Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ki fizeti a vacsorát?

2011. június 04. 06:55 - Meskó Norbert

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_EdW0tF4q9mQ/TNljLTYC2OI/AAAAAAAAAtQ/L4OMLpJIcJs/s1600/0189dinnerG_468x529.jpg&imgrefurl=http://straighteyeforthestraightguy.blogspot.com/2010/11/romantic-dinner-survival-guide-part-one.html&usg=__EZFwViMuMR5QD12nHjYQP5aNy-Y=&h=529&w=468&sz=21&hl=hu&start=32&sig2=st7dcmz4Vs_mef5jzXWexQ&zoom=1&tbnid=89zblr33KzW_iM:&tbnh=166&tbnw=159&ei=22noTbOnLcqr-gbOm5TlDw&prev=/search%3Fq%3Dromantic%2Bdinner%26hl%3Dhu%26biw%3D1440%26bih%3D691%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=601&vpy=50&dur=2255&hovh=239&hovw=211&tx=147&ty=163&page=2&ndsp=18&ved=1t:429,r:8,s:32&biw=1440&bih=691

Az antropológusok és főemlőskutatók már régóta érdeklődnek a természeti népek, illetve a primáták étel megosztási szokásainak törvényszerűségei iránt. A társas kapcsolatos alakításának egyik fontos kérdése, hogy ki kivel oszt meg ételt. Az állatvilágban is ismert nászetetés (amikor például a tojó a hím szülői ráfordítását, apai minőségét teszteli az átadott táplálék mennyiségén és minőségén keresztül) csak egyetlen példa erre. A vált ivarú fajoknál a közös utód létrehozásába több energiát fektető nem, általában a nőstények, akiket emiatt magasabb szőlői ráfordítás jellemez, válogatósabbak, diszkriminatívabbak a lehetséges partner tulajdonságait illetően, mint az alacsonyabb ráfordítású hímek. Azoknál a fajoknál, ahol az apaság valószínűsíthető (így az embernél is) relatíve magas apai ráfordítást mérhető, amelyre szükség is van a hosszú távú gondozást igényló emberi utód esetében. Ezért "a párválasztás piacán" a nők számára fontos, általuk preferált férfi tulajdonság a férfi önzetlensége, az általa birtokolt erőforrások megosztása, különösen a feléjük (nőkre) irányuló adakozási hajlam. A férfiak adakozással kapcsolatos viselkedésére (különösen egy hosszú távú párkapcsolati kontextusban) tehát azért irányult szelekciós nyomás, mert az apai minőség egyik fontos jelzéseként működött az evolúciós múltban.

A modern társadalmakban is fontos szerepet tölt be az együttes étkezés, és ez nem csupán a nagyobb közösségekre vonatkozik, hanem olyan intim helyzetekre is, mint egy randevú során egy étteremben (vagy otthon) elköltött ebéd vagy vacsora. Michael Stirrat (University of St. Andrews, UK.) és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a fizikai vonzerőnek milyen szerepe lehet a táplálék megosztásának egyik modern kori változatában, a randi keretében elfogyasztott vacsora számlájának kiegyenlítésében. Vizsgálatukban 416-an vettek részt (245 férfi, átlagéletkor 26.2±4.5, és 171 nő, átlagéletkor 25.2±4.4 ) és a feladatuk az volt, hogy egy elképzelt romantikus kapcsolat keretében zajló randi-vacsorára vonatkozóan válaszoljanak a feltett kérdésekre. Ezen kívül demográfiai adatokat is felvettek és a résztvevőknek meg kellett ítélniük saját vonzerejüket is.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elképzelt randevú alkalmával történő "étel adás" fizetési preferenciájában a párválasztás piacának hatásai érvényesültek. (1) A nők inkább preferálták, hogy ellenkező nemű partnerük fizesse a vacsorát, mint a férfiak, amely jó illusztrálja a korábban ismertetett elméletet. (2) Mindkét nem esetében a vonzóbbak kevésbé mutattak hajlandóságot a fizetésre, mint kevésbé vonzó társaik. Ez az eredmény arra utal, hogy a saját magunk által felmért vonzerő összefüggésben van az erőforrás megosztására való hajlandóságunkkal, amely a szaporodási/szülői viselkedés egyik alapvető, nem tudatos döntését mintázza: az egyed a jó géneket (szépséget) hirdeti, vagy a jó szülői minőséget (adakozás, magasabb viselkedéses ráfordítás). (3) A fizetési hajlandóságra, mint egyfajta piaci alapú tranzakcióra, hatással volt a másik vonzereje is a következő módon. (3a) A férfiak szívesebben hívtak volna meg vacsorára egy vonzóbb nőt, mint egy kevésbé vonzót, amely szemlélteti, hogy a férfiak erőforrás megosztáskor kifejezetten érzékenyek a potenciális partner optimális termékenységének jelzésére. (3b) A nők ezzel ellentétben inkább tartottak igényt arra, hogy egy vonzóbb férfi fizesse a vacsorát, mint egy kevésbé vonzó társa. Ez a preferencia a kevésbé vonzó partner (kevésbé jó gének) jelzésre adott elutasítással magyarázható, hiszen erőforrást elfogadni, és a kölcsönösség jegyében viszonozni a másik közeledését, a nő számára reproduktív hátránnyal járhatott az evolúciós múltban.

Forrás

  • Stirrat, M., Gumert, M., & Perrett, D. I. (2011). The effect of attractiveness on food sharing preferences in human mating markets. Evolutionary Psychology, 9(1), 79-91.
  • komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr2113678012

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.