Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen tánc tetszik a nőknek?

2013. december 30. 08:41 - Meskó Norbert

Corbis-42-22699016.jpg

Számos korábbi vizsgálatban olvashattunk arról, hogy a nők miért fogékonyabbak ellenkező nemű partnerük férfias vonásaira a havi ciklus magas termékenységű időszakában (peteéréskor), mint azon kívül. Ez evolúciós kutatók szerint a nők eme fogékonysága azért alakulhatott ki a törzsfejlődés során – amikor a párzások mennyisége és az utódok száma között feltehetően szoros összefüggés volt, – mert adaptív előnyökkel járt együtt. A maszkulin vonások ugyanis a vérben keringő férfi nemi hormon (tesztoszteron) hatására alakulnak ki, amely – mint a szteroid hormonok általában – káros a szervezet immunműködésére. Ebből a nézőpontból tehát a markáns másodlagos nemi jelleget mutató egyedek vonzereje abban rejlik, hogy az egészségkárosító hatások (nemi hormon) ellenére képesek életben maradni, ami átlag feletti fizikai kondícióról árulkodik. Az újabb kutatások szerint a nők tehát azért érzékenyek a férfiak genetikai minőségének jelzésére a ciklusuk termékeny napjain, mert ez a képesség több egészséges és túlélő utódot eredményezett az evolúciós múltban.

Később tanulmányok egész sora tárta fel, hogy a nők peteéréskor preferálják a maszkulinabb férfi arcokat (különösen rövid távú kapcsolatra), de hasonló hatást mértek a férfias hangnál és testalkatnál is, valamint a férfias testillattal- és a férfias viselkedésmintákkal kapcsolatban is. (Hasonló vizsgálatról volt szó egy előző bejegyzésünkben is.)

Egy újabb vizsgálatban (Cappelle & Fink, 2013) arra kerestek választ a kutatók, hogy a férfiak táncmozdulatait is képesek-e megítélni a nők ebből az aspektusból. Más szavakkal: érzékenyebbek-e a nők peteéréskor a férfiasabb táncmozdulatokra, mint a kevésbé férfiasabbakra, illetve vonzóbbnak tartják-e azokat. (Egy korábbi vizsgálatból kiderült, hogy a nők milyen férfi táncokat tartanak vonzóbbnak és miért.) A korábbi táncmozdulatokkal foglalkozó evolúció kutatásokban azt találták, hogy a „jó táncosok” (akiket a nők vonzóbbnak találtak másokhoz képest) nagyobb és változatosabb mozdulatokat használnak a fej, nyak és felsőtest hajlításakor és csavarásakor, amelyet az észlelő a nagyobb testi erő jelzéseként értékel. Röviden: a vonzó férfi tánc a kontrollált fizikai erő szignálja. Ahogy a legtöbb állatfajnál (így nálunk is), a testi erőben mérhető nemi különbség valószínűleg úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy egyszerre szolgálta nemen belüli vetélkedést (küzdelem az erőforrásokért), és a nemek közötti vetélkedést (elnyerni a nemi partner tetszését).

Cappelle és Fink (2013) vizsgálatában nyolcvan brit férfi (18-42 év, átlagosan= 21.6) antropometriai adait (magasság, súly, testrészek, stb.) és mozgását mérték le. Senki nem volt közülük profi táncos, nem voltak sérüléseik, amelyek megnehezítették volna a mozgást. A táncmozdulataikat videóra vették, aztán egy-egy virtuális humanoid figurát (avatart) felruháztak ezekkel a mozdulatokkal, és a vizsgálat későbbi részében ezeket a táncoló avatarokat mutatták meg a női megítélőknek. A következő lépésben klipeket standardizálták maszkulinitás szerint. Ehhez női résztvevők (37 fő, 19-40 éves, átlagosan=23.6) nézték meg a mozgó avatarokat a laboratóriumi monitoron (zene nélkül), és megélték, hogy szerintük mennyire férfiasak. A pontszámok alapján kiválasztották a 10 legférfiasabbnak és 10 legkevésbé férfiasnak ítélt klipet (egy-egy klip 15 másodperces volt), amelyek részt vettek a későbbi vizsgálatban.

A tényleges vizsgálatban 60 nő vett részt (20-31 évesek, átlagosan= 24). Valamennyien heteroszexuálisak voltak, és nem befolyásolta a hormonháztartásukat sem fogamzásgátló tabletta (vagy gyógyszer) szedése, sem terhesség, sem szoptatás. Mindannyian két alkalommal vettek részt a megítélési feladatban: egyszer a havi ciklusuk legtermékenyebb napján, másszor pedig a legkevésbé termékeny napján. Mindkét alkalommal azt kellett megítélniük, hogy mennyire vonzóak számukra a videón látható mozgó figurák, amelyeket egyesével láttak. Az eredmények azt mutatták, hogy peteéréskor a nők vonzóbbnak tartják a férfias táncmozdulatokat, mint a megtermékenyülés szempontjából alacsony kockázatú napokon. A kevésbé férfias táncmozdulatokkal kapcsolatban azonban nem mértek ilyen – a női nemi hormon változásával összefüggő – különbséget.

Forrás:

Cappelle, T., & Fink, B. (2013). Changes in women’s attractiveness perception of masculine men’s dances across the ovulatory cycle: Preliminary data. Evolutionary Psychology, 11(5), 965-972.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr7213677994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.