Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az új nő megváltoztatja az ejakulátumot

2015. augusztus 19. 09:29 - Meskó Norbert

sperm_wars.jpg

A hölgy kegyeiért versengő lovagok képe még ma is szalonképes (mondhatnánk: romantikus) kifejeződése a szerelemért, a szexért, végső soron pedig a szaporodás lehetőségéért vívott férfiak közötti küzdelemnek. Az élőlények evolúciós kialakulásával foglalkozó tudományokban, például a biológiában néhányan azt állítják, hogy a nőstény megtermékenyítéséért folyó hímek közötti versengés változatos morfológiai, fiziológiai és viselkedéses formában megy végbe, amelynek egy formája a spermiumversengés is. Mi spermiumversengés? Lépjünk vissza egyet a párválasztással foglalkozó ismereteink között kutatva! Közismert, hogy számos fajnál beleértve az embert is, a hímek versengenek a nőstények szexuális hozzáféréséért. Gondoljunk csak a  szarvasbőgésre vagy más agancsos hímek fizikai összecsapásaira! Illetve arra, hogy morfológiai fegyeverek hiányában hogyan próbálják lenyűgözni (és párzásra bírni) a nőstényeket dalukkal, színpompás tollazatukkal, esetleg táncukkal a különböző madárfajok hímjei. A spermiumversengés elmélete azt állítja, hogy ez a hímek közötti rivalizálás nem ér véget a párzással, hanem még azon túl is folytatódik: a különböző hímektől származó spermiumok a nőstény szervezetén belül is küzdenek egymással a nőstény ivarsejtének megtermékenyítéséért.

Ez a poszt-kopulációs vetélkedés  olyan fajoknál alakult ki, amelyeknél több hím is párzik a nősténnyel. A hímek esetében a paternitás (apaság) egy alapvető reproduktív törekvés, hiszen annál nagyobb szaporodási sikert könyvelhetnek el, minél több nőstényt sikerül megtermékenyíteniük a párzási időszakban. A hímek versengésének egyik módszere a nőstény őrzése. A másik pedig a spermiumversengés. Számos főemlősnél találtak hasonlót, például a csimpánznál, ahol a csoportban több domináns hím is van, amelyek mind párzanak a fogamzóképes nősténnyel. Mivel a spermiumversengésben általában az a nyertes, aki több ivarsejtet termel, a vetélkedés egyik iránya mennyiségi szempontú. Számos faj hímjénél azt találták a kutatók, hogy szervezetük mintegy az aktuális viszonyokhoz "igazítja" a spermiumtermelést: több ivarsejtet állít elő, ha rivális hím is van jelen, vagy akkor, ha kevesebb időt tud a párzással tölteni. Az emberi spermiumvetélkedésről részletesebben tájékozódhatunk a legismertebb hazai evolúciós pszichológus, Bereczkei Tamás Rejtett indítékok a párválasztásban című könyvének Spermiumversengés című fejezetéből (2012, Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 91-126. oldal).

 

Számos fajnál látható, hogy az egyed különbséget tesz a párzásra való ráfordítást illetően aszerint, hogy számára ismerős szexuális partnerről van szó (akivel korábban már párzott) vagy egy új partnerről (akivel korábban még nem párzott). Néhány faj esetében az ismerős partnernél csökken a párzásra való ráfordítás mértéke, míg az új partner megjelenésével megnövekedik. A ráfordítás sokféle lehet. Bizonyos esetekben az idő eltöltése, az energia ráfordítása, az erőforrás megosztása az udvarlási folyamatban és/vagy a hímek esetében az ejakulátum összetételének és mennyiségének megváltoztatása. 

Amerikai kutatók (Joseph és munkatársai, 2015) azt feltételezték, hogy a szexuális szelekció azoknak a hímeknek kedvezett, amelyek több ejakulátumot voltak képesek eljuttatni az új partnerhez (mint a már ismerthez). Ennek két oka is van: mert (1) más hímek valószínűleg párzottak már a nősténnyel és a spermiumaik már a nőstény szervezetében lehetnek; és (2) mert a más hímekkel való párzás következményeként megnövekszik a spermiumvetélkedés valószínűsége. A kutatók az állatvilágban végezett vizsgálatokkal párhuzamosan azt gondolták, hogy, ha a férfiak ejakulátumában hasonló változás mérhető új női szexuális inger megjelenésére, akkor az valószínűleg ugyanennek a mechanizmusnak (a spermiumversengésnek) köszönhető.

A vizsgálatban önként jelentkező fiatal férfiak vettek részt, akik (egyedül egy szobában) pornográf tartalmú filmeket nézegettek és közben maszturbáltak. Az ejakulátumot a kutatók több szempont alapján elemezték (spermiumok mennyisége, motilitása, morfológiája, stb). A ingeranyag kétszereplős (nő-férfi) pornófilm volt, jobban mondva 7 különböző film: az első hatnak ugyanaz a két ember volt a szereplője (ez modellezte a megszokott női ingert), a hetedik filmben viszont az ismerős férfivel egy teljesen másik, új nő tűnt fel. Más testalkattal, más hajszínnel, más tetoválással - a kutatók ügyeltek a szembeötlő különbségekre.

A kutatók azt találták, hogy az új női szexuális inger hatására csökkent az ejakuláció eléréséhez szükséges időintervallum, és a megnövekedett térfogatú ejakulátumban több motilis spermium volt. Ez pedig valóban felfogható egy az energetikai szinten megvalósuló nagyobb szaporodási sikerességbe való befektetésként. A gyorsabb és több spermium ugyanis bizonyos feltételek mellett (pl. párkapcsolaton kívüli szexuális kaland) nagyobb valószínűséggel vezethet a petesejt megtermékenyítéséhez. A félrelépő nő alkalmi partnere ilyen módon szaporodási előnyre tehet szert a nő állandó partnerével szemben. Ezeket az eredményeket más hasonló vizsgálatok is megerősítik. Például egy kutatásban arról tudósítanak, hogy a résztvevő férfiak (pénisz megvastagodásával mért) erekciójának erőssége és az átélt szexuális izgalmi mértéke is megnőtt az új női szexuális inger hatására (a korábban megszokottal szemben).

Ez a vizsgálat rávilágít, hogy a férfiak - tudatos szándékuktól függetlenül - hajlamosak több energiát fektetni az új szexuális inger hatására, amelyet például egy korábban ismeretlen nő jelent. Az eredmények talán hasznosíthatók a férfi-terméketlenséggel kapcsolatos vizsgálatokban a pontosabb diagnózisok felállításánál, illetve a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos eljárásokban.

Forrás: Joseph, P. N., Sharma, R. K., Agarwal, A., & Sirot, L. K. (2015). Men Ejaculate Larger Volumes of Semen, More Motile Sperm, and More Quickly when Exposed to Images of Novel Women. Evolutionary Psychological Science, 1-6.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr507690606