Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A jó pasi esztelen költekezésre késztet

2015. szeptember 06. 17:50 - Meskó Norbert

abercrombie_and_fitch.jpg

Mai bejegyzésünkben egy új vizsgálatot ismertetünk, amely bemutatja, hogy a férfiak különösen hajlamosak a kockázatvállalásra. Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy az emberek akkor hajlamosak a kockázatvállalásra, amikor vonzó ellenkező nemű emberek képeit mutatják nekik. Amit azonban eddig nem tudtunk az az, hogy a képen bemutatott személy vonzereje vagy a neme az igazán fontos tényező ebben a kérdésben. Más szavakkal: akkor hajlamos-e egy férfi a pénzszórásra, amikor egy jóképű férfival találkozik, vagy inkább akkor válik pazarlóvá, amikor egy gyönyörű nőt lát.

Eugene Chan, a University of Technology (Sydney, Ausztrália) kutatója négy vizsgálatot végezett, hogy választ kapjon erre a kérdésre. Az első vizsgálatban 86 önként vállalkozó férfi vett részt. A csoport egyharmadának kifejezetten jóképű divat-modellek képét mutatták meg. A másik harmadnak átlagos emberek képeit akik a vizsgálatot megelőző hónapban a Twitteren aputestűnek (dadbod) címkézték magukat. Az utolsó harmad nem látott semmilyen fényképeket, ez volt a kontroll csoport. A vizsgálat második részében anyagi kockázatvállalós, vetélkedős feladatokat kaptak a vizsgálati személyek, amiről azt mondták nekik, hogy ez semmilyen kapcsolatban nincs a korábban látott fényképekkel.

A feladat az volt, hogy számos anyagiakkal kapcsolatos helyzetleírás közül kellett kiválasztani a résztvevőknek azt, amelyiket leginkább megtenné. Például választhatott, hogy elfogadna-e egy biztos 50 $-os összeget, vagy inkább 50-50 %-ban kockáztat, hogy a juttatása 100 $-t. A többi helyzetleírás hasonlóképpen működött, de a nyeremény mértéke változott a kockáztatás mértékével együtt. Például a férfi választhatott biztos 90 $-t, vagy 90 %-os valószínűséggel nyerhetett 100 $-t. Egy másik elrendezésben biztosan kaphatott 100 $-t, vagy választhatott, hogy 10 %-os valószínűséggel nyerhet 1000 $-t.

Vegyük észre hogy, ezek a választások mind azonos kimenetelűek voltak. Ha valaki azt választja, hogy kockáztat, akkor is ugyanannyi pénzt kap, mintha a másik lehetőséget választotta volna, tekintet nélkül a választásra. Ez azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban a kockáztatás nem számít okos, vagy buta döntésnek. Ez nem olyan, mint rulettezni a kaszinóban, ahol a veszteséged a ház nyereményét gyarapítja, és ha folytatod a kockázatvállalást, akkor végén mindenedet elveszítheted.  A kutatók ebben a vizsgálatban nem azt akarták mérni, hogy valaki intelligens vagy racionális döntéseket hoz-e. Egyedül arra voltak kíváncsiak, hogy szerepek játszik-e a férfiak kockázatvállalásában az, hogy korábban egy vonzó-, vagy átlagos megjelenésű férfit mutattak neki, vagy, hogy semmilyen férfit nem látott.

A hatás elég erős volt. Azok a résztvevők, akik semmilyen férfiakat nem láttak, egyáltalán nem is voltak kockázatvállalók. Azok, akik átlagos megjelenésű férfiakat láttak, enyhe mértékben tűntek kockázatvállalónak. Akik viszont a jóképű és jó testű divatmodellek képeit látták, hatalmas mértékű kockázatvállalást mutattak. Ebben a csoportban 170 %-kal magasabb pontszámokat adtak, mint a kontrollcsoportban, ami hatalmas ugrás. Ez azt jelenti, hogy az vonzóbb férfiak arra sarkalják a többi férfit, hogy nagyobb mértékű anyagi kockázatvállalásra legyenek hajlamosak. Persze felmerülhet a kérdés, hogy ez rendben van, de mi a helyzet a nőkkel?

Szerencsénkre Eugene Chan ugyanebben a kutatásban ezt a vizsgálatot nőkkel is elvégezte. 94 önként jelentkező nőnek mutattak nőkről készült fotókat hasonló elrendezésben, mint az előző vizsgálatban. A kutató nem talált különbséget a csoportok között a kockázatvállalásban. Azonban az anyagi kockázatvállalás relatíve magas volt a férfiakhoz képest:

Chan vizsgálata azt is megmutatta, hogy a férfiak akkor hajlamosabbak a kockázatvállalásra,

  • ha átlag alatti a jövedelmük,
  • ha úgy érzik, hogy a saját vonzerejük átlag alatti, vagy
  • ha korábban arra késztették őket hogy gondoljanak a szexre.

Hogyan magyarázhatók ezek az eredmények? Chan szerint, amikor egy férfi találkozik egy nála vonzóbb férfival, ez arra motiválja őt, hogy fokozza a saját vonzerejét attól való félelmében, hogy alulmaradhat a párválasztás piacán. Ez az érzés fokozódhat, ha a férfinak az a benyomása, hogy már nagyon le van maradva a riválisa mögött (mert pl. nem elég gazdag, vagy nem néz ki elég jól). Amióta nehéz jól kinézni (költséges plasztikai műtét- vagy hosszantartó konditerembe járás nélkül) a férfiak megpróbálják más közvetett utakon is vonzóbbá tenni magukat. Mivel tudják, hogy a nők nem csak a külső megjelenés alapján tartanak vonzónak egy férfit, hanem az anyagi lehetőségei miatt is, ezért megpróbálják szórni a pénzt, hogy ezen keresztül váljanak vonzóbbá bizonyos nők számára.

Hogy ez a taktika mennyire lehet sikeres, nem tudjuk pontosan.

Forrás: Chan, E. Y. (2015). Physically-attractive males increase men's financial risk-taking. Evolution and Human Behavior. 36 (5) 407-413.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr57765134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.