Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A túlzott magabiztosság nyerő a párválasztásban?

2015. augusztus 12. 16:05 - Meskó Norbert

image-20150615-9553-1bxyc31.jpg

A hosszú távú szerelmi partner megtalálása és tetszésének elnyerése az emberi élet egyik legnagyobb kihívása. A boldogság kulcsa azonban nem csupán a jó párkapcsolatban rejlik. A hosszú távú partner minősége ugyanis hatással lesz közös gyermekeink sikerességére és túlélésére az általa nyújtott szülői gondoskodáson és a tőle öröklött tulajdonságokon keresztül. A párválasztás ezért az egyik legfontosabb dolog az életben.

A megfelelő (mások által keresett) párkapcsolati minőség jelzése, illetve az általunk vágyott minőség megtalálása másokban, azonban cseppet sem egyszerű feladat. Számos vonás, amelyet az emberek magasra értékelnek egy partnerben (pl. az intelligencia, a kedvesség, a kompetencia), ugyanis nem látható közvetlenül, és nincs feltétlenül kapcsolatban valamilyen viselkedéssel. Más vonásoknak azonban megvan a maga viselkedéses szignálja. Például a magabiztosság segítségével az egyén képes jelezni, hogy megvan benne más számos fontos vonás is. Mivel az egyén rendelkezik a legtöbb információval saját magáról, ezért a saját minőség megítélése - amely a magabiztosságon keresztül fejeződhet ki - hasznos indikátora lehet a potenciális partner párkapcsolati minőségének értékelésekor.

Ezzel összefüggésben a pszichológiai szakirodalom szerint az emberek úgy is értelmezik a magabiztosságot társas viszonyaikban, mint a belső minőség megnyilvánulását. A magabiztos egyént viselkedése alapján is meg tudjuk különböztetni a félénk, önbizalom-hiányostól. A kettő közti különbség pedig olyan alapvető lehet, hogy nem csak az ember, de számos állatfaj is képes  rá. Rengeteg magabiztossággal összefüggő társas hatásról számoltak be a kutatók. Például a magabiztos embereknek jobban hisznek, és tanácsaikat inkább megfogadják, mint kevésbé magabiztos társaikét. Nők és férfiak pedig olyan partnert preferálnak, aki legalább annyira magabiztos, mint saját maguk.

Murphy és kollégái (2015) öt vizsgálatot is végeztek, hogy kiderítsék: vajon a túlzott magabiztosság vonzó, előnyös vonás lehet-e a párválasztási kontextusban, azaz megéri-e ilyen stratégiát kialakítani? Az első vizsgálat eredményei szerint a túlzott magabiztosságot mutató egyéneket párválasztás szempontjából kívánatosabbnak észlelték a többiek, de a hosszú távú kapcsolatra nem egyértelműen találták alkalmasabbnak ezeket a túl magabiztos egyéneket. A második vizsgálat azonban feltárta, hogy milyen ellentétes (egymást kioltó) erők munkálkodnak a háttérben. Ugyanis a túlzott magabiztosságban van egyfajta arrogancia is, amelynek a hatása elnyomja a magabiztosság alapvetően pozitív színezetét. A harmadik vizsgálat megmutatta azt is, hogy mindezzel együtt milyen előnyökkel járhat a túlzott magabiztosság a partnerért való vetélkedés folyamán. A túlzott magabiztosságban rejlő arrogancia ugyanis hatékonyan elrettenti a hosszú távú partner körül sertepertélő riválisokat. Az említett elrettentés-hatás úgy bontakozott ki a vizsgálatban, hogy a túlzott magabiztosságot mutató személlyel való vetélkedést kellemetlennek és nehéznek ítélték meg mások. De ezen kívül más oka is volt, hogy sokan nem vágtak bele a vetélkedésbe egy ilyen túl magabiztos egyénnel szemben. A potenciális riválisok azt gondolták, hogy a túl magabiztos individuummal csak akkor vehetnék fel a harcot, ha maguk is magabiztosan és arrogánsan viselkednének. Ez azonban egyrészt összehasonításra adna lehetőséget ("ki az arrogánsabb és magabiztosabb?") és negatív benyomást gyakorolhatna a meghódítandó célszemélyre. A negyedik vizsgálatból kiderült, hogy túlzottan magabiztos személyek valóban hajlamosabbak voltak a magasabb kockázatvállalásra azért, hogy őket válasszák hosszú távú partnerként. A túlzottan magabiztos személyek másokat elriasztottak a velük való vetélkedéstől, míg ők maguk kevéssé voltak hajlamosak megriadni a versengéstől. Az ötödik vizsgálatból kiderült, hogy túlzott magabiztosság párkapcsolati vetélkedésre és a partner megszerzésére gyakorolt hatása attól is függött, hogy hány riválisa volt az egyénnek. Kevés számú rivális esetén az arrogancia negatív hatása csökkent, míg a magabiztosság pozitív hatása emelkedett, amely pozitív hatással volt a párválasztási sikerességre.

Azon keresztül, hogy mások arra használják a magabiztosságunkat, hogy megítéljék belső minőségünket, önmagában a magabiztosság is értékes vonássá válik.

Az ismertetett  vizsgálat bemutatja, hogy az egyén saját túlzott önértékelésről szóló vélekedése olyan előnyöket teremthet, amely növeli a párválasztás sikerességét egy vetélkedő környezetben. A túlzott magabiztosság személyközi viszonyokban betöltött szerepéről szóló evolúciós elméletekkel összecseng ennek a kutatásnak az eredménye is. Eszerint a túlzott magabiztosság nem csak arra serkenti az egyént, hogy kockázatvállaló legyen bizonyos párválasztási helyzetekben, hanem hozzásegítheti a győzelemhez is. Legalább is akkor, ha képes hazardírozni a szerelmi játszmában.

Murphy, S. C., von Hippel, W., Dubbs, S. L., Angilletta Jr, M. J., Wilson, R. S., Trivers, R., & Barlow, F. K. (2015). The Role of Overconfidence in Romantic Desirability and Competition. Personality and Social Psychology Bulletin, 1–17.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr917701410