Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szerelem sötét árnyalata

2016. március 12. 07:27 - Meskó Norbert

6996577-dark-love.jpg

A kutatók már a 70-es évektől elkezdték kutatni az olyan "sötét" személyiségjegyek mibenlétét, mint például a Machiavellizmus, az utóbbi években pedig a machiavellista  (azaz másokat előszeretettel manipuláló, saját céljaik irányába mozgató) személyek párkapcsolati működéséről is szép számmal születtek kutatások. Mai bejegyzésünkben a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak (Ináncsi Tamás, Láng András és Bereczkei Tamás) néhány hete megjelent írását mutatjuk be, amely rávilágít, hogy a manipulatív egyének milyen egyéb személyiségvonásokkal rendelkeznek és milyen számukra az ideális partner.

Mi is az a Machiavellizmus? És mi köze mindennek a pszichológiához? A Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport az elmúlt években viszonylag alaposan körüljárta a témát (itt olvasható néhány vonatkozó publikáció). A mai bejegyzés alapjául szolgáló cikk második szerzője szakmai blogján pedig a következőket olvashatjuk:

"A machiavellista személyiség elnevezése Niccoló Machiavelli: A Fejedelem c. írására vezethető vissza, ahol az állam irányításának hatékony eszközeit írja le. A legjobb vezetői képességekhez - legalábbis Machiavelli meglátása szerint - nem a morális, hanem a racionális, taktikus megfontoláson, sokszor a néptömegek manipulációján alapuló cselekvés vezet. Ebből kiindulva Christie és Geis (1970) a machiavellista jelzőt alkalmazta egy sajátos személyiségjellemzőre, amelyet az alábbiakban mutatok be. A machiavellista személyiségvonások a sötét triád részét képezik, amely a machiavellizmus-narcizmus-pszichopátia hármasából épül fel. A machiavellisták érzékletes bemutatására talán a közismert szólásmondás a legalkalmasabb: "a cél szentesíti az eszközt". Ezen túl a machiavellista személyek önös beállítottságúak, de a nárcisztikus személyekkel szemben inkább kerülik a kapcsolatokat, nem céljuk a társaság középpontjává válni. A machiavellista személyek számítóak és taktikusak, de a pszichopatákhoz képest a megtévesztés viszonylag szelíd eszközeit alkalmazzák. Érzelmileg kevésbé vonódnak be, kapcsolataikban az embereket eszközként használják céljaik elérésében."

Számos kutatás készült, amely arról ad képet, hogy a machiavellista személyiségjegyek (önzés, mások manipulálása, kihasználása, amorális hozzáállás, stb.) miként alakulhatnak ki az egyéni fejlődés során. Azt találták, hogy a machiavellista személy már gyerekkorában azt tanulja meg az emberi kapcsolatokról, hogy a számára jelentős - szignifikáns - személy (szülő, nevelő) elutasító, nem megbízható és érzelmileg nem elérhető. Ezek a korai tapasztalatok megelőzik és átalakítják az érzelmi melegségen, intimitáson, bizalmon és kölcsönös elfogadáson alapuló modell kialakulását és szerkezetét. A gyermekkorban így kialakult kapcsolati minták fennmaradnak felnőttkorra is. Ezért a machiavellisták (korai negatív tapasztalatik alapján) felnőttként kevésbé hajlamosak a kapcsolati intimitással összefüggő elvárásokat megfogalmazni partnerük felé. Tehát gyermekkorban az érzelmi melegség megtapasztalásának hiánya olyan párkapcsolati ideálok megfogalmazásához vezet felnőttkorban, amelyből szintén hiányzik az érzelmi melegség.

ex-machina-poster.jpg

Ináncsi és mtsai. (2016) kutatásában éppen ezt találta, amikor a párkapcsolati ideálokat térképezték  fel. Vizsgálatukban 143 egyetemista vett részt (köztük 43 nő), akik kitöltötték a Machiavellizmus mérésére szolgáló Mach IV. kérdőívet, valamint az Ideális partner és párkapcsolat kérdőívet. Eredményeik szerint A magas Mach pontszámot elérő egyének alacsonyabb mértékű elvárásokat fogalmaztak meg az ideális partner melegszívűségével, megbízhatóságával, nyitottságával és barátságosságával kapcsolatban. A kutatók szerint ez talán azért van, mert a magas Mach-ok maguk sem rendelkeznek igazán ezekkel a tulajdonságokkal. Tovább a magas Machiavellizmussal jellemezhető személyek számára kevésbé volt fontos a párkapcsolati intimitás és lojalitás, mint az alacsony Mach-pontszámot elérőknek. Tehát a machiavellisták nem érdekeltek egy hosszú távú, érzelmileg elkötelezett párkapcsolat kiépítésében, amelyben a melegszívűség, a megbízhatóság és a lojalitás a fontos és nem ilyen fajta partnert keresnek. Ez az eredmény nem meglepő a korábbi vizsgálatok tükrében, hiszen a magas Mach-okra más tanulmányok szerint az elkerülő és szorongó kötődési stílus jellemző, amely éppen az érzelmi közelségtől való tartózkodást jelenti.

Ha nem az érzelmi közelség és megbízhatóság elérése mozgatja a machiavellistákat egy párkapcsolaltban, akkor vajon mi? Mi a lehet a céljuk a partnerrel?

A kutatók második kutatási kérdése erre a talányra is választ kínál, (bár az eredmények csak részben erősítik meg az eredeti feltevéseiket). (A részletért lásd az eredeti cikket.) Arról van szó, hogy a magas Mach-ok számára szignifikánsan fontosabb volt (mint az alacsony Mach-ok számára), hogy az ideális partner rendelkezzen anyagi erőforrásokkal és magas társadalmi státusszal, azonban a fizikai vonzerő (azaz szépség) és a vitalitás tekintetében nem találtak ilyen összefüggést. Ezek az eredmények megerősítik, hogy a machiavellisták elsődleges párkapcsolati célja, hogy olyan partnert találjanak, akik rendelkezik megfelelő mennyiségű anyagi erőforrásokkal és előkelő helyet foglal el a társadalmi hierarchiában, mert ezek segítik hozzá leginkább a machiavellista személyt saját személyes céljai eléréséhez. Ez egybecseng néhány korábbi kutatás eredményével, amely szerint a machiavellisták hajlamosak felhasználni partnerüket egyéni céljaik megvalósításához.

***

Hogyan képzelhető el mindez a való életben? Talán úgy, ahogyan az Ex Machina című (kamarajáték) film kapcsolati hálójában vergődő szereplők története bemutatja. Ki kit használ fel a saját céljai elérésére?

Forrás: Tamás Ináncsi, András Láng, Tamás Bereczkei (2016). A Darker Shade of Love: Machiavellianism and Positive Assortative Mating Based on Romantic Ideals. Europe's Journal of Psychology, 12(1), 137–152, doi:10.5964/ejop.v12i1.1007

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr258442704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.