Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Okos vagy csinos nővel randiznak inkább a férfiak?

2016. október 21. 15:54 - Meskó Norbert

bimbo_over_boffin.jpg

Amikor találkozunk valakivel, aki potenciális párkapcsolati partner, akkor viszonylag rövid idő alatt el tudjuk dönteni, hogy érdekel-e bennünket az illető vagy sem. Ezen alapul a mai bejegyzésünk kutatási módszere is.A kutatók (Karbowski és kollégái, 2016) arra voltak kíváncsiak, hogy egy villám-randi eseményen részt vevő nők és férfiak milyen valószínűséggel kapnak pozitív visszajelzést az ellenkező nemű potenciális partnerektől attól függően, hogy mennyire keltettek vonzó, illetve intelligens benyomást a megjelenésükkel. A villámrandi rendezvényeken ez azért különösen fontos kérdés, mert percenként újabb és újabb lehetséges partnerekkel találkozik az ember és egy-egy röpke benyomás alapján kell eldöntenie, hogy érdekli-e őt az illető vagy sem. Lesz-e folytatása a szemrevételezésnek, vagy sem.

Ha van kedve részt venni hasonló kutatásban (kb. 10 perc), kérjük találja meg a bejegyzés végén az ezzel kapcsolatos felhívásunkat és kattintson!

Karbowski és kollégái (2016) több mint ötszáz résztvevővel dolgoztak egy ilyen villám-randi rendezvény alkalmával. A miután a résztvevőket tájékoztatták a villám-randi szabályairól, (minden találkozás után el kell dönteni, hogy akarsz-e az illetővel még találkozni vagy sem), még egy-egy 10-fokú skálán azt is meg kellett ítélniük, hogy a másik mennyire attraktív, illetve mennyire intelligens. Miután a kutatók statisztikai elemzést végeztek az adatokkal, a következő eredményre jutottak.

Amkor Karbowski és kollégái először a női válaszokat elemezték, nem lepődtek meg az eredményeken. Ugyanis a vonzóbb férfiakat inkább választották, mint a kevésbé jóképűeket.  Ugyanakkor a nők nem dobták az összes csúnyácska férfit: ha valaki emellett elég intelligensnek nézett ki, még volt esélye, hogy beválasszák. Az elemzés azt is megmutattak, hogy a két vonás (jóképű vs. okos) valójában egymás ellen dolgozott. A nők akkor mondtak leginkább „igen”-t a további randira, ha a férfi egyszerre volt vonzó és intelligens kinézetű, de a döntést inkább a férfi vonzereje befolyásolta és nem az intelligens megjelenése. Ha egy pasas a 10 pontból mind a tízet megkapta az intelligens kinézete miatt, ez csupán 10%-kal növelte annak esélyét, hogy továbbra is játékban tartják (akarnak vele még találkozni), ha egyébként az attraktivitását csak 2-re értékelték. Ha viszont a vonzerejére kapott 10 pontot, akkor harminc százalékkal is megnőtt az esélye annak, hogy továbbira randira számíthat, annak ellenére., hogy az intelligenciáját csak 2-re értékelték.

image-of-man-scratching-his-head.jpg

Az igazán meglepő, mondhatnánk, a várakozással ellentétes eredményt azonban a férfiak  produkálták, mert még a nőknél is finnyásabbnak bizonyultak. Ha egy nőt ugyanis csak 4-re értékeltek a vonzerő tekintetében és 2-re az intelligenciája miatt, akkor annak vajmi kevés esélye volt a további randira. Ez pedig teljesen más mintázat volt ahhoz képest, ahogy a nők ítélték meg a férfiakat. Az, hogy a férfiak a nők fizikai vonzerejét jóval fontosabbnak tartották, mint az intelligenciáját, nem volt meglepő eredmény.

Annál izgalmasabb eredmény azonban, hogy úgy tűnik, a férfiakat kimondottan zavarja a nők magas intelligenciája. Hiszen a korábbiakból egyértelműen kiderült, hogy egy férfinak annál nagyobb esélye volt randizni, minél vonzóbb és ugyanakkor intelligensebb benyomást is keltett. Ennek csupán a csillagos ég szabott határt, illetve a 10-fokú skála teteje. A nők esetében viszont a szépség és az okosság nem összeadódva, egymást erősítve fokozza tulajdonosa társas kívánatosságát. Éppen ellenkezőleg.

ca6c9a3aebb9af4c_savvy_main_xxxlarge_2x.jpg

Szemléltetésképen nézzük meg, hogy milyen esélyekkel indul egy nő, aki a vonzerejére 6 pontot kapott, amely átlagosnak mondható volt a villám-randi eseményen. Ha az intelligenciájára 2 pontot kapott, akkor csupán 20%-a volt arra, hogy őt válasszák randira. Ha azonban az intelligencia pontszámát 2 helyet négy pontra értékelték, akkor már 30% volt az esélye, hogy mellette voksoljanak. Ha az intelligenciáját még két ponttal magasabbra becsülték, azaz 6-ra, akkor az esélyei 40%-ra nőttek. Azonban a további intelligencia pontszám-növekedés nem emelte annak valószínűségét, hogy őt válasszák: az esélyei továbbra is 40%-ra rúgtak. A felső plafont jelentő 10 pontos intelligencia-pontszám esetében pedig a randira való esélyei visszaléptek 30%-ra. Tehát egy átlagos, 6-os szépségű nő randira választási esélyei akkor a legmagasabbak, ha az intelligencia-pontszáma valahol a 7-es körül mozog: ha ennél okosabbnak, vagy butábbnak tartják a férfiak, akkor kevésbé is érdeklődnek iránta.

Ami igazán meglepő, hogy ez nem csak az átlagos attraktivitású nőkre igaz, hanem az átlag feletti és átlag alatti szépségűekre is. Bármelyik női vonzerő-pontszámnál az optimális intelligencia-pontszám valahol 7-10 pont között volt. A nagyon szép nők esetében inkább kicsit magasabb intelligencia pontszámok, a kifejezetten nem attraktív nők esetében pedig ennél kicsit alacsonyabb intelligencia pontszámok voltak optimálisak a randizás szempontjából.

Tehát a férfiak számára két nő közül, akik egyformán vonzók, nem a nagyon intelligens benyomást keltő fog igazán tetszeni, hanem a másik, aki kevésbé tűnik okosnak.

Ezek az eredmények talán megmagyarázzák, hogy miért panaszkodik sok nő arra, hogy a kevésbé okosnak kell tettetnie magát, mint amilyen, ha nem akarja elijeszteni a férfiakat. Miért magyarázhatja a jelenséget? Csak találgatni tudunk. Elképzelhető, hogy a nők sokkal rugalmasabb standardokkal rendelkeznek, mint a férfiak, és megtalálják egy férfiben a szerethetőt, akkor is, ha az nem elég vonzó, vagy nem eléggé intelligens kinézetű. A férfiak pedig talán túl merev párkapcsolati ideálokat dédelgetnek. És persze az is lehet, hogy a férfiak csupán a saját nagyságukat mítoszát féltik.

Forrás: Karbowski, A., Deja, D., & Zawisza, M. (2016). Perceived female intelligence as economic bad in partner choice. Personality and Individual Differences, 102, 217–222.

Vegyen részt saját kutatásunkban, amely a vonzerő és a párkapcsolatok alakulását vizsgálja, és szánjon ránk mindössze kb 10 percet! Kattintson az alábbi linkre!

Katt ide: Érdekel a dolog!

Köszönjük érdeklődését.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr1811823623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.