Jóképű vagy önzetlen férfire vágynak inkább a nők?

2016. február 19. 06:31 - Meskó Norbert

maxresdefault_2.jpg

A nők természetesen az olyan férfiakhoz vonzódnak, akik egyaránt jóképűek és önzetlenek. (Ezeknek a külső és belső férfi tulajdonságoknak a párválasztásban betöltött evolúciós jelentőségéről korábban már írtunk itt és itt.) Mivel azokból a férfiakból, akik mindkét tulajdonságot egyszerre birtokolják, viszonylag kevés van, ezért a nőknek általában választaniuk kell az inkább vonzó (jóképű, sármos, szexi, stb.), vagy inkább önzetlen (megbízható, barátságos, őszinte, stb.) tulajdonságokkal jellemezhető férfiak közül - hacsak nem szeretnének partner nélkül maradni.

Ön milyen partnert szeretne inkább: szexit vagy önzetlent? A University of Worcester kutatója, Daniel Farrelly  pszichológus és munkatársai 200 heteroszexuális nő párválasztási preferenciáját vizsgálta meg, hogy választ kapjon a kérdésre. A kutatók fotópárokat mutattak a nőknek, amelyeket úgy készítettek el, hogy mindegyiken egy vonzóbb és egy kevésbé vonzó férfi portréja volt látható. Mindegyik férfihez tartozott egy-egy leírás, jobban mondva forgatókönyv is. Az egyik jelenetben például mindkét férfi egy folyó mellett kirándul és észreveszik, hogy egy gyereket elsodort a folyó és levegőért kapkod. Egy nő azt kiabálja feléjük, hogy segítség mentse meg a gyerekemet! Az egyik férfi önzetlenül viselkedik: amikor meghallja az anya segítségkérését, beugrik a vízbe és megpróbálja megmenteni a fiút. A másik férfi nem tesz így, azaz nem ugrik be és nem menti meg a fiút. A másik jelenetben egy forgalmas városrészben sétál mindkét férfi és észrevesznek egy hajléktalan embert egy kávézó mellett. Az egyik férfi bemegy a kávézóba, vesz egy szendvicset és egy csésze teát, és mindezt odaadja a hajléktalannak. A másik férfi úgy csinál, mintha a mobiltelefonját használná és elsétál a hajléktalan mellett. Egy harmadik fajta jelenetben - amely nem szól az önzetlenségről, ezért ezt kontrollnak használták a kutatók - a férfiak ruhát vásárolnak maguknak.

Miután a nők elolvasták a forgatókönyveket, az volt a feladatuk, hogy értékeljék a férfiakat abból a szempontból, hogy mennyire tartják vonzónak egy hosszú távú kapcsolatra (mint például a házasság) és mennyire egy rövid távú kapcsolatra (mint például az egy éjszakás kaland). Mi találtak a kutatók? Ahogy az várható is volt, az önzetlen férfiakat vonzóbbnak találták, mint a nem önzetleneket, a jóképűeket pedig vonzóbbnak, mint azokat, akik nem voltak ilyenek. Az önzetlenség egyfajta "bónusz"-ként jelent meg a választásokban: a nem önzetlen férfi kevésbé volt vonzó, mint a nem jóképű, és az önzetlen férfi vonzóbb volt, mint a jóképű társa. Leegyszerűsítve: a férfiak fizikai vonzereje, külső megjelenése kevésbé volt fontos a nőknek, mint az önzetlensége.

Persze a valóságban a vonzerő és az önzetlenség összehasonlítása olyan, mintha az almát hasonlítanánk a narancshoz. Egyszerűen arról van szó, hogy egy férfi nagylelkűségét és a jóképűségét nem ugyanazon a skálán értékeljük. Az is elképzelhető, hogy az önzetlenség csupán azokban a jelenetekben múlta felül a jóképűséget, amelyeket a kutatók ebben a vizsgálatban használtak. És persze a portrékkal kapcsolatban is ez a helyzet. Lehet, hogy a fotó párokon szereplő férfiak között nem volt igazán markáns különbség a vonzerő tekintetében (ti. az egyik nem volt "halálosan" jóképű, a másik pedig nem volt "bűn-ronda"), ez pedig azzal a következménnyel járhatott, hogy igazából nem volt tétje, értelme, hogy különbséget tegyenek közöttük a nők. Akárhogy is: nem meglepő, hogy a nők magasabbra értékelik a férfiak önzetlenségét a fizikai megjelenésüknél.

Ennél sokkal érdekesebb, amit a kutatók a kapcsolattípusokra adott válaszok elemzésénél találtak. Eszerint az önzetlen férfi sokkal vonzóbb volt hosszú távú kapcsolatra, mint egy kalandra, ami kicsit meglepő. Egy sebes sodrású folyóba ugrani és kimenteni egy fuldokló gyereket - ez elég hősies tettnek hangzik. Az ember azt gondolná, hogy ez fajta hősiesség elsősorban a rövid távra tervező, röpke kalandra vágyó nők szívét dobogtatja meg, mint például más szenzoros élménykeresést (raftingolni, banjee jumpingolni) szeretők esetében. De a kutatás eredményei szerint ez mégsem így van. Az inkább önző, mások érdekeire nem érzékeny férfiakat ebben a kutatásban vonzóbbnak találták a nők rövid távú kapcsolatra, mint hosszú távra. Korábban más vizsgálatok is beszámoltak arról, hogy a nők eltérő vonásokat tartanak vonzónak amikor rövid, illetve hosszú távú kapcsolatra választanak.

Forrás: Farrelly, D., Clemson, P., & Guthrie, M. (2016). Are Women’s Mate Preferences for Altruism Also Influenced by Physical Attractiveness?.Evolutionary Psychology, 14(1), 1474704915623698.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr208402722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.