Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Több gyerek - boldogabb házasság?

2012. október 07. 07:52 - Meskó Norbert

family.jpgValamennyi kultúrában ismert a nő és férfi között létrejövő házasság intézménye, amelyet formális ceremóniával hirdetnek ki a közösség számára. A világ népességének 90%-a pedig legalább egyszer életében meg is házasodik. Ezért a házasságok elemzése (illetve kialakulásuk, működésük, megszűnésük folyamatának, okainak feltárása) érdekes kérdés lehet evolúciós nézőpontból is.

A házasságok elemzéséhez megfelelő szempontnak kínálkozik a házassággal kapcsolatos elégedettség mérése, ezt a fajta elégedettséget pedig a kutatások szerint jelentősen meghatározza a kapcsolatban született gyermekek száma. Egy korábbi tanulmány szerint azonban igen meglepő összefüggés áll fenn a szülők házassággal kapcsolatos elégedettségének mértéke és a gyermekszám között: a több utód alacsonyabb házastársi elégedettséggel járt együtt. Ráadásul, akik arról számoltak be a vizsgálatban, hogy nincsen gyermekük, elégedettebbek voltak a kapcsolattal, mint azok a házaspárok, akik szülők is voltak. Ezt a furcsa eredményt aztán többféle módon is igyekeztek megmagyarázni. A szerepkonfliktus elmélete szerint az okozhat kisebb házastársi elégedetlenséget a több gyereket nevelő szülők körében, hogy folyamatosan személyes szabadságuk és szexuális életük korlátaival szembesülnek. Az anyagi költségek elmélete szerint pedig a gyerekszámmal egyenes arányban növekvő szülői (anyagi javakban is mérhető) ráfordítás terhe lehet az exponenciálisan csökkenő házastársi elégedettség hátterében. Ezt a elemzést a fejlett nyugati világban végezték, és viszonylag kevés adat áll rendelkezésre a világ más populációinak elemzésére. A házastársi elégedettség tehát egy olyan pszichés állapot, amely szabályozza az egyénben ráfordításokat a házassággal járó (energetikai) költségek és nyereségek függvényében.

Piotr Sorokowski antroplógus (University of Wroclaw, Lengyelország) szerint ezek az eredmények ugyanakkor evolúciós nézőpontból meglehetősen furcsán hatnak. Ha ugyanis általános tendenciáról lenne szó, és a több utód valóban együtt járna a magasabb költségek miatti nagyobb házastársi kapcsolattal való elégedetlenség érzésével, akkor ennek csökkentése legegyszerűbben a gyermekszám mérséklése, mellőzése lett volna, amely végső soron fajunk kihalásához vezetett volna.

A nyugati individuális kultúrákban az egyén sikerességre, érvényesülésére helyezik a hangsúlyt. Itt a gyermekvállalás nukleáris családokban történik, amely a szülők-gyerekek egységét jelenti, a nagyszülők, dédszülők nélkül. Így a nyugati világban a gyerekek több okból is nagy terhet jelenthetnek a szülők számára. Egyrészt, a gyerekek ellátásával kapcsolatos ráfordítások nem oszlanak meg a nagycsalád tagjai között (mint a hagyományos értékrenden alapuló, keleti, kollektivista kultúrákban), hanem elsősorban a szülőkre hárulnak. Másodsorban, a gyerekvállalás nagyfokú életmód váltással jár együtt, hiszen a nyugati világban az egyén gyerekkorában és fiatalkorában egyfajta védett helyzetben van: tanul, szórakozik. Ezzel szemben a tradicionális kultúrákban az egyén már nagyon korai életkortól részese a közösségi munkamegosztásnak, amelyben a gyermekvállalás nem jár akkora lemondással, mint nálunk. (Tipikus kijelentés egy mai huszonéves szájából a következő mondat: „Még nem házasodunk össze, még nem szeretnénk gyereket, még szeretnénk kicsit élni.” - Vajon van-e élet a gyerekvállalás után is?)

Onyishi és kollégái egy nigériai törzsben, az Igbo etnikai csoportban végezte vizsgálatát, amelyben 374 ember vett részt, mindegyikük házas volt. Voltak gyermektelenek is, de volt, aki 9 utódról számolt be. Kérdezőbiztosok segítségével egy házastársi elégedettség mérő skálát töltöttek ki. Az eredmények azt mutatták, hogy pozitív kapcsolat áll fenn a gyerekszám és a házastársi elégedettség mértéke között, sőt a gyerekek száma volt a legerősebb előrejelzője az elégedettségnek, csak ezt követte a gyerekek iskolázottságának mértéke, életkoruk és a család vagyonának nagysága.

Forrás: Onyishi, E. I., Sorokowski, P., Sorokowska, A., & Pipitone, R. N. (in press). Children and marital satisfaction in a non-Western sample: having more children increases marital satisfaction among the Igbo people of Nigeria. Evolution and Human Behavior. link

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr5713678002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.