Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért öltöznek pirosba a nők?

2016. április 18. 06:00 - Meskó Norbert

reddress.jpg

A vörös ruha viselőjének vonzerejével kapcsolatban már számos kutatás született. Többek között azt találták, hogy egy nő vörös ruhában sokkal vonzóbb a férfi észlelő számára, mint más színűben. De továbbra is kérdés volt, hogy a nők vajon kihasználják-e a férfiaknak ezt a fajta veleszületett érzékszervi érzékenységét, és például vörös ruhát öltenek-e akkor, amikor tetszeni szeretnének valakinek. A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői (Niesta Kayser, Agthe, & Maner, 2016) szerint a nők - amikor kiválasztják a ruhájukat egy találkozásra készülve - valahogy belekalkulálják a színválasztásba (vörös vagy más szín), hogy mennyire találják vonzónak a férfit (potenciális partnert), akivel találkozni fognak.

Az ilyen típusú vizsgálatok számos módszertani kérdést is felvetnek. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy egy randira készülő nő inkább vörös ruhát húz fel, mint más színűt? Ha online kérdőívet készítünk a témával kapcsolatban, akkor ez vajon mennyire ad megbízható képet a vizsgálat területről? Hiszen amikor a kérdésekre válaszol egy ilyen kutatás résztvevője, akkor tényleg gondolhatja azt, hogy ő inkább piros ruhát venne fel a randira, mint másikat, de a tényleges viselkedése ettől még eltérhet. Aztán azokban a vizsgálatokban, ahol laboratóriumi körülmények között mérik fel a nők által kedvelt színeket, kissé torz eredmény is születhet. Hiszen lehet, hogy valaki szereti a vörös színű ruhákat, de ez nem biztos, hogy azt is jelenti: ebben szeretne parádézni az utcán, hogy mindenki megbámulja. Szóval mai bejegyzésünk kutatói többek közt ezekkel a módszertani problémákkal szembesültek, amikor kitalálták az általuk alkalmazott eljárást.

A kutatók fiatal nőket toboroztak egy laboratóriumi pszichológiai vizsgálathoz. Az érdeklődő, előzetesen jelentkező nőket közvetlenül a kutató laboratóriumból E-mailben keresték meg. Az elektronikus levelet egy fiatal férfi kutató írta, aki mellékelte a fényképét is, hogy a résztvevő könnyebben azonosíthassa, ha találkoznak a laboratóriumban. Vagy legalább is ezt mondták a résztvevő nőknek. Hiszen a valóságban a kutatónak beállított férfi egy másik egyetem hallgatója volt, jobban mondva két férfi hallgatóról volt szó, akik vonzerejét előzetesen 20 nő értékelte már. Az egyikük magasabb pontszámokat kapott, ő volt a szexi pasas, a másik, akit alacsonyabbra értékeltek a vonzereje alapján, a nem szexi. A vizsgálatban részt vevő nők fele a szexi "kutató" fényképével ellátott meghívót kapta, a csapat másik fele pedig a nem szexi férfi fotóját kapta ugyanazzal az invitáló szöveggel. Amikor a nők megérkeztek, azt mondták nekik, hogy a kutató sajnos mégsem ér rá más elfoglaltsága miatt és valaki helyettesíteni fogja őt. Ezután a résztvevőkről egy-egy egész alakos fényképet készítettek a kutatás vezetői. Aztán megkértek egy kutatási asszisztenst - akinek fogalma sem volt a kutatás célkitűzéseiről - hogy osztályozza minden egyes résztvevő ruhaviseletét. Az elemzés alapja az volt, hogy viselt-e az illető piros (vagy annak valamilyen árnylatú) ruhát vagy kiegészítőt, vagy sem.

wallhaven-54384.jpg

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők, akik úgy tudták, egy vonzó, jóképű férfivel fognak találkozni a laboratóriumban (a csoport 57%-a), nagyobb arányban viseltek vörös színeket, mint azok a nők (a csoport 16%-a), akiket arról informáltak, hogy nem túl vonzó férfivel találkozhatnak. De vajon honnan tudhatjuk, hogy a több pirosat viselő nők valóban a szexi pasasnak akartak tetszeni, a kevesebb pirosat viselők pedig esetleg éppen el akarták terelni magukról a figyelmet? A kutatók megfigyelték ugyanazon az egyetemen (a kávézóban) 200 fiatal nő öltözetét, és elemezték a korábban ismertetett szempontok alapján. Azt találták, hogy a népesség 32%-a viselt vörös színt, az pedig valahol félúton van a vizsgálat résztvevőinek két csoportja között. Ha pedig ezt az átlagos populációt egyfajta alapértelmezettnek tekintjük, akkor helytálló lehet a következtetés. A vonzó férfivel való találkozás miatt öltöztek a résztvevők az átlagosnál nagyobb mértékben pirosba, míg a másik csoport esetében éppen a nem vonzó férfivel való találkozás miatt szerepelt az átlagosnál kevesebb nő viseletében vörös szín.

A nők szexuális partnerért való egymás közötti versengésének egyik eszköze az optimális partner figyelmének felkeltése a saját vonzerő növelésén keresztül. Ennek a stratégiának a része lehet a férfiak által preferált színek - pl. a vörös és árnyalatai - fokozása a külső megjelenésben.

Forrás: Niesta Kayser, D., Agthe, M., & Maner, J. K. (2016). Strategic sexual signals: Women’s display versus avoidance of the color red depends on the attractiveness of an anticipated interaction partner. PLoS One, 11(3), e0148501.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr898590044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.