Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nő vörös ruhában

2014. január 02. 17:45 - Meskó Norbert

women.in.red.jpg

Számos főemlős nősténynek a peteérés időszakában vöröses árnyalatúra színeződik a genitáliája (külső nemi szerve), amely szexuálisan különösen vonzó látvány a hímek számára. Szlovák kutatók (Prokop & Hromada, 2013) arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az ember esetében is megfigyelhető-e hasonló párhuzam, azaz a nők hajlamosabbak-e vörös színű ruhát viselni, mint a férfiak. Az evolúciós kutatók egyetértenek abban, hogy a nők és férfiak között tapasztalható bőrtónus-béli különbség a szexuális szelekcióval alakult ki. Ennek köszönhetően a nők bőre átlagosan kicsit világosabb, mint a férfiaké. Egy vizsgálatban egészségesebbnek és vonzóbbnak tartották azokat a képeket, amelyeken fiatalabb emberek arcbőrének részletei (csak bőrük képe) voltak láthatók. Az oxigénben gazdag, piros vér élénkebb arcszínt kölcsönöz tulajdonosának, amely mind a nők, mind a férfiak esetében vonzó az ellenkező nemű észlelő számára. Az öltözködéssel kapcsolatosan is vizsgálták már a piros szín jelentőségét, és például arra jutottak hogy a férfiak vonzóbbnak tartják a nőket, ha vörös ruhát viselnek, mint akkor, ha más színűt vesznek fel. De a nők is vonzódnak a piros ruhás férfiakhoz.

A kutatók 159 (63 férfi, 96 nő) vizsgálati személyt vontak be az eljárásba (átlagéletkor= 19,97 év), akik egyetemisták és középiskolások voltak két-két szlovákiai egyetemen, illetve középiskolában. A résztvevőktől megkérdezték a nemét, életkorát, összes szexuális partnereinek számát (akikkel valaha közösült), valamint azt, hogy aktuálisan hosszú-távú párkapcsolatban van-e valakivel. Arra is megkérték őket, hogy értékeljék egy skálán saját fizikai vonzerejüket, továbbá megkérdezték, hogy aktuálisan terhesek-e (a nők), hogy színvakok-e, illetve hogy milyen a szexuális irányultságuk (heteroszexuális, biszexuális, homoszexuális). A résztvevőket arról tájékoztatták, hogy a vizsgálat a ruhadivattal kapcsolatos, és a modern trendek érdeklik a kutatókat. A vizsgálat természetesen anonim és önkéntes volt.

A vizsgálat során három szinten is gyűjtöttek adatokat a kutatók. Egy számítógépes feladatban a ruha szín preferenciáról alkottak képet, aztán valós adatokat gyűjtöttek az aktuális öltözetről, végül egy elképzelt párválasztási szituációban mérték fel a ruha színének jelentőségét. (1) Az eljárásban a résztvevőknek egy számítógép előtt kellett elvégeznie a feladatot. A vizsgálati személy a monitoron egy figurát látott, amelynek ruhaszínét a képernyő szélén található színes négyzetekre kattintással meg tudta változtatni ízlése szerint. Összesen 13 szín közül választhatott, azonban a kutatók a későbbi elemzésben a hasonló színeket összevonták (pl. a rózsaszín is pirosnak számított, míg a keki barnának), így végül 7 színt kaptak. Arra kérték a résztvevőket, képzeljék el, hogy a figura a saját testük, és öltöztessék olyan színekbe, amelyeket kedvelnek magukon, külön-külön az alsó- és felső testen. (2) Ezzel együtt a kutatók megkérdezték a résztvevőket arról is, hogy a valóságban milyen színű ruhákat viselnek éppen a vizsgálat időpontjában (felső és alsó testen külön-külön). (3) Az elképzelt helyzeteknél hat különböző szcenáriót kellett elképzelni és mindegyikhez ruha-színt társítani: buliba megy, randira indul, strandra készül, azonos nemű barátjával moziba megy, kerti munkához öltözik, meglátogatja a nagyszüleit. Az egyes helyzeteket véletlenszerű sorrendben kapták a résztvevők. Ezen kívül rákérdeztek még a női résztvevők havi ciklusára is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők szignifikánsan nagyobb arányban részesítették előnyben a piros szint öltözetükben, amikor saját aktuálisan viselt ruhájuk színét elemezték a kutatók. Az életkornak nem volt hatása erre a preferenciára, tehát például a fiatalabbak nem kedvelték jobban a pirost, mint az idősebbek. A többi színnek nem volt hasonló hatása: a fehér, zöld, fekete, sárga, barna és kék szín preferenciájában nem volt nemi különbség, sé életkori eltérés sem. Továbbá a nők hajlamosabbak voltak piros ruhát ölteni, amikor egy lehetséges partnerrel való találkozás valószínűsége nagy volt, míg a férfiak nem. Valamint a termékeny időszakban lévő nők (akik peterés közelében voltak) hajlamosabbak voltak piros színű ruhát választani maguknak, mint azok, akik nem voltak termékeny periódusban. Az elemzések azt is megmutatták, hogy a nők főként a felső testük öltöztetésére választottak piros színű ruhákat. Ezek az eredmények összefüggésben vannak azokkal a korábbi kutatási tapasztalatokkal, amelyek szerint a férfiak egy nővel találkozva először annak felsőtestére pillantanak (arcára és mellére), és a nők felsőteste általában véve vonzó a férfiak számára.

Bár korábbi vizsgálatokban találtak összefüggést a nők alkalmi szex iránti nyitottsága és a piros ruha preferenciája között, valamint az élettartam alatti szexuális partnerek száma között, sőt a saját vonzerő mértéke között is, ebben a vizsgálatban nem mértek hasonló korrelációkat.

Forrás

Prokop, P., & Hromada, M. (2013). Women Use Red in Order to Attract Mates. Ethology. 119 (7), 605-613.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr9213677992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.