Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színlelni boldog szeretőt?

2012. szeptember 30. 11:19 - Meskó Norbert

Orgazmust színlelnek a nők, hogy megtartsák partnerüket? Ezt a kérdést tette fel nemrég néhány amerikai kutató és természetesen egy kutatással kerestek választ felvetésükre. Farnaz Kaighobadi (HIV Center for Clinical and Behavioral Studies, New York State Psychiatric Institute and Columbia University) és munkatársai egy kevéssé közismert elméletből indultak ki. A spermiumvetélkedés teóriája szerint a belső megtermékenyítésű fajok hímjei nemcsak viselkedéses szinten vetélkednek a nőstények megtermékenyítésének lehetőségéért, hanem ivarsejtes szinten is. (Erre számtalan bizonyítékot találtak mind az állatvilágban, mind fajunk esetében.) Ebben a megközelítésben a női orgazmus kialakulásában nem csupán az érzelmi közelség, meghittség fokozása játszhatott döntő szerepet az evolúciós során, hanem a jó genetikai minőségű partner örökítőanyagának „megszerzése”, illetve „megtartása”. Ennek célja a saját gének „feljavítása” a partner átlag feletti minőségével, amely a következő generációban rátermetebb utódok létrehozását tette lehetővé. (Az orgazmus élettani hatásai miatt – pl. ritmikus hüvely összehúzódás – ugyanis a spermiumok mélyebbre jutnak és nagyobb a megtermékenyülés valószínűsége.) Korábbi kutatásokban éppen ezt találták: a vonzóbb férfiak (pl. szimmetrikusabb) férfiak partnerei gyakrabban élnek át szeretkezés közben orgazmust, mint a kevésbé vonzó férfiak partnerei.

Ezzel együtt a kutatók korábban felvetették, hogy a nők havi ciklusának váltakozása miatt orgazmusuknak is kettős funkciója van aszerint, hogy éppen az ovuláció (peteérés) időszakában vannak-e, vagy azon kívül. Amikor a megtermékenyítés valószínűsége magas, akkor ugyanis egyértelműen az előbbiekben tárgyalt genetikai nyereség lehetett az orgazmus funkciója. Az ovuláción kívüli időszakban átélt orgazmus pedig nem genetikai jellegű haszna lehetett a párkapcsolati elköteleződés emelkedése, a férfi kapcsolati ráfordításának növelése formájában. Fajunknál a nők állandó orgazmuskészsége (amely tehát nem korlátozódott a peteérés havonta néhány napjára) elősegíthette a partnerek közötti folytonos érzelmi közelséget, intimitást, amely – más tényezőkkel együtt – szerepet játszhatott abban, hogy a férfiak kevésbé mutatnak hajlandóságot a dezertálásra, a partner elhagyására egy újabb szexuális kalandért mint a legtöbb emlős faj hímjei.

Mivel mindezek ellenére számos férfi és nő megcsalja, illetve elhagyja partnerét (gyakran egy másik, újabb partnerért) az emberek különböző un. partner-megtartási stratégiákat fejlesztettek ki, hogy megelőzzék vagy legalábbis kontrollálják partnerük dezertálását. Kaighobadi és munkatársai szerint a nők által színlelt orgazmus is ilyen stratégia lehet. Vizsgálatukban 453 heteroszexuális nő vett részt, akik hosszú távú kapcsolatban éltek és egy kérdőívet töltöttek ki. Az eredmények szerint: (1) azok a nők, úgy észlelik, hogy parterük hűtlenségének nagyobb a valószínűsége, inkább hajlamosak színlelni az orgazmust, mint azok a nők, akik kevésbé tartanak partnerük dezertálásától; (2) azok a nők, akik a kérdőívben jelezték, hogy szokták színlelni az orgazmust, egyéb partner-megtartási praktikákat is nagyobb számban alkalmaznak; (3) a partner hűtlenségi kockázatának észlelése közvetít a színlelt orgazmus és más költséges partner megtartási stratégia között között (mint pl. „más férfival flörtölni partnerem jelenlétében”, vagy „ordítozni egy nővel, aki ránéz a partneremre”).

ForrásKaighobadi, F. Shackelford, T.K., & Weekes-Shackelford, V.A. (in press). Do women pretend orgasm to retain a mate? Archives of Sexual Behavior.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr4713678006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.