Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az enyhe alkoholfogyasztás növeli a vonzerőt?

2015. július 25. 08:00 - Meskó Norbert

1044355v_1408161414_4.jpg

Az evolúciós pszichológusok szerint azokat a vonásokat tartjuk vonzónak a potenciális partnerben, amelyek megbízhatóan hirdetik az illető magas párkapcsolati minőségét, egészségességét és termékenységét. A korábbi vizsgálatok szerint az arcon ilyen vonások a szimmetria, az átlagosság, és a nemi jellegzetességek, amelyek összekapcsolódnak az az életképességgel és valószínűleg öröklődnek is.  Az alkoholfogyasztás és párválasztási viselkedés összefüggését kutatók korábban pedig azt találták, hogy egy éjszakai bárban a férfiak a záró óra közeledtével (és az elfogyasztott alkohol mennyiségével) egyre lejjebb szállítják az alkalmi szexuális partnerre vonatkozó elvárásaikat, amely abban segített, hogy találjanak is valakit éjszakára. Egy újabb vizsgálatban (azonban arra voltak kíváncsiak a kutatók (Van Den Abbeele és kollégái, 2015, hogy az alkohol mértéke milyen hatással van az alkoholfogyasztó egyén vonzerejére.

A vizsgálatban nőket és férfiakat is lefotóztak és az arcképeket megmutatták ellenkező nemű észlelőknek, akiket megkértek, hogy értékeljék a képeket vonzerő szerint. Mindenkiről három-három kép készült. Egy józanul, egy enyhe alkohol fogyasztása után (0.4 g/kg alkohol), egy pedig nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után (0.8 g/kg alkohol). Az alkoholfogyasztás és fényképezés egyenletes szobahőmérsékleten történt.

Az eredmények szerint az enyhe alkoholfogyasztás után (pl. egy pohár bor – 2,5 dl 14%-os alkohol egy kb. 70 kg súlyú személynek) vonzóbbnak találták az arcokat, mint amikor józanul készítettek képet róluk. Ez a hatás azonban nem volt mérhető magas alkoholbevitel esetén (5 dl 14%-os alkohol egy kb. 70 kg súlyú személynek). A vizsgálat rávilágít, hogy az alkoholfogyasztás nem csupán a kockázatvállaló magatartás növeli meg, hanem ennél komplexebb lehet, és az alkoholfogyasztó szociális kívánatosságára is hatással van. Nem csupán az alkoholfogyasztó gátlásainak oldásán keresztül hat a társas kapcsolatokra, aki így kezdeményezőbbé, felszabadultabbá válik, hanem arról van szó, hogy az enyhe alkoholfogyasztás növelheti az ivó szexuális vonzerejét a potenciális partner számára. Ez az eredmény jó magyarázatot kínálhat arra, hogy miért vagyunk különösen hajlamosak alkoholt fogyasztani társas helyzetekben.

Hogyan képes megnövelni egy arc vonzerejét az elfogyasztott alkohol? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az alkohol miatt az arc erei kitágulnak (vazodilatáció), amely elősegíti az oxigén dús vér áramlását, amitől az arc pirospozsgásabb lesz. Korábbi vizsgálatokból pedig tudjuk, hogy az ilyen arcokat egészségesebbnek és vonzóbbnak tartják a megítélők. Ebben a vizsgálatban is azt találták, hogy az enyhe alkoholfogyasztás hatására az arcok pirosabbak lettek, mint a józan arcok. Az nem mértek azonban ilyen hatást, amikor a kevesebb és több alkoholt fogyasztók arcát hasonlították össze és akkor sem, amikor a józan és több alkoholt fogyasztók arcának színét elemezték. Egy másik lehetséges magyarázat az arckifejezések változásával kapcsolatos. Az enyhe alkoholfogyasztás ugyanis megnövelheti a pozitív hangulatot, amely az izomtónus ellazulásához és enyhe mosoly kialakulásához vezethet. A magasabb alkoholbevitel viszont együtt járhat a mimika feletti kontroll lazulásával is, a kevésbé koordinált arcjáték pedig valószínűleg nem kelt pozitív benyomást az észlelőben. Bár ezek a mechanizmusok még nem pontosan ismertek.

Forrás: Van Den Abbeele, J., Penton-Voak, I. S., Attwood, A. S., Stephen, I. D., & Munafò, M. R. (2015). Increased Facial Attractiveness Following Moderate, but not High, Alcohol Consumption. Alcohol and Alcoholism, 50(3), 296-301.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr547653356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.