Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aki szebb, az jobb is?

2011. június 01. 07:00 - Meskó Norbert

http://img2.timeinc.net/people/i/2008/specials/beauties/beauties/jason_taylor300.jpg

A vonzerő funkciója egyértelmű azok számára is, akik nem foglalkoznak "hivatásszerűen" szépségkutatással, legalább is, amikor a párválasztásról beszélünk. Számos tapasztalatot szerezhetünk arról is, hogy egy-egy vonzóbb társunk olyan szociális előnyhöz juthat a hétköznapi interakciók során, amelyhez átlagosnál magasabbra értékelt külső megjelenése segíti hozzá. Az a feltételezés azonban merőben újszerű, hogy a vonzóbb emberek kevésbé érzékenyebbek lehetnek a társadalmi egyenlőtlenségekre. A szociálpszichológia egyik vonzerővel foglalkozó alaptézise szerint ugyanis hajlamosak vagyunk attraktívabb társainknak más pozitív tulajdonságot is tulajdonítani. A vonzerő holdudvar hatása szerint pedig ami szép, az jó is. Michael E. Price (Brunel University, Uxbridge, UK) és munkatársai éppen ennek a kérdésnek eredt nyomába, amikor megtervezte a fizikai vonzerő és az adakozás attitűdjének kapcsolatát feltáró vizsgálatát. Abból a feltevésből indultak ki a kutatók, hogy az evolúciós környezetben a férfiak testének izmossága és magassága, valamint minkét nem esetében a fizikai vonzerő mértéke valószínűleg összefüggésben állt az illető társadalmi státuszával és ezen keresztül azzal is, hogy a társadalmi javak egyenlőtlen elosztása a számára előnyös legyen. Prize és kollégái ezért azt vetették fel, hogy a vonzóbb fizikai tulajdonsággal rendelkező emberek (napjaink jóléti társadalmában is mérhető módon) kevésbé azonosulnak a társadalmi igazságosság és egyenlőség elvét (például, kevésbé hajlamosak azt hinni, hogy az erőforrásokat egyenlő mértékben kéne elosztani a különböző társadalmi csoportok között), mint kevésbé előnyös vonásokkal rendelkező társaik.

A vizsgálatban 118 önként jelentkező egyetemista vett részt (56 férfi és 62 nő), akik testi attraktivitásának méréséhez 3D test-szkennerese mérésen estek át. A kutatók a test vonzerejének megállapítására olyan, korábbi vizsgálatokról ismert indikátorokat mértek, mint a férfiak izmossága, a női testalak, stb.) Az attitűdök méréséhez pedig dominanciaskálát és társas értékek iránti érzékenység skálát használtak. Azt találták a kutatók, hogy a férfiak testének izmossága és derék-mellkas aránya, valamint minkét nemnél a saját megítélt vonzerő mértéke összefüggést mutatott (korrelált) az attitűd skálák pontszámával. A korrelációs mutatók ugyan közepes erősségűek voltak, de egyértelműen üzenetük volt: a vonzóbb emberek kevésbé érzékenyek a társadalmi egyenlőségre. Azonban sem a férfiak testmagassága (amely számos tanulmány szerint szoros kapcsolatban van a vonzerővel és a magas státusszal), sem a nők alacsony derék-csípő aránya (amely a vonzerő, fiatal életkor, termékenység jelzése) nem mutatott kapcsolatot az egyenlőtlenség iránti beállítódással.

Természetesen a társadalmi egyenlőtlenség iránti érzékenységünknek számos más tényezője is van. Ezek között vannak társadalmi normák (adók, háborús fosztogatás, polgárjogi mozgalmak, stb.) és vannak személyiség-függő változók is. Jelen tanulmány csupán egyetlen tényező, a fizikai vonzerő hatásának evolúciós eredetét vizsgálta, és bizonyította sikerrel. Aki szebb az jobb is? Nem, legalább is, ez a vizsgálat éppen az ellenkezőjét állítja.

Forrás

  • Price, M. E., Kang, J., Dunn, J., & Hopkins, S. (2011). Muscularity and attractiveness as predictors of human egalitarianism. Personality and Individual Differences, 50(5), 636-640.
  • komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr6513678014

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.