Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan választ (neked) pasit a nővéred?

2016. február 14. 09:15 - Meskó Norbert

twins.jpg

Egy új kutatásban azt találták, hogy a női ikertestvérek eltérő vonásokat tartottak vonzónak a férfiakban attól függően, hogy maguknak vagy az ikrüknek választottak partnert. A kérdés azért is érdekes, mert az ikrek párválasztási preferenciáira valószínűleg hatással van egyrészt az egymással való nagyfokú genetikai hasonlóság (hasonló ízlés), másrészt pedig a testvérekre általában is jellemző erőforrásokért való vetélkedés, amely segítségével az adott élettérben (ökológiai fülkében) igyekeznek kedvezőbb feltételeket biztosítani túlélésükhöz és szaporodásukhoz.

Mondd, te kit választanál?

A Norvég Egyetem kutatói (Biegler & Kennair, 2016) a párválasztással összefüggő szülő-utód konfliktus elméletéből indultak ki, amelyről már volt szó ezen a blogon két részes folytatásban, először itt, majd itt. Arról van szó, hogy számos kultúrában a szülők választanak hosszú távú párt, házastársat a gyermeküknek, de a szülő elvárásai nem mindig ugyanazok, mint a gyereké. Míg vannak olyan szempontok anya és lánya között, amelyek általában megegyeznek a lány jövőbeni partnerével kapcsolatban (pl. a leendő férj legyen felelősségteljes, és ne egy álmodozó), addig vannak olyan vonások is, amelyek markáns nézeteltérést indukálhatnak. Például egy nőnek általában fontos, hogy partnere vonzó és vicces legyen, míg az anyjának inkább az fontos a vejében, hogy fegyelmezett, törekvő és tiszteletreméltó legyen. Eddigi tudásunk szerint a testvérek viszonylag kevés befolyással vannak egymás párválasztására (legalább is a szülőkhöz képest), ugyanakkor a testvérek közötti vetélkedés evolúciós szempontból nagyban hasonlít a szülő-utód konfliktusra.

Az alapkérdés tehát az, hogy miért és hogyan tér el a testvérek véleménye az ideális partnert illetően?

A kutatás és eredeményei

Biegler & Kennair (2016) vizsgálatában 300 női ikerpár vett részt, akik 133 különböző vonás fontosságát ítélték meg egy lehetséges hosszú távú partnerben. Először arra kérték őket, hogy gondoljanak arra, a partner a saját maguk számára lenne, majd azt a feladatot kapták, hogy ugyanígy jellemezzék az ikertestvérük számára választott partnert. A vonások két nagy csoportba tartoztak. Az egyik a "szeretetreméltó" személy jellemzői voltak (pl. támogató, kedves, barátságos), a másik pedig inkább egy "szexi" férfi vonásai (pl. csábító, sármos, izgalom-kereső). A résztvevő nők általában magasabbra értékelték a szeretetreméltó partnert a szexivel szemben, de az alaposabb elemzés megmutatta, hogy az értékelés nagyban függött attól, hogy saját magának vagy a nővérének választott férfit. A nők maguknak és a nővérüknek is inkább szeretetreméltó, mint szexi partnert választottak, de a szexi férfit inkább saját partnerként tudták volna elképzelni, mintsem a nővérük partnereként. A saját pasi legyen sármos, szenvedélyes, és játékos, a sógor pedig inkább érzékeny és olyan, aki tudja, hol a határ. 

Miért vetélkednek a testvérek a szexi partner miatt?

A jelenség megértéséhez egy kis evolúciós logikát hívunk segítségül. Édestestvéreink és saját genetikai állományunk 50-50%-ban megegyezik. Mivel evolúciós értelemben véve az élet célja a gének átörökítése a következő generációba (az utódok 50-50%-ban hordozzák a szülők génjeit), ha a testvérünket támogatjuk, akkor is a saját génjeinkre fordítjuk az erőforrásainkat. Mivel azonban testvérünk génjeivel csak fele-fele arányban osztozunk, csak feleannyi evolúciós érdekem fűződik az testvérem szaporodási sikerességéhez, mint a sajátomhoz. Ez pedig különösen akkor fontos kérdés, amikor a partner vonzerejéről van szó, mert a szexi megjelenés összefügg az jó genetikai minőséggel (az egészségesség, túlélés és termékenység öröklődő képességével). Ha ilyen jó genetikai minőségű partnerrel hozunk létre utódokat, akkor képesek vagyunk "feljavítani" saját genetikai állományunkat a következő generációban, azaz utódainkban a génjeinknek egyfajta "extra upgrade"-et biztosítani, amely növelheti teljes rátermettségünket. Ez fajta "genetikai turbó" azonban csak a saját partnerrel közös utódokban működik: ha a testvéremnek van szexi partnere, az (normális esetben) engem nem érint, az én genetikai állományomat nemigen javítja.

Ez az evolúciós logika pedig ugyanaz, amely a szülő-utód közötti párválasztással kapcsolatos konfliktust is magyarázza. Mivel a szülők és gyermekeik génjei 50%-ban közösek, a szülők előnyben részesítik lehetséges vejükben/menyükben a hosszú távú párkapcsolati (és szülői) elköteleződésre való képesség és hajlandóság jelzéseit: ez pedig inkább az érzékenység, megbízhatóság ls barátságosság, mintsem a szexi megjelenés. Az utód "szeretetreméltó" házastársa előnyös lehet az egész egész család számára, de legalább is nem emészti fel a családi közösség erőforrásait (mint ha egy energiavámpír, kibírhatatlan, gyűlölködő házasodott volna be).

***

Ennek a kutatásnak az újdonsága az, hogy bár a testvérekről korábban nem gondolták, hogy hatással lehetnének egymás párválasztására, most mégis kutatási adatok bizonyítják: a nők olyan evolúciós adaptációval rendelkeznek, amely miatt hajlamosak lehetnek nővérük szerelmi életébe beavatkozni.

 

Forrás: Biegler, R., & Kennair, L. E. O. (2016). Sisterly love: Within-generation differences in ideal partner for sister and self. Evolutionary Behavioral Sciences, 10(1), 29–42.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr348388588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.