Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kivel és mikor flörtölnek a nők?

2013. december 27. 19:16 - Meskó Norbert

flirting-at-a-bar.jpg

Míg az emlős állatoknál a párzási időszak tipikusan a nőstény peteérése (ösztrusz) köré szerveződik, addig a Homo sapiens szexuális aktivitása független a nők peteérésének (ovulációjának) időszakától. Az állatvilágban ezt a szaporodás szempontjából kitüntettet időszakot, amikor a nőstények fogékonyak a hímek közeledésére, a nőstények egyértelmű vizuális és szaglásos jelekkel hirdetik társaik felé. Több evolúciós elméletalkotó is egyetért abban, hogy fajunknál a nők peteérésének nyilvánvaló jelei azért „tűntek el” (rejtett ovuláció elmélete) a törzsfejlődés során, mert ez fontos párkapcsolati célokat szolgált. A kutatok szerint ugyanis a nők azzal az evolúciós trükkel, hogy elrejtették peteérésük egyértelmű jeleit, valójában azt érték el, hogy partnerük saját apaságának biztosítása érdekében minél több időt töltsön asszonya mellett. Hiszen az ősi férfi ezzel a „házias” viselkedéssel tudta biztosítani, hogy apai szülői ráfordítását ne egy másik férfi utódaira pazarolja.

Ugyanakkor napjainkban egyre több kutatás mutatja be, hogy a nők peteérésének mégis mérhető hatása van a férfiak (és a nők) párválasztási viselkedésére. Természetesen olyan hatásról van szó, amelyet nem tudatosan élnek meg az emberek. Leginkább azt mondhatnánk, hogy ingerküszöb alatti ingerek ezek. Például egy szellemes vizsgálatból kiderült, hogy a férfiak negyvenkilenc százalékkal több pénzt adtak azoknak a sztriptíztáncosnőknek (egy éjszakai klubban), akik éppen peteérésük időszakában voltak, mint azoknak, akik nem voltak termékeny periódusban. Tehát a női termékenység jelzései mégis eljutnak valahogy a férfiakhoz, amit a címzettek vonzónak találnak és reagálnak is ezekre a szignálokra. Manapság inkább az érdekli a kutatókat, hogy ez miként történik.

Cantú és munkatársai (2013) azt feltételezték, hogy a nők havi ciklusuk termékeny időszakában azokkal a férfiakkal hajlamosabbak flörtölni, akik a jó genetikai minőség jelzését mutatják a viselkedésükben (társas dominanciát, magabiztosságot, karizmát), és nem a jó apai minőség jelzését mutató férfikkal (akik gondoskodók, családközpontúak, megbízhatók).

A kutatásban 31 normál havi ciklusú egyetemi hallgató vett részt (átlag életkoruk 20.3 év), akik nem szedtek hormontartalmú fogamzásgátlót vagy gyógyszert. A vizsgálatot kétszer végezték el: a havi ciklus egy magas termékenységű, és egy alacsony termékenységű napján. A résztvevők abban a hiszemben mentek be az egyetemi laboratóriumba, hogy videón beszélgetnek egy másik helyiségben lévő két férfivel, akik egypetéjű ikrek, de valójában egy profi színész jelenítette meg a két férfi karaktert, amit előre videóra vettek. Amikor a férfi a „szexi pasas” figuráját alakította, úgy jelent meg, mint független, karizmatikus, domináns és magabiztos egyén, aki ugyanakkor megbízhatatlan és nem vágyik elköteleződésre. Amikor az „ikerpár” másik felét alakította a színész, a „jó apuka” figuráját, akkor viszont gondoskodó, családközpontú és megbízható egyénként jelent meg, aki elköteleződésre vágyik, ugyanakkor cseppet sem domináns, magabiztos és karizmatikus. A nőknek minden „beszélgetés” után egy kérdőíven meg kellett ítélniük, hogy mennyire tartják vonzónak az adott férfit rövid távú és hosszú távú párkapcsolat szempontjából. Például ilyen kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy mennyire szívesen lépnének vele alkalmi szexuális kapcsolatba, vagy mennyire tudnának elképzelni vele egy elkötelezett kapcsolatot.

A nők kommunikációját (miközben kérdéseket tettek fel a férfiaknak és hallgatták azok válaszait) videóra vették. Ennek alapján a nők szóbeli megnyilvánulásait leírták és értékelésre odaadták 5 független megítélőnek (2 férfi, 3 nő), akik nem voltak beavatva a vizsgálatba. Azt kérték tőlük, hogy ítéljék meg a szövegek alapján, hogy a beszélő nő mennyire kedveli az adott férfit, mennyire szeretné jobban megismerni, mennyire flörtöl vele. Egy másik kis csoporttal ( 1 férfi, 6 nő) a résztvevő nem verbális kommunikációját elemezték. A nők flörtölési viselkedését elemezték: mennyire mosolyognak, nevetnek, néznek közvetlenül beszélgetőpartnerükre (azaz a kamerába). Ezen kívül felvettek a nőkkel néhány párkapcsolati kérdőívet, és nyálmintából ösztradiol szintet is mértek.

A kutatók eredményei szerint a nők aktuális termékenységi állapota hatással van a férfiakkal szembeni viselkedésükre. A nők peteéréskor szignifikánsan több flörtöléssel kapcsolatos viselkedést mutattak, mint a terméketlen időszakukban. A flörtölés gyakorisága akkor volt a legmagasabb, amikor a férfi a genetikai rátermettség viselkedéses jelzéseit mutatta. A megemelkedett flörtölési viselkedés pedig összefüggésben volt azzal, hogy a genetikai rátermettség szignálját mutató férfiakat a nők inkább választották rövid távú partnernek, mint a jó apai minőséget hirdetőket. A kutatók szerint a nők szexuális érdeklődése tehát egy kontextus-függő reproduktív stratégia része, amely adaptációs logikával jellemezhető.

Forrás:

Cantú, S. M., Simpson, J. A., Griskevicius, V., Weisberg, Y. J., Durante, K. M., & Beal, D. J. (2013). Fertile and Selectively Flirty Women’s Behavior Toward Men Changes Across the Ovulatory Cycle. Psychological Science, 0956797613508413.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr3413677996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.