Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Undor és szex

2015. július 15. 08:00 - Meskó Norbert

disgust.jpg

Az ember általában azt gondolja, hogy az ismeretlen ételek elutasítása és az undor között létezik valamiféle kapcsolat. Azonban ez a vélekedés nem kutatási eredményeken alapult, inkább egyfajta hiedelem volt - egészen mostanáig. Egy újvizsgálat (Al-Shawaf, Lewis, Alley, & Buss, 2015) ugyanis feltárja, hogy valóban létezik összefüggés (a személyiség vonások szintjén) az étel-neofóbia és a fertőzésektől való félelem miatti undor között. A kutatók ezen túl azonban egy váratlan eredményről is beszámolnak: az étel neofóbia a szexuális undorral is kapcsolatban lehet, amely a párválasztási stratégiával függ össze.

Az étel-neofóbia – az újszerű, ismereten tápláléktól való tartózkodás - egy pszichológiai és viselkedéses tendencia, amely segít megóvni az egyedet a mérgező és fertőző anyagok elfogyasztásától. Bizonyos fajok ezért csak speciális élelmet vesznek magukhoz (pl. a koalák vagy a vérszívó denevérek), mások viszont számos táplálékforrást felhasználnak. A patkányok étel-neofóbia közismert. Az új táplálékból csak parányi adagot vesznek magukhoz, megelőzve ezzel egy halálos mérgezést, és később visszatérnek az ételhez és elfogyasztják, ha nem betegedtek meg a kóstolótól. Rosszullét esetén azonban megjegyzik a ismeretlen veszélyes táplálékot, beazonosítják és többet nem esznek belőle.

Más mindenevő fajhoz hasonlóan az ember is vonakodik az ismeretlen táplálék elfogyasztásától. Az ember esetében az étel-neofóbia sokkal erősebb az állati eredetű táplálékokkal szemben, mint a nem állati eredetűekkel. Ez azt jelenti, hogy az ember pszichés szerkezetének kialakulására nagyobb evolúciós nyomást gyakorolt a hússal és állati eredetű táplálékkal összefüggő fertőzési fenyegetettség, mint a nem állati eredetű táplálék esetében. A kutatók úgy vélik, hogy az undor egy érzelmi szinten jelentkező védekező mechanizmus a kórokozókkal és élősködőkkel szemben, amely viselkedéses szinten bizonyos ételek elutasítását, elkerülését jelenti.

A texasi egyetem kutatói (Al-Shawaf, Lewis, Alley, & Buss, 2015) vizsgálatából kiderül, hogy míg az étel-neofóbiát számos faktor befolyásolhatja, addig az undort valószínűleg csak egyetlen. Arról van szó, hogy ez étel-neofóbia erőssége összefügghet az egyén általános aktivációs állapotátval (arousaljától), valamint azzal, hogy egyébként mennyire jellemző rá az élménykeresés, tovább, hogy az adott környezetben milyen mértékben fordulnak elő újszerű dolgok, végül a társas és kulturális tanulástól is. Tehát az új ételek elutasítása valószínűleg egy komplex, több tényező által meghatározott jelenség.

A korábbi párválasztás és undor kapcsolatát vizsgáló kutatásokból az a kép rajzolódik ki, hogy a férfiak undor-szintje (milyen mértékben hajlamos undorral reagálni bizonyos ingerekre) fontos immunitással kapcsolatosa információkkal szolgálhat a potenciális partner számára. A férfiak hajlamosak arra, hogy undoruk (érzékenységük) kifejeződését eltussolják, csökkentsék, hogy ezzel is párkapcsolati minőségüket hirdessék. Al-Shawaf és kollégái (2015) azt feltételezték, hogy a férfiak hasonló evolúciós logikát követnek az étel-neofóbiával kapcsolatos viselkedésükben is. Hajlamosak bevállalni az ismeretlen táplálék elfogyaztását is, hogy reklámozzák a potenciális partner felé genetikai minőségüket, jó immun-működésüket, átlag feletti egészségi állapotukat, mert ezek fontos szignálok voltak a nők számára a párválasztáskor az emberré válás során. Eszerint tehát az újdonságok kipróbálására való hajlandóság, az ismeretlen ételek kóstolása egy párkapcsolati jelzés lehet, amely az immunkompetenciát hirdeti. Hiszen csak a jó immunrendszerrel rendelkező egyedek képesek az ismeretlen eredetű táplálékkal együtt járó fertőzés kockázatát túlélni.

maxresdefault.jpg

Mivel az ember is az emlősök szaporodási stratégiát követi (és nem a hüllőkét), a nemek között kifejezett eltérés mérhető a szülői ráfordításban. A nők sokkal többet fektetnek energetikailag (is) egy utód létrehozásába, mint a férfiak. Ezért a női párválasztási stratégiák egyik alapvető szempontja a potenciális partner egészségi állapotának, genetikai minőségének felmérése, hiszen ezek a tulajdonságok átörökítődnek az utódba. A nők ezért különösen érzékenyek a potenciális partner immunkompetenciájának megítélésére. Azok az ősi férfiak, akik képesek voltak jelezni egészségi állapotukat, rátermettségüket, immunkompetenciájukat külső megjelenésükben és viselkedésükben, szaporodási előnyre tehettek szert egyéb társaikhoz képest, mert az ellenkező neműek vonzóbbnak tartották őket és őket preferálták párkapcsolati választásaikban.

Bár napjainkban nem áll fent közvetlen visszacsatolás a közösülések száma és az utódszám között (a nyugati világban általában), de a potenciális partner egészségi állapotának felmérésére vonatozó evolúciósan kialakult pszichológiai működésünket nem tudjuk kikapcsolni.

Forrás: Al-Shawaf, L., Lewis, D. M., Alley, T. R., & Buss, D. M. (2015). Mating strategy, disgust, and food neophobia. Appetite, 85, 30-35.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr717606808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.