Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen tánc tetszik a férfiaknak?

2015. július 18. 08:00 - Meskó Norbert

hot-dancing-girl-221697.jpg

A nők szépsége különösen fontos szempont a férfiak párválasztási preferenciájában. Számos, kultúrákon átívelő vizsgálat eredményeiből tudjuk, hogy azokat a női arc és testjellegeket tartják vonzónak, amelyek összekapcsolódnak tulajdonosuk fiatalságával, egészségességével és termékenységével. Azonban a legtöbb kutatásban statikus (arcról és testről készített) fényképeket használnak, pedig a mozgó test (pl. tánc közben) szintén hatással van a férfiak vonzerő-ítéletére, és talán informálja az észlelőt a párkapcsolati minőségről is. Ezt megelőzően főként a férfiak táncával foglalkoztak a kutatók. Másik blogunkon mi is írtunk már arról, hogy Miért szeretik a nők a jó táncosokat? és arról, hogy Milyen tánc tetszik a nőknek? Most azonban azt vesszük szemügyre, hogy a nők tánca miért vonzó az ellenkező nemű észlelő számára.

Korábban is végeztek már a nők táncával kapcsolatos kutatásokat. Az egyikben például azt találták, hogy peteéréskor a sztriptíz táncosok több pénzt kapnak a férfiaktól, mint azokon a napokon, amikor nem megtermékenyíthetőek. A termékeny napokon (amely nem is feltétlenül tudatos) ezek a táncosnők úgy mozognak és táncolnak, hogy az jobban tetszik a férfiaknak, akik magasabb pénzösszeggel jutalmazzák a produkciót. Azok az idegrendszeri és hormonális folyamatok, amelyek a férfiak értékítélet változásának hátterében állhatnak azonban még nem pontosan ismertek. A férfiak valószínűleg a nők mozgása alapján képesek azonosítani valahogy a nők szaporodási potenciáljára vonatkozó információkat.

A nők fizikai vonzerejének fontossága függ a párkapcsolat kontextusától is: a női szépség különösen fontos a férfiaknak, amikor rövid távú kapcsolatot szeretnének és kevésbé fontos, ha hosszú távra terveznek. Egy vizsgálatban például azt találták, hogy a férfiak számára fontosabb a potenciális partner testének vonzereje (mint az arc szépsége), ha rövid távú kapcsolatban érdekeltek, mint akkor, ha hosszú távú kapcsolathoz keresnek társat. Ezzel szemben a férfiak számára bizonyos belső tulajdonságok (pl. a megbízhatóság, őszinteség, intelligencia, szimpatikusság, melegszívűség) fontosabbak, amikor hosszú távra terveznek, mint, ha rövidre. Ezek a vizsgálatok tehát arról számolnak be, hogy a nők (férfiak által megítélt) vonzereje nagyban múlik azon is, hogy milyen típusú párkapcsolatról (rövid- vagy hosszú távú) van szó.

dance_003.jpg

Az esztétikusnak ítélt táncmozdulatok és a párválasztási preferenciák összefüggést vizsgáló kutatók abból az alapfeltevésből indulnak ki, hogy bizonyos táncmozdulatok azért vonzóak az észlelő számára, mert összekapcsolódnak tulajdonosuk párértékével (egészségi állapotával, termékenységével). Egy új vizsgálatban Röder és kollégái (2015) azt feltételezték, hogy az inkább rövid távú kapcsolatban érdekelt férfiak azokat a női táncmozdulatokat preferálják, amelyek a táncos szexuális elérhetőségét jelzik. Az inkább hosszú távú partnert kereső férfiak pedig azokat a női táncmozdulatokat tartják vonzónak, amelyek harmóniát és lelki egészséget sugároznak, mert ezek jelezhetik azokat a személyiségvonásokat, amelyek a hosszú távú párkapcsolatban általában fontosak a férfiaknak. A kutatók 84 nőt vontak be a vizsgálatba, akik nem voltak profi táncosok. Egy speciális szoftver segítségével virtuális  táncoló figurákat készítettek a nők táncának 12 kamerával felvett mozgóképeiből és ezeket mutatták meg a vizsgálatban résztvevő férfiaknak, akik értékelték a látottakat. A virtuális figurák testalkatra egyformák voltak, nem volt azonosítható arcuk, csupán a valódi nőktől kölcsönzött táncmozdulataikban különböztek egymástól.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a női táncmozdulatok vonzerejének megítélése valóban attól függött, hogy milyen párkapcsolati kontextusban (rövid- vagy hosszú távú viszonyra vonatkozva) kellett értékítéletet mondani a férfiaknak. Amikor azt kellett kiválasztani a férfiaknak, hogy melyik táncos lenne jó alkalmi kapcsolatra (pl. egyéjszakás kalandra), akkor egyértelműen a korábban vonzónak, szexinek ítélt táncosokra szavaztak. Azokat a táncosokat, akiket az elővizsgálatban magasabbra pontoztak a promiszkuitás skálán, inkább választották a tényleges eljárásban is rövid távú kapcsolatra a férfiak. Azokat a táncosokat, akik mozdulatait pedig harmonikusnak találtak korábban, inkább hosszú távra választották. Úgy tűnik, hogy a férfiak nem azokat az egyébként nagyon vonzónak talált táncosokat választják hosszú távra, mint akiket rövid távon Mi lehet ennek az érdekes vizsgálatnak az evolúciós magyarázata?

A törzsfejlődés úgy alakította a férfi esztétikai preferenciáját, hogy azokat a vonásokat (jellegzetességeket) találja vonzónak a női testen, amely jelzi tulajdonosa egészségességét és termékenységét. Ez az adaptáció kontextus-függő, azaz a férfiak (és persze a nők is) különbséget tudnak tenni a női test vonzerejének megítélésekor attól függően, hogy hosszú- vagy rövid távú párválasztási kontextusról van szó. A szexuális elérhetőség egyértelmű szignálja fontosabbá válik, ha rövid távú kapcsolatról van szó, szemben a hosszú távú párkapcsolati kontextussal. A rövid távú kapcsolatra nyitott nők jelzéseinek azonosítása segíti hozzá a férfiakat a rövid távú partnerek eléréséhez.

A férfiak különösen vonzónak tartanak bizonyos részleteket a női testen. Az egyik ilyen jellegzetesség a derék-csípő arány, a másik pedig a testtömeg index. A bemutatott vizsgálatban azokat a táncosokat tartották a legvonzóbbnak, akik az alsó testük (derék és csípő) mozgatásával tették változatosabbá táncukat. Gyakorlatilag a csípő ringatásával hívták fel az észlelő figyelmét erre a testrészre. A kutatók szerint valószínű, hogy a női csípő tánc közbeni ringatása a rövid távú kapcsolat iránti nyitottság egyfajta szignálja is lehet, szemben az un. harmonikus táncmozdulatokkal, amelyek kevésbé függtek össze a promiszkuitással.

Forrás: Röder, S., Weege, B., Carbon, C. C., Shackelford, T. K., & Fink, B. (2015). Men's perception of women's dance movements depends on mating context, but not men's sociosexual orientation. Personality and Individual Differences, 86, 172-175.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr497634876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.