Kinek veszélyes a főnökkel randizni?

2016. április 05. 11:20 - Meskó Norbert

dating-your-boss-what-to-do-and-not-love-flirt-good-bad.jpg

Vajon milyen hatással van a munkahelyi szerelmi viszony az egyén munkahelyi előmenetelére, a karrierre? Építi vagy inkább rombolja azt? Chan-Serafin, Teo, Minbashian, Cheng, & Wang, (in press), az ausztrál University of New South Wales egyetem kutatói azt találták, hogy a nőkre és a férfiakra eltérő következményekkel járhat egy ilyen párkapcsolat. Természetesen a munkahelyi szexuális/szerelmi viszonyok hatásának kutatása nem új keletű dolog. Egy viszonylag friss kutatási beszámoló szerzői például azt állítják, hogy az amerikai munkavállalók csaknem fele valamilyen szinten érintett a témában. Persze ez részben érhető is, ha belegondolunk, hogy a munkatársakkal való napi nyolc óra összezártság hatással lehet arra, hogy mit gondolunk róluk, mit érzünk velük kapcsolatban.

A közös munkahely azonban nem csupán kényelmes párkapcsolati helyszín lehet, hanem számos veszélyt is magában rejthet. Egy viharos szakítás után például elég nehéz és kínos lehet a korábbi partnerrel jó kollegális viszonyban maradni. A párkapcsolat persze még nagyobb kockázatokat rejt magában, ha a partnerek más-más helyen állnak a munkahelyi hierarchiában.

A kutatókat az érdekelte, hogy mi van akkor, ha a főnök csábítja el a beosztottat. Vajon számít-e, hogy az alárendelt szerepben lévő beosztott nő vagy férfi?

A kutatók női és férfi önkénteseket toboroztak, akiket megkértek, hogy képzeljék el: egy nagy és jelentős biztosítási cégnél dolgoznak. Minden résztvevő azt a feladatot kapta, hogy olvassa el egy jelentkező adatlapját (amely bizonyos háttér információkat tartalmazott), és döntse el, hogy a jelentkező alkalmas-e a cég képzési programjára.  A sikeres pályázók ugyanis kétéves továbbképzési lehetőséget kapnak olyan minősítés megszerzésére, amellyel magasabb pozíciót is betölthetnek majd. A résztvevőket négy csoportba osztották és minden csoportban más-más leírást kaptak a "jelentkező"-ről. A következőkben elolvashatunk egy ilyen leírást.

"Ön éppen most ült le, hogy átgondolja a jelentkező értékelését. Eszébe jut, hogy Chistopher Smith-szel (a jelentkezővel) két éve találkozott először az éves dolgozói összejövetelen, és azóta egy kisebb projekten együtt is dolgoztak már. Tudja, hogy Chistopher eléggé motivált és jól kijön a kollégáival. Az utóbbi hónapokban azonban azt hallotta Chistopherről, hogy összejött a főnökével, Patricia Cummungsszal, aki a kaliforniai regionális egységük vezető menedzsere. Az a helyzet, hogy Christopher és Patricia most együtt járnak."

Szóval ebben a csoportban a résztvevő önkénteseknek azt kellett elképzelni, hogy a férfi jelentkező a főnöknőjével jött össze. Egy másik csoportban pedig a sztori ugyanaz volt, de a neveket kicserélték: Christopher helyett Christine volt a beosztott és Patricia helyett Peter volt a főnök. Ebben az esetben a női beosztott jött össze a férfi főnökével. A megítélők másik fele pedig olyan leírást kapott (a fele Christopherrel és Patriciával, a másik fele Christinnel és Peterrel), amelyben nem említették a főnök és beosztott között létrejött párkapcsolatot. Tehát az önkéntes résztvevők feladata az volt, hogy értékeljék a jelentkezők képzési programra való alkalmasságát egy hatfokú skála segítségével (az 1 = kevéssé alkalmas, a 6 = nagyon alkalmas).

Az eredmények azt mutatják, hogy egy női beosztottat kevésbé találták alkalmasnak a továbbképzési programra, amikor az a főnökével együtt járt, amint akkor, amikor nem volt ilyen kapcsolat közöttük (5,2 pont vs. 5,3 pont). A férfi beosztott megítélésére azonban sokkal drámaibb hatással volt ez a fajta munkahelyi affér. Míg a főnökkel való együtt járás nélkül a férfi jelentkező megítélése 5,4 pont volt, addig a főnökével kavaró férfi mindössze 4,9 pontot kapott, ami azt jelenti, hogy egy hasonló munkahelyi kapcsolatban lévő nőhöz képest esélye sem volna a támogatott továbbképzésben részt venni. 

workplace_sex.jpg

Úgy tűnik, hogy míg a férfi főnök által elcsábított beosztott (pl. titkárnő) egy tipikus sztereotípia, addig a női vezető által elcsábított férfi beosztott ellenmond a vállalati hierarchiában való előrejutásról alkotott képünknek. A kutatás szerzői rámutatnak, hogy a férfi vezető és a női beosztott között kialakuló munkahelyi viszonyt általában normálisnak tartjuk, míg a férfi beosztott és főnöknője közötti párkapcsolatot kifejezetten szokatlannak ítéljük meg. Ez a sztereotípia pedig valószínűleg abból az elvárásunkból táplálkozik, hogy a férfiakat általában magasabb státuszúnak véljük, mint a nőket, amikor egy párkapcsolatról van szó. Ezért, ha egy férfi beosztott a főnöknőjével való kapcsolatról ábrándozik, akkor ez nem fér össze az alacsony státuszról alkotott nemi sztereotípiával a legtöbb megítélő fejében.

Más szavakkal: mivel hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy párkapcsolatban a férfinak magasabb státuszt KELL birtokolnia mint a nőnek, ezért nem lepődünk meg azon, ha egy női beosztott randizik a férfi főnökével, hiszen ez egybevág a státuszról szóló sztereotípiánkkal. Azonban, ha egy férfi beosztott jár együtt a női főnökével, akkor ez felborítja a párkapcsolatról és a státuszról alkotott sztereotip képünket, és hátrányosan ítéljük meg azt, aki ellentmond ennek.

 Az a szexista beállítódás, amely ezt a kettős mércét működteti bennünk, ebben a helyzetben paradox módon nem a nőket, hanem éppen a (normával szembemenő) férfiakt érinti hátrányosan. Persze a férfiakat azért nem kell sajnálni mindezért, hiszen a munkahelyeket átható szexista értékrend miatt a nők azok, akik ugyanazért a munkaért kevesebbet keresnek, mint a férfiak. a nők azok, akik gyakrabban válnak szexuális zaklatás áldozatává, és nem a férfiak. 

***

 

Forrás: Chan-Serafin, S., Teo, L., Minbashian, A., Cheng, D., & Wang, L. (in press). The perils of dating your boss: The role of hierarchical workplace romance and sex on evaluators’ career advancement decisions for lower status romance participants.Journal of Social and Personal Relationships. doi:10.1177/0265407516635285 (Nyomtatás előtti online verzió megjelenése: március 3.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr548469558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.