alapvető különbségek találhatók, amelyek összefüggésben vannak az evolúciós elmélettel. Míg a nők a lehetséges partner olyan jellegzetességit részesítik előnyben választásaikban, mint a férfi által birtokolt erőforrások megosztására való hajlandóság és képesség, addig a férfiak olyan szempontokat preferálnak a szóba jöhető partnerrel kapcsolatos párválasztási döntésükben, mint a nők (termékenységének megbízható jelzéséül szolgáló) fizikai vonzerő szignálja, például a fiatalság. A férfiak és nők szaporodási sikerességük érdekében a történelem előtti időktől kezdve un. kevert szexuális stratégiákat folytatnak, ami azt jelenti, hogy a környezeti feltételektől függően hajlamosak inkább rövid távú, vagy inkább hosszú távú kapcsolatokat létesíteni, esetleg azokat váltogatva alkalmazni.

Stanik és Ellsworth vizsgálatában azt találta, hogy a magasabb verbális intelligencia pontszámokat elérő nők nyitottabbak voltak a rövid távú szexuális kapcsolatok irányába, ugyanakkor kevésbé érdekelte őket a partner gazdagságának és státuszának jelzése és kevésbé vonzódtak a tradicionális nő-férfi szerepekhez, mint az alacsonyabb intelligencia pontszámú társaik. A kevésbé intelligens nők valószínűleg alacsonyabb eséllyel indulnak az un. "tudás alapú társadalom"-ban, hogy magasabb iskolai végzettséget, ezen keresztül jól fizető állást és anyagi függetlenséget szerezzenek, mint intelligensebb társaik, ezért az erőforrások megszerzésének más útját választják, egy erőforrással bíró partner (férj) megszerzését. Ennek érdekében kevésbé érzékenyek a rövid távú kapcsolatokra, viszont fontosnak tartják a férfiak státusz jelzéseit és a kapcsolatban hajlamosak alárendelődő nőszerepet magukra ölteni.

Az iskolai esélyegyenlőség javító programok talán azért is fontosak lehetnek ebből a nézőpontból, mert olyan környezetet teremthetnek, ahol a magasabb intelligenciájú gyerekek - kihasználva képességeikben rejlő lehetőségüket - magasabb végzettséget és ezen keresztül magasabb státuszt szerezhetnek és felnőve talán kevésbé vannak kiszolgáltatva a párválasztással kapcsolatos kényszerű döntéseknek. Csak saját emberi természetüknek.

Forrás

Stanik, C. E., & Ellsworth, P. C. (2010). Who cares about marrying a rich man? Intelligence and variation in women’s mate preferences. Human Nature, 21(2), 203-217. (abstract)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr3313678020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.