Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A magasabb férfi felesége boldogabb?

2016. február 26. 05:00 - Meskó Norbert

5420834_7ccfd954742934acb8c9a04e17ee1312_x.jpg

A nők általában hajlamosabbak arra (mint a férfiak), hogy maguknál magasabb partnert válasszanak. Sőt, ez több mint egyszerű "hajlam", hiszen számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a nők aktívan tesznek azért, hogy inkább magasabb férfiakkal kerüljenek kapcsolatba, mint alacsonyabbakkal. Például a párkereső oldalakon a magasabb férfiak több választ kapnak a nőktől, és nagyobb valószínűséggel házasodnak meg (mint az alacsonyabbak). Szóval a nők kifejezetten kedvelik a magasabb férfiakat és, ha csak tehetik, A szöuli Konkuk Egyetem (Dél-Kórea) kutatója, Kitae Shon egy érdekes kutatói kérdést tett fel ezzel kapcsolatban. Vajon a nők boldogabbak lesznek attól, ha megkapják, amire vágynak? Vajon az égimeszelő pasasok jelentik az örökké tartó párkapcsolati boldogságot? Mai bejegyzésünk erről a kutatásról szól.

A kutató úgy döntött, hogy néhány száz ember megkérdezése helyett inkább két nagyobb adatbázis adatait elemzi, hogy választ kapjon kérdésére. Így összesen több mint 7.200 háztartásból származó, több mint 22.000 válaszadó adatait használta fel főként Indonéziából. Mivel ebben a régióban éltek a világon a legalacsonyabb emberek az elmúlt két évszázad során, és ez az arány napjainkra sem változott meg alapvetően. A kutató abból indult ki, hogy, ha egy populációban a magasság meglehetősen ritka, akkor a nőknek az átlagosnál magasabb férfiak több boldogságot jelentenek, mint a világ más részein.

Az indonéz férfiak átlagosan 10.9 cm-rel magasabbak feleségüknél. A kutatásból pedig kiderül, hogy ennek az átlagos magasság-különbségnek a 10 cm-es emelkedése 3.9%-os valószínűséggel növeli a válaszadó nők boldogság-érzetét (azaz, hogy inkább a "nagyon boldog vagyok" lehetőséget választották az "elég boldog vagyok" vagy a "nem vagyok túl boldog" helyett). Mivel korábbi vizsgálatok megmutatták, hogy a férfiak testmagassága és jövedelme között pozitív összefüggés áll fenn (azaz, a magasabbak többet keresnek), ezért a kutatás vezetője arra számított, hogy egy magasabb férfi felesége talán azért boldogabb, mert ez a vonás több jövedelemmel is jár együtt. (A férfi által megszerzett erőforrások mennyisége és minősége - amelyet szexuális partnerére és a közös utódokra fordíthatott - nagyban növelhette a törzsfejlődés során az utódok túlélési és szaporodási sikerességét, ezzel is növelve genetikai képviseletét a következő fenerációban.) Szóval felmerült, hogy a magasabb férfiak talán a magasabb jövedelmükkel tehetik boldogabbá az asszonyukat és nem csupán annyi hasznuk van, hogy létra nélkül is képesek kicserélni a csillárban az izzót.

Az elemzés során tényleg azt találták, hogy a nagyobb jövedelmű férfiak felesége boldogabbnak tartotta magát, mint azok, akiknek a férje kevesebbet keresett. Aki kétszer annyit keresett, mint más, annak a felesége 2.1%-kal nagyobb valószínűséggel vallotta azt, hogy "nagyon boldog vagyok" , ahelyett, hogy az "elég boldog vagyok" vagy a "nem vagyok túl boldog" lehetőséget választotta volna. Ennek ellenére, a jövedelem és a testmagasság között nem találtak összefüggést ebben a kutatásban. Azaz, a férfiak által birtokolt vagyon nem magyarázata meg teljesen a férj testmagassága és a feleség boldogság-érzete közötti kapcsolatot.

Sőt, a kutató azt találta, hogy a testmagasság hatása idővel eltűnt. A párkapcsolat előrehaladásával a feleség boldogság-érzete és a férj testmagassága közötti kapcsolat elhalványodott, kevésbé maradt matematikai statisztikai szempontból erős. A 18 évnél hosszabb házasságokban a boldogság és a testmagasság összefüggése teljesen eltűnt, ennél a pontnál a feleségek boldogságát nem befolyásolta többé, hogy a férjük magas-e vagy alacsony. Szóval, ha egy nő boldogabb is akkor, amikor magasabb férjet talál, - és a házasság nem megy tönkre idő előtt - nem ez lesz sírig tartó házasság biztosítéka.

Forrás: Sohn, K. (2016). Does a taller husband make his wife happier? Personality and Individual Differences, 91, 14–21.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr318407686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.