Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A nők orruknál fogva vezetik a férfiakat?

2016. június 03. 12:00 - Meskó Norbert

odour.jpg

Korábban volt már szó a mesterséges illatok vonzerőt befolyásoló hatásáról, ennél azonban talán még érdekesebb kérdés, hogy a természetes testszagok miként hatnak a vonzerő megítélésére. (Természetesen erről is írtunk már itt, és itt.) A testszag kutatásával foglalkozó tudósok között általános az a vélemény, hogy bár a testszag kiválthat szexuális vonzalmat, ennek mechanizmusa azonban mégsem hasonlítható a más emlősök, vagy éppen a rovarok feromonjaihoz. Egy újabb vizsgálat azonban most mégis arról számol be, hogy a nők rendelkeznek egyfajta "titkosított" kémiai eleggyel, amely különféle válaszokat képes kiváltani a férfiakban. Ezeket a kémiai anyagokat kopulinoknak nevezik, egyszerűen azért, mert képesek befolyásolni a szexuális viselkedést. Mai bejegyzésünkben erről lesz szó.

Főemlős rokonságunkban nem ismeretlen jelenség, hogy a nőstények hüvelyváladékában különféle vajsavak (kopulinok) találhatók, amelyek koncentrációja megemelkedik a peteérés időszakában (amikor a megtermékenyíthetőség esélye megnő). Például azokhoz a nőstény csimpánzokhoz (Pan troglodytes) amelyek ebben az időszakban több kopulint termelnek, több hím közeledik szexuális szándékkal, mint a kevesebb kopulint termelő társaikhoz. A Rutgers Egyetem két kutatója Megan Williams és Amy Jacobson (2016) arra volt kíváncsi, hogy miként hatnak a kopulinok a férfiak párválasztással kapcsolatos pszichológiai működésére. Mivel a kopulinok hatásárról korábbi vizsgálatokból nem túl sokat lehet tudni, a kutatók több elképzelést is teszteltek ezeknek a vegyületeknek a lehetséges evolúciós funkciójával kapcsolatban. Elképzelhetőnek tartották, hogy a kopulinok fokozzák a nők vonzerejét, ezen keresztül pedig elősegíthetik, hogy a megtermékenyülés szempontjából magas kockázatú napokon (peteéréskor) a nők könnyebben magukhoz vonzzák potenciális szexuális partnerüket. Az is lehetséges azonban, hogy a férfiak (akik tudatosan nem észlelik a kopulinok illatát) pármegtartó viselkedésére van hatással ez a vegyület azon keresztül, hogy átmenetileg fokozza a férfiak féltékenységét. A férfiak ugyanis ezen keresztül sikeresebben biztosíthatnák apasági bizonyosságukat (paternitásukat), ha az egyébként rejtett ovuláció idején valahogy mégiscsak értesülhetnének a termékeny napokról. Végül az is lehet, hogy a kopulinok valamiképp a férfiak saját magukról alkotott képét befyolyásolják, mondjuk a vegyület szaglásától vonzóbbnak , kívánatosabbnak, potensebbnek érzik magukat.

photographer-in-monaco-france-didier-ours-9.jpg

A kutatók ahelyett, hogy valódi kopulin-mintákat gyűjtöttek volna, szintetikus, laboratóriumban előállított kopulint használtak az eljárás során. Az oldat öt különböző vajsavat tartalmazott, amelyek koncentrációja azonos volt azzal, amelyet a korábbi vizsgálatokban mértek a nők peteérésének időszakában. Az oldatból 5 ml-t locsoltak egy darab gézre, amelyet orvosi maszkba helyezve lehetett a férfiak számára elérhetővé tenni. A kutatásban 100 heteroszexuális férfi vett részt: egy részükre kopulinnal átitatott maszkot helyeztek, másik részükre kopulin nélküli, sima maszkot, ők voltak a kontroll csoport. Valamennyien számítógépes feladatot kaptak: meg kellett ítélniük számítógépen látható női arcképek vonzerejét, a saját szexuális kívánatosságukat és válaszolniuk kellett néhány pár-őrzéssel kapcsolatos kérdésre is.

tlxkbbmwtpd9wj7iyflc.jpg

Az eredmények szerint a kopulint szimatoló férfiak és a kontroll csoport nem különbözött a pár-megtartási taktikák alkalmazása terén. A kopulin tehát eszerint nincs hatással a féltékenységre. (Vagy legalább is a féltékenységen alapuló pár-őrzési viselkedés önkitöltős kérdőíven kapott eredményei ezt mutatják.) A női arcok vonzerejének megítélésében sem mértek szignifikáns különbséget a kutatók a kopulint szagoló csoport és a kontroll között. A résztvevő férfiak saját megítélt vonzerejében azonban szignifikáns eltérés mutatkozott a két csoport között. A kopulinos csoport 21%-kal kívánatosabbnak érezte saját magát, mint azok, akik csak a tiszta levegőt szimatolták.

Ugyanakkor nem teljesen világos, hogy ennek az eredménynek mi lehet az evolúciós értelme. Vajon milyen szerepet szánt a szelekció a kopulinoknak a humán párválasztási/szaporodási folyamatban? Talán a nők azért rejtették el a kopulinokat, hogy közvetett módon kelthessék fel a férfiak figyelmét? Vagy a kopulinok motiválják arra a férfiakat, hogy erőfeszítéseket tegyenek a nő megszerzéséért és vetélkedjenek egy másik, egy rivális férfival? A kutatópáros egy ennél prózaibb magyarázatot ad a jelenségre. Szerintük az ember esetében a kopulinok a nem-humán ősökkel közös evolúciós történet egyfajta mellékterméknek tekinthetők. Ha valóban ez a helyzet, akkor az ember számára a kopulinok alkalmazása semmilyen adaptív előnnyel (azaz működő funkcióval) nem járt az evolúciós múltban, egyszerűen csak részleteiben fellelhető bennünk, mert bizonyos emlős rokonainkhoz hasonló géneket hordozunk, amelyek egy hajdani közös őstől származnak. Ez a magyarázat talán segít megérteni, hogy miért képesek a kopulinok rejtve mégiscsak hatást gyakorolni a férfiak párválasztással összefüggő pszichés működésére.

Forrás: Williams, M. N., & Jacobson, A. (2016). Effect of copulins on rating of female attractiveness, mate-guarding, and self-perceived sexual desirability.Evolutionary Psychology, 14(2).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr58774992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.