Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A párválasztás szülői manipulálása (2. rész)

2015. június 26. 10:22 - Meskó Norbert

Alkalmazott technikák és módszerek fiatal pár befolyásolásához

shutterstock_74106751.jpgA múlt héten elkezdtünk egy témát, amit most folytatunk. Eddig arról volt szó, hogy miért szólnak bele a szülők gyermekük párválasztásába és milyen érdekük fűződhet ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsanak gyermekük választottjáról? A mai bejegyzésben pedig arról beszélünk, hogy hogyan próbálják befolyásolni a szülők gyermekük párválasztási döntéseit és milyen manipulációs technikákat alkalmaznak, hogy elérjék céljukat. A szülői manipulációk működését feltáró vizsgálatok számos manipulációs kategóriát azonosítottak.Egy tanulmányban már az 50-es évek elején írnak arról, hogy a szülők hízelgéssel, meggyőzéssel, a lojalitásra való hivatkozással és fenyegetéssel igyekeznek hatást gyakorolni gyerekük párválasztására. Más vizsgálatok is beszámolnak arról, hogy modern (Amerikában élő) kínai szülők az általuk szervezett kerti partikra azért hívnak kínai felmenőkkel rendelkező fiatalokat, hogy ezzel is biztosítsák gyerekük számára a megfelelő választást.

Mivel a szülői manipuláció célja a szülői akarat átvitele a gyerek párválasztási döntésére, szükségszerű, hogy többféle manipulációs technika is legen a tarsolyban. Hiszen elképzelhető, hogy mondjuk az idősebb gyerekkel kapcsolatban működik egy manipulációs módszer, de a fiatalabbnál más taktikára van szükség. Ezért a szülők arra szelektálódtak, hogy hatékony manipulációs repertoárt fejlesszenek ki gyerekük párkapcsolati döntéseinek befolyásolására. Ez jól hangzik, de vajon miként működik ez a való életben? A szülők tényleg bele tudnak szólni gyerekük életének ebbe a különösen fontos és személyes szeletébe? Apostolou (2015) legújabb kutatásában azt találta, hogy a szülői manipulációk igenis képesek hatást gyakorolni a gyerekek párválasztási viselkedésére. Bizonyos manipulációs technikák pedig hatékonyabbnak bizonyultak a többinél. Például az "érvelés és tanácsadás" (amely nevéhez hűen észérveken alapuló meggyőzést jelent) kevésbé eredményes, mint a "letarolás" technikája  (amely agresszív, nyomulós érdekérvényesítést jelent). A kutatás eredményei szerint a szülők képesek pontosan megítélni, hogy az általuk éppen alkalmazott manipulációs technika mennyire hatékony. A szülők még azzal is tisztában vannak, hogy egyes manipulatív módszerek inkább a lányukra vagy inkább a fiúkra hat jobban.

A vizsgálatokból kitűnik, hogy az egyén családi állapotának kifejezett hatása van arra, hogy mennyire hat rá egy bizonyos szülői manipuláció, különösen, ha az illető férfi. Mi lehet erre a magyarázat? Elképzelhető, hogy a szülői manipuláció nem hat közvetlenül a szinglikre, ezért az ilyen kérdőívekben ők általában arról számolnak be, hogy kevésbé érzik hatékonynak a szüleik manipulálását, mint azok, akik kapcsolatban vannak. Ez talán segít megérteni azt is, hogy a vizsgálat résztvevői  közül az elváltak miért számoltak be nagyobb arányban arról, hogy szüleik beavatkozó viselkedése sikeres volt, mint azok, akik szingli státuszúak voltak. Az azonban továbbra sem világos, hogy akár elváltakról, akár kapcsolatban élőkről van szó, vajon miért számolnak be inkább a férfiak (mint a nők) arról, hogy sikeresnek tartják szüleik beavatkozását a kapcsolatukba.

A szülői életkornak is nagy szerepe van abban, hogy mennyire lehet sikeres gyermeke párválasztásának manipulálásában: az idősebb szülők kevésbé hatékonyak, mint a fiatalabbak. Ez talán azért van, mert egy idősebb szülőknek általában idősebb a gyereke is (mint egy fiatalabbnak), és az idősebb gyerekek ellenállóbbak a manipulálással szemben, mint fiatalabb társaik. Ebben a vizsgálatban is azt találták, hogy a fiatalabb egyének hatékonyabbnak értékelték szüleik manipulálását, mint az idősebbek.

 

Elképzelhető, hogy a szülők manipulációs taktikáinak van egyfajta összeadódó hatása is, jegyzi meg Apostolou (2015). Egy bizonyos  taktika egyszeri használata ugyanis valószínűleg nem okoz túl nagy viselkedésváltozást. De a taktikához tartozó viselkedéselemek időről időre való ismétlése képes lehet felépíteni  egy olyan pszichés nyomást, amely miatt az áldozat végül beadja a derekát. Például  a folyamatos, ismétlődő  kitartó sértődöttség,  sírás és nyafogás valószínűleg sikerre vezethet. Bár ennek az összeadódó hatásnak a további vizsgálata még szükséges lenne, hogy pontosabb méréseket lehessen végezni.

Az egész vizsgálati módszernek persze számos gyenge pontja van. Mivel önkitöltős kérdőívekkel dolgoztak eddig, ezért azt feltételezték, hogy az egyénnek van rálátása arra, hogy a szülei manipulálni igyekeznek őt. De mi a helyzet azzal, aki észre sem veszi, hogy manipulálás áldozata? Hiszen amikor egy profi manipulálja áldozatát, akkor az abban a tudatban van, hogy saját elhatározása alapján érez, gondolkodik és cselekszik.

Mi lehet ebből tanulságos a hétköznapi felhasználó számára? Ha gyerekek vagyunk, talán könnyebb megérteni a szüleink manipulatív viselkedése mögött húzódó evolúciós motivációkat és felvérteződhetünk a manipuláció ellen. Ha pedig szülők vagyunk, talán képesek leszünk hatékonyabb módszereket kidolgozni gyerekünk párválasztásának befolyásolására, hiszen most már ők is felkészültebbek lesznek, hogy kivédjék a befolyásolást. Kalandra fel!

Forrás:

Apostolou, M., Kasapi, K., & Arakliti, A. (2015). Will They Do As We Wish? An Investigation of the Effectiveness of Parental Manipulation on Mating Behavior.Evolutionary Psychological Science, 1(1), 28-36.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr597567230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.