Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Női vagy férfi társaságban eszünk többet?

2016. február 29. 06:00 - Meskó Norbert

shutterstock_88373116.jpg

Elég sokat tudunk már arról, hogy az étvágyunkat számos hatás befolyásolja. Például olyan biológiai tényező, mint az anyagcsere, és természetesen egy adott étel gusztatórikus értéke számít, amikor többet vagy kevesebbet kívánunk belőle. Egy újabb kutatásban azonban azt a kérdést tették fel a Cornell Egyetem kutatói (Kniffin és mtsai., 2015), hogy vajon a társaság is hatással lehet-e arra, hogy mennyit eszünk. Mivel a pizza egy olyan étel, amelyet a legtöbb átlagos ember kedvel, és a mennyisége is jól mérhető (egyforma szeletekben), ezért a kutatók pizzát használtak az eljárás során, amelyben 74 férfi és 59 nő vett részt. Elsősorban az érdekelte őket, hogy vajon mérhető-e mennyiségi eltérés a pizzafogyasztásban attól függően, hogy valaki egy nővel vagy egy férfivel együtt eszik. Ön mit gondol, mi lett az eredmény?

A kutatók azt találták, hogy azok a férfiak, akik egy nővel kettesben érkeztek a kutatás helyszínéül szolgáló pizzériába, szignifikánsan több pizzát ettek, mint azok a férfiak, akik egy másik férfivel étkeztek együtt. A vizsgálatban résztvevő férfiak átlagosan 1.6 szelet pizzát fogyasztottak, közülük azok, akik női társaságban étkeztek, majdnem három szeletet ettek meg, ami majdnem kétszerese az átlagnak. Azok a nők, akik férfi társaságban ettek, átlagosan 1.3 szelet pizzát fogyasztottak, akik pedig női társaságban étkeztek, 1.1-et, ami statisztikailag nem szignifikáns.

Miért eszik többet egy férfi női társaságban, mint amikor egy férfival együtt étkezik?

Kniffin és mtsai. (2015) szerint egy evolúciós magyarázat segíthet megérteni a rejtélyt. Bár a férfi test rendszeres túltáplálása inkább olyan formát kölcsönöz tulajdonosának, amely nem kifejezetten vonzó a legtöbb nő számára, az olyan adott, egyszeri túltáplálás, mint amely a vizsgálatban is szerepelt, a test energiafelvételén és erődemonstrációján keresztül vonzó hatást kiválthat a nőkből. Korábban már írtunk arról, hogy a férfiak hajlamosabbak arra (mint a nők), hogy ismeretlen, új ételeket egyenek, ezzel is demonstrálva jó immun-képességüket.

Tehát a kutatók szerint, amikor egy férfi kétszer annyit pizzát nyom le a randin, mint amennyit egyébként szokott, akkor ezzel tudat alatt reklámozni szeretné, hogy a szervezete vasból van. 

Kniffin és mtsai. (2015) arról is beszámolnak, hogy ez a demonstratív túlevés stratégiája nem korlátozódik csupán a kimondottan kalóriadús, zsíros ételekre. Amikor egy férfi salátát fogyasztott, egy másik férfi társaságában csupán 2.7 adagot evett, míg női társaságban majdnem kétszer ennyit. A nők étkező partnerük nemétől függetlenül pedig kb. 5 adag salátát ettek meg.

***

Ennek a kutatásnak az adatai persze nem elegendőek, hogy bizonyos elméleti kérdésekre is választ kapjunk. Például, hogy eldöntsük: a férfiak női társaságban mutatott demonstratív túlevése vajon a női párválasztási stratégiák következménye-e, vagy inkább a férfiak egymás közti partnerért való vetélkedésének eredménye lehet. Ehhez további vizsgálatokra lesz szükség. És természetesen azt sem tudjuk, hogy ez a stratégia bejön-e a nőknek.

Forrás: Kniffin, K. M., Sigirci, O., & Wansink, B. (2015). Eating Heavily: Men Eat More in the Company of Women. Evolutionary Psychological Science, 1-9.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr128425144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.