Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mitől vonzó a humoros férfi?

2016. március 04. 06:00 - Meskó Norbert

o-man-whispering-woman-laughing-facebook.jpg

Ha egy férfinek jó a humora, az általában nyerő lehet a nőknél. De miért olyan fontos a humorérzék a nőknek, hogy ez a férfi tulajdonság a párkereső oldalakon is meglehetősen előkelő helyet foglal el. Korábban számos magyarázat született a humor működésével kapcsolatban. Az egyik az un. fitness indikátor elmélet (a genetikai rátermettség jelzése). Eszerint a nők azért fogékonyabbak a férfiak humorérzékére (mint fordítva), mert a humorérzék együtt jár tulajdonosa jó genetikai minőségével, amelyet képes átörökíteni a közös utódokba. Hogyan reklámozza a humorérzék a genetikai minőséget? Néhány kutató szerint a humorérzékhez összehangolt, plasztikusan működő idegrendszer szükséges, ennek hiányában nem lennénk képesek a viccelni. Egy másik elmélet (az érdeklődés indikátor) szerint a vicceken keresztül a közös érdeklődési terület feltárása, egyeztetése történik, amely a párkapcsolati egymásra hangolódás része lehet. A Kalifornia Állami Egyetem két kutatója, Michelle Tornquist és Dan Chiappe (2015) éppen arra volt kíváncsi, hogy mi magyarázza a humor vonzerejét.

A kutatók írtak néhány történetet (jelenetet) olyan nő és férfi közötti találkozásról, akik korábban nem ismerték egymást. A kutatás résztvevőitől azt kérték, hogy helyezkedjenek a történetben leírt velük azonos nemű karakter szerepébe, Az ellenkező nemű ismeretlent pedig úgy írták le a kutatók, mint akinek magas vagy alacsony a humorérzéke. A következőkben bemutatunk egy a kutatók által felhasznált jelentet, amelyben az ismeretlen nőt úgy írják le, mint aki tud vicceket mondani, de aki nem nevet a vizsgálatban részt vevő férfi poénjain.

"Kérjük, képzelje el, hogy egy pékségben vásárol és a képen látható nő beszélgetésbe elegyedik Önnel, és egy viccet süt el, amely megnevetteti önt. Ön mesél neki a munkájáról, és az érdeklődési köréről. Érdekes beszélgetést folytatnak és Ön néhányszor jót nevet a nő kommentárjain. Ön megjegyzi magában, hogy mennyire élvezi ennek a nőnek a humorát, és úgy tűnik, ő is kellemesen érzi magát az Ön társaságában. Ön mond valamit, amiről azt gondolja, hogy vicces, és ő barátságosan Önre mosolyog, de nem nevet azon, amit Ön mondott. Egy másik vásárló, aki korábban szintén nevetett a nő viccein, most egy mókás megjegyzést tesz, amelyről Ön úgy véli, hogy igazán vicces, de a nő, akivel ön beszélget, nem nagyon nevet ezen a viccen se. Végül telefonszámot cserélnek a nővel, és Ön azon töpreng, hogy felhívja-e vagy sem."

Az egyes jelenetek mellett a kutatók egy-egy ellenkező nemű személy fényképét is megmutatták a résztvevőknek, és azt kérték tőlük, képzeljék el, hogy a képen látható személy az, akivel a történetben kapcsolatba lépnek. Bizonyos képeken vonzó személyek voltak, más képeken pedig kevésbé vonzóak. Miután a résztvevők elolvasták a történetet és megnézték a képet, el kellett dönteniük, hogy mennyire találják vonzónak a képen látható személyt rövid, illetve hosszú távú kapcsolat szempontjából (futó kalandra, illetve házasságra).

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők jobban meginogtak egy ellenkező nemű humoros idegen hatására,  mint a férfiak. Ezt a nemi különbséget a kutatók igyekeztek a humor mint fitnesz indikátor elmélettel magyarázni. Eszerint a nők azért lehetnek érzékenyebbek potenciális partnerük genetikai jelzéseire, mint a férfiak, mert a szexuális aktus reproduktív kockázata (pl. nem egészséges utód) számukra jóval nagyobb, mint a férfik számára.(terhesség, szoptatás). Az eredmények azonban egy a humor evolúciós szerepét magyarázó másik elméletet is igazolnak. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a humoros idegeneket vonzóbb találták a résztvevők, függetlenül attól, hogy mennyire attraktív képet társítottak hozzá a vizsgáltban. Ez pedig inkább az érdeklődés egyezésének fontosságát hangsúlyozza. Ha a genetikai minőség jelzése fontosabb lenne a humorérzék megítélésénél, mint a közös érdeklődés, azt kellett volna találniuk, hogy a korábban vonzó megjelenésűnek talált emberek viccesen még vonzóbbak.

A kutatók továbbá azt találták, hogy a humor vonzóbb tulajdonság volt a potenciális hosszú távú partner megítélése szempontjából, mint a potenciális rövid távú esetében. Ezt az eredményt azzal magyarázták, hogy a genetikai faktor fontos lehet mind a rövid, mind a hosszú távú kapcsolat szempontjából, hiszen mindkettő járhat reproduktív következménnyel. Ezzel persze vitatkozhatunk. Korábbi kutatásokban ugyanis feltárták, hogy a genetikai minőség szignálja (pl. a hang, az arc és a test férfias, nemi hormon-függő jelzései) a nők a rövid távú választásában fontosabbak, mint a hosszú távúban. Ha a humorérzék valóban a jó genetikai minőség indikátora, akkor azt várhatnánk, hogy ez a tulajdonság is inkább a kalandok alkalmával játsszon fontosabb szerepet a nők véleménye kialakításában. Mivel a vicces férfit vonzóbbnak találták a nők ebben a vizsgálatban hosszú távú partnernek, mint rövid távúnak, ezért az eredmények nem a humor mint a genetikai minőség indikátora elmélettel magyarázhatók. Sokkal inkább arról van szó, hogy a humorérzék a hosszú távú partner egyéb jellemzőire hasonlít, aki megbízható, kedves, érzelmileg elérhető. A humorérzék segíthet átlendülni egy párkapcsolat nehéz időszakain, és jelezheti az önirónia képességét is, amely az önreflexió, az önismeret egyik megnyilvánulási formája. 

Forrás: Tornquist, M., & Chiappe, D. (2015). Effects of humor production, humor receptivity, and physical attractiveness on partner desirability.Evolutionary Psychology, 13(4), 1-13.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr608425620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.