Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan hat a magassarkú cipő a férfiak viselkedésére?

2015. július 29. 08:00 - Meskó Norbert

o-high-heels-facebook.jpgSzámos kultúrközi vizsgálat beszámol arról, hogy a férfiak számára fontosabb potenciális partnerük szépsége, mint fordítva.  Az evolúciós pszichológusok szerint az embernél – mint a belső megtermékenyítésű fajoknál általában – az utód létrehozásába kevesebbet fektető nem különösen érzékeny a másik nem fizikai kondíciójának (egészségi állapotának, termékenységének) felmérésére, és azokat a vonásokat találja szépnek, szexuálisan vonzónak, amelyek valahogy összefüggnek a jó szülői minőséggel. Ezért nem véletlen, hogy a nők fizikai megjelenésére nagyobb evolúciós nyomás nehezedett a törzsfejlődés során. A női szépség iránti fokozott figyelem napjaink öltözködési és kozmetikai divatjában talán még hangsúlyosabban is tetten érhető, mint a kőkorszakban. A magas sarkú cipő viselése pedig a nőiesség egyezményes szignálja a nyugati világban, ahol a nőiesség külső megjelenésben való túlhangsúlyozása normává vált – hogy az jó-e vagy sem, azt ebben a bejegyzésben nem taglaljuk. Nézzük inkább Nicolas Gueguen (Universite´ de Bretagne-Sud) francia kutatópszichológus magassarkú cipővel végzett vizsgálatát, amely elsőként bizonyítja tudományos hitelességgel, hogy a férfiak megkülönböztetett figyelmet tulajdonítanak a nőknek a hétköznapokban, ha azok magassarkút viselnek.

Gueguen (2015) valójában több különböző vizsgálatot is végzett, amelyek eredményei mind egy irányba mutattak: a férfiak inkább kapcsolatba kerültek nőkkel akkor, amikor azok magassarkút viseltek, mint amikor nem. Az egyik vizsgálatban a beavatott nők három különböző sarokmagasságú cipőben (lapos, közepes, magas) szólították meg az utca emberét, hogy vegyen részt egy kérdőív kitöltésében: a férfiak annál inkább hajlandóak voltak kötélnek állni, minél magasabb sarkút viselt a kérdező nő, míg a nőket a sarokmagasság nem befolyásolta. Egy másik vizsgálatban az utcán sétáló férfiak annál inkább hajlamosak voltak segíteni a (kesztyűjét véletlenül leejtő, a vizsgálatba beavatott) nőknek, minél magasabb sarkút viseltek, míg az utcán sétáló nőket nem befolyásolta, hogy a kesztyűjét óvatlanul elveszítő nőnek milyen magas sarkú a cipője. Egy harmadik vizsgálatban pedig a férfiak sokkal inkább hajlamosak voltak kapcsolatkezdeményezési szándékkal megközelíteni a nőket egy bárban, amikor azok magas sarkút viseltek, mint amikor közepeset, vagy laposat. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a nők által viselt cipők sarokmérete erőteljes hatással van a férfiak viselkedésére.

Miért vonzódnak a férfiak a nőkhöz inkább, ha azok magas sarkú cipőt viselnek, mint ha laposabbat?

A kérdésre több magyarázat is kínálkozik. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a magas sarkú cipőben a nők lába kisebbnek tűnik, mint a laposabb változatokban. Korábbi vizsgálatokból pedig tudjuk, hogy a kisebb lábméret emeli a nők vonzerejét (a nagyobbhoz képest). Miért vonzóbb a kisebb női láb a férfiak számára, mint a nagyobb? Mert tulajdonosa viszonylag fiatal életkorával áll összefüggésben, a férfiak pedig fokozottan érzékenyek minden morfológiai vonásra, amely a nők fiatalságáról árulkodik, hiszen a fiatalság kapcsolatban van az egészségességgel és a magasabb szaporodási potenciállal. Egy másik magyarázat szerint a magassarkú cipő azért is vonzó lehet a férfiak számára, mert a nőiesség megjelenésének olyan kulturális szignáljáról van szó, amely a médiában általános. A magassarkú női cipő viselése a médiában erősen összekapcsolódik a szexualitással.

A teljesség kedvéért szólnunk kell még egy távoli párhuzamról is, amely segíthet megérteni a magas sarkú női cipők iránti modern érdeklődést. A kínai lótusz láb divatja a Krisztus utáni első évezredtől egészen a XX. századig fellelhető hagyomány volt. Ennek lényege, hogy a leánygyermekek lábfejét már kétéves koruktól apró cipőkbe kényszerítették és bekötözték, hogy a láb mérete ne növekedjen. Ahhoz, hogy a beavatkozás eredményes legyen, a csontokat el kellett törni, a kötözés pedig biztosította, hogy rendellenesen forrjanak össze, ami nagy fájdalommal járt együtt, és visszafordíthatatlan változásokat okozott. Az eredmény 8-10 cm-es, torz lábfej lett, amely különösen erotikus látvány volt a férfiak számára. Mivel a női láb mérete a nyugati kultúrákban is a nőiesség egyik meghatározó jelzése, ezért egy időben divat volt a láb egy részének amputálása, hogy minél kisebb tűsarkú cipőt viselhessen tulajdonosa. A napjainkban elterjedt magassarkú női cipő rendszeres viselése is számos rövidtávú és tartós deformitás kialakulásához vezet. Egyrészt megnöveli az olyan balesetek valószínűségét, mint a bokaficam, hátfájást okoz, megrövidíti az inakat, ami könnyebben vezet szalagszakadáshoz, másrészt a folyamatos viselés ortopédiai elváltozásokat okoz, amely összefügghet keringési és kiválasztási zavarokkal. A lótusz láb és a tűsarkú cipő hasonlóan jeleníti meg a kecsesség és a női öntudatosság problematikáját: a vonzerő nem a mozdulatok bájában van, hanem a mozgás önkorlátozásának jutalma. Ez a költői megfogalmazás azt sejteti, hogy a magassarkút viselő nők erotikus kisugárzása talán nem is a kényelmetlen cipő  által megváltozott járásban rejlik. Lehet, hogy a férfiak számára azért szexi ez a megjelenés, mert viselője önalávetettségéről árulkodik. Legalább is egyes magyarázatok a "domináns férfi" vs. "alárendelődő nő" sztereotípia megtestesülését látják a magassarkú női cipők sikerében. Csakis további izgalmas vizsgálatok deríthetnek fényt a jelenségre.

Forrás: Guéguen, N. (2014). High heels increase women’s attractiveness. Archives of sexual behavior, 1-9.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr887662478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.