Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért játszanak erőszakos videójátékkal a nők?

2015. szeptember 13. 10:11 - Meskó Norbert

female-gamer-controller.jpgA videójátékok az életünk részévé váltak. Szinte mindenütt találkozhatunk velük, amióta mobileszközöket használunk: ha várni kell a buszra vagy unalmas egy tanóra az iskolában, vagy egyszerűen csak unatkozunk, mint a parlamenti képviselők. Közben számos szülő, jogalkotó és pedagógus még mindig aggódik az erőszakos videojátékok miatt. Az érdekli őket, hogy vajon normális dolog-e, ha a gyerekek úton-útfélen lövöldözős-trancsírozós játékokat játszanak a gépükön. Hogy mosolyogva lövöldöznek más nemzetű/etnikai csoportú digitális figurákra. Hogy vajon egészséges dolog-e azzal tölteni a szabadidőnket, hogy virtuálisan célba veszünk másokat, rájuk lövünk, és újongunk magunkban, amikor látjuk, hogy véres cafatokban hullik szerteszét. Hát, nem igazán. Számos tanulmány informál arról, hogy az erőszakos videojátékok hatására az agresszió és az ellenséges érzelmek háromszorosára emelkedik. A hatás nem túl nagy, de valódi. A vita (az agresszív videójátékok káros hatásáról) azonban még nem ért véget, pedig lehet hogy már jó lenne.

Ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon miért játsszunk erőszakos videojátékokat. Egy ausztrál kutató, Michael Kasumovic (University of New South Wales) kollégáival arra volt kíváncsi hogy, a nemek közti különbség hogy fögg össze az erőszakos videojátékok iránti fogékonysága. Két vizsgálatban megkért 1000 férfit és nőt hogy, töltsenek ki online videojátékokkal kapcsolatos kérdőívet. Az önkénteseknek fel kellet sorolniuk az általuk leggyakrabban játszott öt játékot és meg kellett ítélniük valamennyi játékot aszerint, hogy mennyire tartják erőszakosnak. Ezenkívül számos más kérdésre is válaszolniuk kellett, például arra is hogy, mennyire tartják vonzónak saját magukat.

Kasumovic azt találta hogy, a férfiak több erőszakos videó játékot játszanak, mint a nők. Azonban az a közkeletű sztereotipia megdőlt, miszerint a férfiak inkább játszanának lövöldözős, háborús játékokat (pl. Call of Duty), mint a nők, a nők pedig inkább békésebb gyümölcsaprítós, vagy -rendezős játékokat játszanának (mint pl. Fruit Ninja vagy a Candy Crash). Az eredmények szerint minden szinten erőteljes átfedés volt a férfiak és a nők között az erőszakos játékok használatában. A férfiak legalább annyira kedvelték a gyümölcs-szeletelős játékokat, mint amennyire a nők szeretek lövöldözni ártatlan civilekre.

plot.png

Az ábra Kasumovic és munkatársai (2015) cikkéből származik.  A nők, akik több erőszakos videójátékot játszanak hajlamosabbak azért játszani ezeket, mert a játéktól vonzóbbnak és szexibbnek érzik magukat (emelkedő piros vonal). A férfiaknál azonban nincs ilyen összefüggés a szexuális motiváció és az agresszív videójátékoknak való kitettség között (lapos kék vonal).

A legérdekesebb eredmény talán mégis az a nemek közötti különbség volt, amely összekapcsolta a vonzerőt az erőszakos játékok iránti érdeklődéssel. Azok a nők, akik több erőszakos videojátékot játszottak vonzóbbnak gondolták magukat, mint azok a nők, akik kevesebb erőszakos videojátékot játszottak. Míg a férfiaknál nem volt ilyen összefüggés. Persze, ez csak az önmaguk által megítélt vonzerő volt, a valóságban nem tudjuk, hogy az erőszakos videójátékot játszó nők valóban vonzóbbak voltak-e a többinél. De az gondolták hogy azok. Ez azt jelenti, hogy vagy a szexibb nők hajlamosbbak a virtuális trancsírozásra, vagy azt hogy, az erőszakos videojátékok teszik a nőket szexibbé.

A második vizsgálatban Kasumovic arra kérte az önkénteseket, hogy mondják el, mi motiválja őket arra, hogy videojátékot játszanak: erősebbnek érzik magukat tőle, vagy szexibbnek, esetleg azt gondolják, hogy egy potenciális partner vonzóbbank találja őket. Azt találta, hogy a férfiak esetében nem volt szexuális motiváció az erőszakos videojátékok játszásával kapcsolatban, de a nőknél igen. A nők - úgy tűnik - azért játszottak erőszakos videojátékokat, mert ettől vonzóbbnak, szexibbnek érezték magukat, míg a férfiak esetében ez az összefüggés nem mérhető.

A vizsgálat másik érdekes eredménye az volt, hogy a nők, akiknek több fia volt, több erőszakos videójátékot játszottak, mint azok a nők, akiknek kevesebb fia volt. Az eredményekből nem derült ki, hogy az anyák a fiaikkal együtt játszottak-e vagy inkább azután indult be a virtuális trancsírozás, hogy letették őket aludni.

Ez a vizsgálat rávilágít arra, hogy, ha meg szeretnénk érteni, miért válnak néhányan krónikus kompulzív játékossá és szeretnénk megismerni az erőszakos videojátékok negatív következményeit, akkor valószínűleg olyan kutatásokra van szükség, amelyek megmutatják, hogy miért választják az emberek a játékokat. Vonzónak találhatjuk a játékokokat például azért, mert a kompetencia érzését adják nekünk. Hiszen a virtuális környezetben képesek vagyunk irányítani egy olyan csodálatos világot, amelyet olyan barátokkal fedezhetünk fel, akikkel személyesen sosem találkoztunk. De ebből az új kutatásbólból az is kiderül, hogy a nők vonzóbbnak is érezhetik magukat, ha játszanak. Kasumovic szerint ez azért lehet, mert a nők gyakran alulértékelik saját képességüket és teljesítményüket. Az a nő, aki egy versengésen alapuló erőszakos játékot játszik, képes átélni a saját kompetenciáját, ez pedig átfogalmazhatja az önértékelését és az önmaga által megítélt vonzerejét.

Forrás: Kasumovic, M. M., Blake, K., Dixson, B. J., & Denson, T. F. (2015). Why do people play violent video games? Demographic, status-related, and mating-related correlates in men and women. Personality and Individual Differences, 86, 204–211.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr237783786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.