Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szakállas férfiak szexistábbak?

2016. február 22. 06:00 - Meskó Norbert

leonardo-dicaprio-beard-9.jpg

Egy új kutatásban azt találták, hogy a szakállt viselő férfiak szexistábbak (azaz hajlamosabbak saját nemüket magasabbra értékelni, a nőket pedig alul értékelni), mint borotvált arcú társaik. A kutatáshoz az Egyesült Államokban és Indiában gyűjtöttek résztvevőket, akiket két-két csoportra osztottak, csupasz arcúakra és arcszőrzetet viselőkre. Már korábban is írtunk arról, hogy a szexista férfiak a nagyobb mellű nőket kedvelik, de a szexizmusról ma Magyarországon viszonylag kevés kutatási információ áll rendelkezésre. Szerencsére ez csak átmeneti, hiszen úgy tudjuk, hogy a PTE és az ELTE Pszichológia Doktori Iskolájában is készülnek a témával foglalkozó kutatások.

Az ambivalens szexizmus elméleti kerete szerint a szexizmus két összetevőből áll, amelyet a kutatók által szerkesztett kérdőívvel mérni is lehet. Az egyik az un. "ellenséges szexizmus", amely az egyik nem (általában a nők) negatív megítélését, a társadalmi nemi szerep (gender) alapján való negatív sztereotípiákat jelenit, és általában a nők inkompetenciáját és alsóbbrendűségét hangsúlyozza. Ehhez például a következő állítások tartoznak: "Ha egy nő egyszer eléri, hogy egy férfi elköteleződjön, akkor megpróbálja rövid pórázon tartani." vagy "A nők igyekeznek hatalamt szerezni a féfiak felett.". A másik összetevő az un. "jóindulatú szexizmus", amelyet az értékelő személy pozitív hozzáállásként él meg, de tulajdonképpen a nők leértékeléséről és a nemi egyenjogúság lerombolásáról van szó, amikor azt hangsúlyozzák, hogy a nőknek a férfiak védelmére van szükségük. Ehhez ilyen állítások tartoznak például: "A férfiaknak meg kell becsülniük és védeniük a nőket." Forrás: Glick, P & Fiske, S. T. (1997). Hostile and Benevolent Sexism. Psychology of Women Quarterly 21: 119-135.

Amikor a kutatók összehasonlították a szakállas és a szakáll nélküli férfiak szexizmus kérdőíven elért pontszámait, azt találták, hogy a szakállasok magasabb pontszámokat értek el az ellenséges szexizmus alskálán, de a jóindulatú szexizmuson nem. Miután az adatokat kontrollálták iskolai végzettségre, családi állapotra és nemi irányultságra, azt találták, hogy csupán a a szexista attitűdök és a nemzetiség volt az, ami alapján elővételezhető volt, hogy valaki amellett döntött, hogy szakállt növeszt-e vagy sem. Az szakállt viselő indiai férfiak 86%-a magasabb pontszámot ért el a szexizmus skálán, mint az amerikai férfiak (akinek 65%-a hordott szakáll). Az iskolázottság emelkedésével egyre alacsonyabb volt az ellenséges szexizmus mértéke és egyre magasabb a jóindulatú szexizmusé.

A kutatók szerint a szexista nézőpontot képviselő férfiak azért növeszthették meg a szakállukat, hogy az arcszőrzettel is kihangsúlyozzák a nemek közötti különbségeket. Az arcszőrzet talán azért fontos az ellenséges szexizmussal azonosuló férfiak számára, mert ezzel felerősíthetik, maximalizálhatják az arcuk férfiasságáról alkotott benyomást és a hozzá kapcsolódó észlelt dominancia mértékét. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy azok a a férfiak, akik hajlamosak izmosabb fizikai külsőt építeni, inkább azonosulnak szexista attitűdökkel. De van egy másik magyarázat is az arcszőrzet és a szexizmus közötti kapcsolatra. A szakállas férfiakat férfiasabbnak, érettebbnek, dominánsabbnak és agresszívebbnek ítélték. A társas észlelésnek ezek a törvényszerűsége pedig ahhoz vezethet, hogy a szakállas férfiak saját magukat is úgy lássák, mint akik maszkulin normák szerint viselkedjenek, és emiatt hajlamosabbak a szexista hozzáállására.

Forrás: Oldmeadow, J. A., & Dixson, B. J. (2015). The Association Between Men’s Sexist Attitudes and Facial Hair. Archives of Sexual Behavior, 1-9.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr338407788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.