Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mire figyelnek a nők az első randin?

2015. augusztus 16. 08:44 - Meskó Norbert

first-date.jpg

Mire emlékeznek a nők az első randiból? Attól függ, mondhatnánk röviden és tömören. Az emlékezet bonyolult dolog, hát még akkor, ha párválasztási szituációról van szó. Vannak dolgok, amelyeket könnyebben megjegyzünk, mint másokat. Miért? Ennek számos oka lehet. Például azért emlékszünk vissza hatékonyabban, mert többet ismételgetjük. Vagy egyszerűen azért, mert a rögzítés pillanatában eleve nagyobb figyelmet tulajdonítottunk neki, mint más dolgoknak. Ugyanez a helyzet az emberekkel is. Amikor először találkozunk valakivel - vagy az első randira megyünk - arra szeretnék választ kapni elsősorban, hogy összeillünk-e. Vajon ő lenne a megfelelő személy nekünk? Megvan-e benne az a valami, ami igazán vonzó számunkra? A legértékesebb információt pedig elraktározzuk a hosszú távú emlékezetünkben, hogy akkor is képesek legyünk morfondírozni, érdemes-e másodszor is randiznunk az illetővel, miután kifizettük a teát vagy a vacsorát.

Amerikai kutatópszichológusok (Terrence Horgan és kollégái, 2015) elhatározták, hogy megvizsgálják, milyen hatékonyan emlékszünk vissza a potenciális partnerrel kapcsolatos tényekre attól függően, hogy milyen típusú kapcsolatra választanánk az illetőt. Vajon mikor emlékszik vissza egy nő a férfi életrajzi adataira pontosabban: akkor, amikor rövid távú kapcsolatot (kalandot) keres vagy akkor, amikor hosszú távú elkötelezett kapcsolatot szeretne kialakítani? A kutatók videofelvételeket készítettek fiatal átlagos vonzerejű férfiakról, akik a saját érdeklődésükről, szokásaikról, iskolázottságukról, karrier-vágyukról beszéltek, illetve a családi hátterűket is bemutatták. Ezeket a háromperces videofelvételeket megmutatták 125 egyetemista nőnek. A nők csoportjának egyik felét arra kérték, hogy ítélje meg a videón látható férfiakat úgy, mint egy lehetséges rövid távú partnert, a másik felét pedig arra, hogy potenciális hosszú távú partnerként értékelje a férfiakat. Ezután megtesztelték a nőket, hogy mennyire pontosan emlékeznek vissza a videó látható férfiakra, és feltettek nekik néhány kérdést a látottakkal és hallottakkal kapcsolatban. Hol született és hol nőtt fel a férfi? Milyen testalkata volt? Mennyi pénzt szeretne keresni? Szőrős volt-e a karja? Mit tanult az egyetemen? Milyen volt az álla: hegyes vagy szögletes?

Biztos szembe tűnik, hogy a kérdések két csoportra oszthatók. Az egyik fajtájuk a férfiak fizikai megjelenésére kérdez rá, a másik pedig azzal kapcsolatos, hogy mit mondott az illető. A nők 2 százalékpontot kaptak minden egyes helyes válaszért, amely a férfiak fizikai vonzerejével vagy szóbeli közlésével volt kapcsolatos. Aki mindenre pontosan emlékezett, összesen 100 százalékpontot kaphatott mindkét tesztben. Hogyan teljesítettek a nők az emlékezeti próbában? Átlagosan a kérdések 73 százalékára válaszoltak jól, amikor a férfiak megjelenéséről volt szó, de csak 66 %-ban válaszoltak helyesen azzal kapcsolatban, hogy mit mondott a férfi. A különbség valószínűleg abból adódik, hogy az egész videofelvétel alatt látható volt a férfi, akit végig nézhetek is a képernyőn mind a 3 perc alatt. Az általuk elmondott információ viszont ehhez képest csak nagyon rövid ideig volt nyomon követhető.

Vajon volt-e a különbség a férfiak vonzerejének megítélésével kapcsolatban attól függően, hogy egy potenciális rövid- vagy hosszú távú párkapcsolat szempontjából kellett értékelni a nőknek? A kalandkeresők csoportja jóval pontosabban emlékezett vissza a férfiak fizikai megjelenésére (75 %), mint a hosszú távú kapcsolatra választók csoportja (70%).  Különbség mutatkozott a férfiak által állításaira való visszaemlékezésben is, de itt megfordult a helyzet. A kalandkeresők csak 64 %-ban emlékeztek vissza pontosan az elmondottakra, míg a hosszú távú csoport 68 %-ban emlékezett pontosan. Amikor egy nő potenciális hosszú távú párkapcsolat szempontjából ítél meg egy férfit, úgy tűnik, nagyobb figyelmet tulajdonít az illető szóbeli közléseinek (mint a kinézetének). Amikor pedig egy lehetséges egyéjszakás viszony szempontjából tekint egy férfira, akkor sokkal jobban emlékezetébe vési az illető fizikai megjelenését.

Az eredmények tökéletesen érthetőek a korábbi vizsgálatok fényében, amelyek bemutatták, hogy a fizikai vonzerő sokkal fontosabb a nők számára, amikor rövidtávú partnert választanak, míg hosszú távú partnerként, vagy házastársként sokkal elnézőbbek egy krumpliorral, vagy tyúkmellel szemben. Amikor egy nő hosszú távú párkapcsolatban gondolkodik, akkor sokkal fontosabb a számára a férfi ambíciója, a benne rejlő karrierlehetőség és a benne rejlő különböző személyiségvonások. Ez persze érthető, hiszen ki akarnám megosztani a hátralevő életét egy ambíciók és jövőkép nélküli tunya balfékkel, aki naphosszat sört vedel és tömi magába a kaját a tévé előtt? De egy kocka-hasú balfék azért még szóba jöhet.

Gondoljunk csak az egyik legújabb hollywoodi sztárra, Chris Pratt-re! Senki sem hatott meg, amíg korábban pocakos-potrohos figurát alakított egy tv sorozatban. Most, amikor kigyúrta magát a Jurassic Wordre, és korábban a Galaxis őrzőire, azonban már párás női tekintetek veszik körül. Persze egy ilyen pasi általában nem a nők hosszú távú kapcsolat iránti fantáziáit indítja be.

maxresdefault_1.jpg

Forrás: Horgan, T. G., Broadbent, J., McKibbin, W. F., & Duehring, A. J. (in press). Show versus tell? The effects of mating context on women’s memory for a man’s physical features and verbal statements. Journal of Social and Personal Relationships. doi:10.1177/0265407515590279

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr557709756