Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért vonzódik dominánsabb férfihoz a nő, aki fiút vár?

2016. április 11. 11:22 - Meskó Norbert

itsaboy.jpg

A babát váró párok többségét érdekli, hogy milyen nemű utód fogant, meg és manapság viszonylag pontos választ kaphatunk erre a kérdésre az ultrahangos vizsgálatok során. Nagyanyáink idejében - mielőtt elérhető lett volna az ultrahang - számos "népi bölcsesség" létezett a baba nemének előrejelzésére. Ilyenek például: ha a mama hasa csúcsos, akkor fiú lesz. Ha heves terhességi rosszulléteket produkál, akkor biztosan lány. Ezeket a modern tudomány sosem bizonyította, hiszen a valóságban a népesség kb. fele lánynak, a másik fele pedig fiúnak születik. Azonban a hetvenes években két evolúciós biológus, Robert Trivers és Dan Willard előállt egy érdekes elmélettel (a Trivers-Willard hipotézissel), amely szerint az emlős fajok nőstényei képesek befolyásolni utódaik nemét anyai kondíciójuk függvényében. Hogy mit jelent ez pontosabban?

A válasz a nemek közötti alapvető szaporodás-biológiai különbségekben rejlik. Mivel a nőstény tetemes energiát fektet abba, hogy utódját a saját testében kihordja, ezért a nőstény szaporodási sikerességét nem befolyásolja a a szexuális partnerek száma. Ugyanis egy szexuálisan vonzóbb nőstény (amely iránt számos hím érdeklődik) szaporodási sikerességét nem befolyásolja a párzások száma egy szexuálisan kevésbé vonzó nőstényhez képest (amely iránt esetleg csak egyetlen hím érdeklődik). Hiszen adott időszak alatt mindketten ugyanannyi utód létrehozására képesek, függetlenül attól, hogy mennyi hímmel párzottak.

 

Ezzel ellentétben az emlős fajok hím egyedei a párzások számának növelésével képesek növelni utódaik mennyiségét. A hím akkor képes növelni szaporodási sikerességét, ha minél több olyan nőstényt talál, amelyik hajlandó vele párzani. Ennek a törekvésnek pedig a gyakorlatban az elérhető nőstények száma szab határt. Mivel ebben az esetben a hímek között megindul a vetélkedés a nőstények eléréséért és egyfajta dominancia harc alakul ki, vannak hímek, amelyek alulmaradnak, és egyáltalán nem párzanak, azaz nem örökítik tovább génjeiket a következő generációban.

 

A háremtartó fajok (pl. oroszlán, gorilla) esetében ez eléggé látványos: a domináns hím monopolizálja a nőstényeket, míg a rivális hímek nem szaporodhatnak. Evolúciós értelemben ezért azt mondhatjuk, hogy a nőstény és a hím utódok szaporodási sikeressége között viszonylag nagy a variancia. A lányok létrehozása általában mérsékelt szaporodási sikerességgel jár együtt, míg a fiúk létrehozása vagy nagyon nagy utódszámot hozhat magával az unokák generációjában, vagy totális bukást. A hím egyedek jó környezetben nagyobb valószínűséggel lesznek reproduktív szempontból sikeresek. Ezért az anyai szervezet számára jó (azaz viszonylag biztonságos, és bőséges táplálék ellátottsággal jellemezhető) környezetben nagyobb valószínűséggel születik hím egyed. míg ennek hiányában inkább lány utód valószínű.

5.jpg

Tehát a Trivers-Willard hipotézis azt állítja, hogy az emlősök nőstényei képesek a környezet erőforrásainak függvényében kontrollálni az utódaik nemét. Számos vizsgálat is megerősítette ezt a feltételezést. Például bizonyos szarvas fajok nősténye több hím utódot hoz világra, ha az anyai szervezet egészségesebb, mint amikor nem az (mert akkor inkább nőstény utódok születnek. 

Úgy tűnik, ez alól az emberi faj sem kivétel. Az eddigi vizsgálatok szerint a párok, akiknek több fia születik fizikailag rátermettebbek (magasabbak, erősebbek, izmosabbak) vagy magasabb társadalmi státuszúak, és gazdagabbak, mint azok a párok, akiknek főként lányaik vannak. Mai bejegyzésünk cikkének szerzői, Jaime Palmer-Hague és Neil Watson (a kanadai Trinity Western University és a Simon Fraser University kutatói) azt feltételezték, hogy a nők, akik fiú utóddal esnek teherbe, erősebb preferenciát mutatnak a domináns férfi arcok iránt, mint azok a férfiak, akik lány utódot fogantak. 

A vizsgálatban 66 fiatal nő vett részt. A kutatók megkérdeztek  hogy mit gondolnak, milyen nemű lesz az első gyerekük. Ahhoz, hogy kontrollálják a preferenciát, azt is megkérdezték tőlük, hogy milyen nemű gyereket szeretnének. Ezután férfiak arcáról készült képeket mutattak a nőknek párosával, amelyek eltérő mértékben voltak dominánsok (ezt persze nem mondták meg a résztvevőknek). Csak arra kérték őket, hogy válasszák ki a számukra vonzóbbat a két arc közül (ahol az egyik dominánsabb a másik alárendelődőbb volt).

1-cqridyn63u93bwjvt61mxa.png

Az eljárásban felhasznált arcpár. A bal oldali dominánsabb, a jobb oldali alárendelődőbb.

 

Az eredmények szerint a nők 58%-a jelezte, hogy szerinte inkább fia lesz, 48%-uk pedig, hogy inkább lánya. Érdekes módon, ez éppen ellentétes volt azzal, amit szerettek volna, hiszen csak 38%-uk szeretett volna fiút, míg 61% inkább lányt akart. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a nők általában a dominánsabb arcokat találták vonzóbbnak. Ugyanakkor a fiút váró nőknek 76%-a, míg a lányt váró nőknek csak 50%-a preferálta a dominánsabb arcokat az alárendelődőek ellenében.

A nők tehát - úgy tűnik - a lehetséges partnerek olyan jelzéseire érzékenyek, amelyek segítségével közvetve növelhetik jövőbeli utódaik szaporodási sikerességét (ezen keresztül pedig saját genetikai rátermettségüket is).

Természetesen hitelesebben hangzana mindez, ha nem csupán egy feltételezett párválasztási helyzetben végezték volna a vizsgálatot, hanem valós párok és utódaik adatainak elemzésével jutottak volna erre az eredményre. Mindenesetre az eredmények biztatóak, és a kutatók is ígérik a valódi szőlők-gyerekek mintavételén alapuló további vizsgálatokat.

 

Forrás: Palmer-Hague, J. L., & Watson, N. V. (2016). Predicted offspring sex is related to women’s preferences for dominance in men. Evolutionary Behavioral Sciences, 10(1), 10–28.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr948587104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.