Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan előzzük meg partnerünk hűtlenségét?

2015. augusztus 05. 06:30 - Meskó Norbert

o-cheating-husband-facebook.jpg

A hosszú távú elkötelezett párkapcsolat kielégíti az egyén intimitási, szerelmi szükségleteit és összefügg a pszichés jóléttel, valamint az élettel való elégedettséggel. Amilyen általános emberi igény mutatkozik azonban az elkötelezett hosszú távú kapcsolatra, annyira általánosnak mondható a hűtlenség is. Egy tíz évvel ezelőtti vizsgálatból például kiderül, hogy a férfiak 22-25%-a, a nőknek pedig 11-15%-a számolnak be arról megcsalta már partnerét. Amikor azonban a kutatók a hűtlenség feltételét nem a közösülésben határozták meg, hanem azt mondták, hogy hűtlenségnek számít egy harmadik fél iránti érzelmi nyitás is, akkor a szám 70% fölé emelkedett. Mivel a hűtlenség általában költséges dolog – akár érzelmileg, akár kapcsolati szempontból, akár genetikai következményeit tekintve, akár gazdasági vetületét nézve – a nők és férfiak különböző stratégiákat fejlesztettek ki az evolúció során, hogy minél hatékonyabban megelőzzék partnerük félrelépését. Más kutatások szerint a nők és a férfiak több mint 50%-a hajlamos arra, hogy elcsábítsa más emberek partnerét, a férfiak 87%-a, a nők 94%-a pedig részt is vett már roved távú, alkalmi szexuális kapcsolatban. Az eredeti pár-őrzés elmélet szerint a nők és a férfiak arra szelektálódtak, hogy monitorozzák partnerük viselkedését, megelőzve ezzel a megcsalatást. Egy újabb kutatási irányzat szerint azonban ez a partner-figyelő viselkedés inkább csak a férfiakra jellemző, a nők pedig ettől merőben eltérő stratégiát fejlesztettek ki, hogy megelőzzék megcsalatásukat.

A korábbi vizsgálatokban azt találták, hogy a nők inkább partnerük érzelmi hűtlenségének jelzéseire érzékenyek, míg a férfiak féltékenységét inkább partnerük szexuális hűtlenségének jelzése váltja ki. Az újabb vizsgálatok szerint azonban a nők és a férfiak viszonylag hasonlóan reagálnak partnerük érzelmi és szexuális hűtlenségének lehetőségére. A partner hűtlenségének következményeitől mindkét nem egyaránt szenved, és szeretné elkerülni, hogy partnere megcsalja akár érzelmi, akár szexuális értelemben. Azonban partnerünk hűtlenséget nemenként eltérő módon próbáljuk megelőzni.

Egy újabb vizsgálatban tehát Ein-Dor és kollégái (2015) abból indultak ki, hogy a hűtlenségi fenyegetettségre a nők és a férfiak eltérően reagálnak. Az un. “riválisra való érzékenység elmélete” szerint ugyanis a nők úgy próbálják meg megelőzni partnerük hűtlenségét, hogy a környezetben fellelhető rivális nőkre fókuszálnak, a férfiak pedig inkább partnerükre összpontosítanak, hogy elkerüljék megcsalatásukat. Mivel a nőknek egyszerre több lehetséges irányba is kell monitorozniuk, míg a férfiaknak csak saját partnerüket kell szemmel tartaniuk, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy a nők hűtlenségi érzékenysége magasabb, mint a férfiaké.

Ein-Dor és kollégái (2015) valójában négy vizsgálatot is végeztek a témában. Kiderült, hogy a nők valóban nagyobb figyelemet tulajdonítanak a partner hűtlensége jelzéseinek, mint a férfiak. Továbbá a nők gyorsabban és pontosabban vesznek észre és azonosítanak olyan jeleneteket, amelyek hűtlenséggel kapcsolatosak. A nők valóban a potenciális riválisokra (más nőkre) irányítják a figyelmüket, míg a férfiak saját partnerük szánrékait próbálják felmérni. A nők számára a hűtlenségi fenyegetettség olyan alapvető motiváció, amely növeli empátiás működésük pontosságát, amikor kapcsolatukban veszélyt szimatolnak. A nők motivációja valószínűleg magasabb a partner hűtlenséggel összefüggő szándékainak detektálására (mint a férfiaknak). Ebben segíti a nőket egy az evolúció során kialakult kognitív mechanizmus is (a hibakezelési elmélet), amely a férfiak elköteleződésének felmérésében működik közre. A férfiak esetében a viszonylag magas tesztoszteron szint miatt jóval alacsonyabb a társas intelligencia (mint a nőknél), amely megmagyarázhatja, hogy a férfiak miért olyan pontatlanok a hűtlenségi helyzetek azonosításában.

Ez a vizsgálat segíthet megérteni, hogy miért különbözhetnek nők és férfiak partnerük hűtlenségének megelőzése tekintetében. Mivel azonban a kutatás nem saját hűtlenségi tapasztalatok elemzésén alapult, hanem a hűtlenséget ábrázoló képek felismerésével végezték, valószínűleg az eredmények és következtetések csak korlátozott érvényességgel rendelkeznek. A tisztánlátás érdekében újabb, más módszerekkel végzett vizsgálatokra is szükség lesz a jövőben.

Forrás: Ein-Dor, T., Perry-Paldi, A., Hirschberger, G., Birnbaum, G. E., & Deutsch, D. (2015). Coping with mate poaching: gender differences in detection of infidelity-related threats. Evolution and Human Behavior, 36(1), 17-24.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr317680672