A hűtlenségre hajlamos nőt elárulja az arca?

2016. február 05. 06:22 - Meskó Norbert

infidelity.jpg

Vajon felismerhető-e a hűtlen egyén az arca alapján? A nők és férfiak számos tekintetben eltérő vonásokat tartanak vonzónak az ellenkező nemű partnerben. Azonban a hűség (a kizárólag egyetlen partnerhez fűződő szexuális viszony) mindkét nem számára különösen fontos a hosszú távú párkapcsolatokban. Mivel a szociális monogámiában élő embernél mindkét szülő tetemes erőforrást fektet (időráfordítást, energiát, anyagi hozzájárulást) az utódok gondozásába és felnevelésébe, ha olyan partnert választunk, aki mással is szexel, ez jelentősen ronthatja evolúciós rátermettségünket (fitneszünket). Ez különösen a felszarvazott férfi esetében van így, aki partnere félrelépése miatt azt kockáztatja, hogy sajátjának hiszi és ekként neveli fel felesége szeretőjének gyerekét, elveszítve ezzel genetikai képviseletét a következő generációban. Mivel azok a férfiak, akiket hidegen hagyott partnere hűtlensége, mára már régen kihaltak, ezért a ma élő férfiak valószínűleg sikeresen oldották meg a partner hűtlenségének felderítését.

Egy újabb kutatásban (Leivers, Simmons, & Rhodes, 2015) a University of Western Australia-n,arra voltak kíváncsiak, hogy vajon vajon milyen szempontok alapján képesek hatékonyan felmérni a férfiak, hogy melyik nő hajlamosabb inkább a félrelépésre. A résztvevő férfiaknak 34 nő hűségességét, szavahihetőségét és vonzerejét kellett megítélni egy-egy hétfokú skálán a nők arcképei és teljes alakos fotói alapján. (A nőkkel korábban már kitöltöttek egy félrelépéssel kapcsolatos kérdőívet, így a kutatók pontosan tudták, hogy melyik női résztvevő mennyire hűséges.) A férfiak megítélése és nők hűségessége között azonban nem volt összefüggés, amely egybevágott a korábbi kutatások eredményeivel. Az ausztrál kutatók ekkor úgy állították össze a számítógépes feladatot, hogy a képernyőn mindig egy hűséges és egy hűtlen nő képe közül kellett választani a résztvevőknek. Ebben az erőltetett választási helyzetben a férfiak képesek voltak néhány arc esetében a véletlennél magasabb arányban eltalálni, hogy melyik nő a hűtlenebb. Az arcok és teljes alakos képek között nem volt ebben különbség.

A vizsgálat érdekessége és egyedisége, hogy a kényszerválasztási helyzetben a férfiak csupán 4 mp-ig látták az a női arcpárokat és mégis bizonyos arcok esetében konzekvensen tudták azonosítani a hűtlenség faciális jellemzőit. Elképzelhető, hogy a hűtlenség jelzésének arcon megnyilvánuló jegyeit azért ilyen nehéz feladat azonosítani, mert a szexuális hűtlenség egy sokkal bonyolultabb, összetettebb, több tényező által is befolyásolt jelenség, mint amelyet ezzel a vizsgálati módszerrel azonosítani lehet. Hiszen elképzelhető, hogy egy fiatal arc tulajdonosa arról számol be a kutatásban, hogy nem lépett félre (emiatt a hűséges csoportba kerül), de később hűtlenné válhat. Számos vizsgálat tudósít arról, hogy az életkorral értelemszerűen nő a szexuális partnerek száma és a félrelépések aránya is. Ugyanakkor elképzelhető egy fordított irányú hatás is. Ha valaki a 20-as évei elején megkezdett szexuális életében keresgélő, partnert váltogató, hűtlenségre is hajlamos, az nem jelenti feltétlenül, hogy ne állapodhatna meg később és ne kötődhetne hűségesen egyetlen partnerhez. Ennek a kutatásnak a módszertani buktatói ellenére sikerült új eredményt hozni. Bár a jövőben lehet, hogy inkább arra lennénk kíváncsiak, milyen arc-béli jellemzők azok, amelyek elárulják, hogy valaki hűtlenségre hajlamos.

ForrásLeivers, S., Simmons, L. W., & Rhodes, G. (2015). Men’s sexual faithfulness judgments may contain a kernel of truth. PLoS One, 10(8), e0134007.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr237836674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.