Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miért öltöznek pirosba a férfiak?

2016. november 04. 10:38 - Meskó Norbert

iron-man-robert-downey-jr-interview.jpg

Korábban már írtunk egy kutatásról, amely azt a kérdést boncolgatja, hogy miért öltöznek pirosba a nők? Aktuális bejegyzésünkben pedig arról lesz szó, hogy vajon a nőket is befolyásolja-e a férfiak vonzerejeének megítélésekor, hogy az illető piros ruhát visel, vagy sem. Előljáróban le kell szögeznünk, hogy a nők szaporodással és párválasztással összefüggő pszichológiai működése sokkal bonyolultabb, mint a férfiaké, ahogy erről már olvashattunk a blogon (pl. "Mire figyelnek a nők az első randin?"). Azt is mondhatnánk, hogy a férfiak páválasztással és szexualitással kapcsolatos működése egyszerűbb, és jobban előre jelezhető (pl. "Milyen tánc tetszik a férfiaknak?" vagy legutóbbi bejegyzésünk: "Okos vagy csinos nővel randiznak inkább a férfiak?). Mindent figyelembe véve tehát az várható, hogy a piros ruhába öltözött férfiak sem egyértelmúen tetszenek a nőknek. Vagy mégis? A válasz egyszerű: attól függ.

Ha van kedve részt venni hasonló kutatásban (kb. 10 perc), kérjük találja meg a bejegyzés végén az ezzel kapcsolatos felhívásunkat és kattintson!

A piros szín számos gerinces állatfaj esetében a hímek szexuális szignáljaként működik, és jól mutatja a hím társas viszonylatban elfoglalt státuszát, a nőstények számára pedig kifejezetten vonzó. A nőstények piros-szín kedvelése még akkor is működik, ha mesterségesen (fetékkel) manipulálják a hímeket a kutatók. Ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon az ember esetében is mérhető-e hasonló hatás: a nők vonzóbbnak találják-e a piros ruhába öltözött férfiakat, vagy hidegen hagyja őket ez a jelleg. Egy 2010-ben végzett vizsgálat-sorozatban Elliot és mtsai. összesen 7 különböző kutatásban minden kétséget kizáróan bemutatták, hogy a nők vonzóbbnak találták azokat a férfi portrékat, amelyeket piros keretbe tettek (és mutattak meg a vizsgálati személyeknek) a kutatók, szemben ugyanezen portrák más színű kerettel látható változataival., Ugyanakkor a piros szín nem volt hatással más férfiak értékítéleteire.

devushki-novyj_god_new_year-prazdniki-risunki-rozhdestvo_christmas_xmas-santa_klaus_santa_claus-yumor-13911.jpg

Tavaly azonban Hesslinger és kollégái (2015) megismételték ezt a vizsgálatot, és eredményeik nem erősítették meg azt az elképzelést, hogy a férfiak nők által megítélt vonzerejét fokozza a vörös szín. Valójában ennek pont az ellenkezőjét taláták: a vörös szín nincs hatással a férfiak vonzerejének megítélésére. MICSODA??? Most akkor viseljünk piros pólót (inget zakót, pulcsit, stb.) vagy ne?! Jó lenne, ha legalább ennyit elvárhatnánk a tudományos pszichológiától, hogy egyértelmú tanácsokkal szolgáljon az öltözködésünk terén! Ugye?

Az égebekiáltó ellentmondást egy újabb kutatás próbálja feloldani. Prokop és mtsai. (2015) vizsgálatából az derül ki, hogy a nők akkor reagálnak pozitívan a piros színnel manipulált férfi portrékra, amikor a havi ciklusuk (megtermékenyíthetőség szempontjából) magas kockázatú időszakában vannak, tehát azokon a napokon, amikor a peteérésük van. A fogamzás szempontjából alacsony kockázatú, "terméketlen" napokon pedig ez a piros szín által kiváltott hatás egyszerűen nem mérhető, nem működik. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az ovuláció környékén azért változik meg a nők pszichés működése (vonzóbbnak, szexibbnek látják a piros színnel manipulált férfiakat), mert ez a szín a természetben összefügg az egészségesség és a státusz jelzésével. Amikor az ősi időkben a szexuális érintkezés és a szaporodás között közvetlen kapcsolat állt fenn, ezek a szignálok megbízható jelzései volt a potenciális partner genetikai minőségének.

***

És bár a fentiekben ismertetett kutatások nem adnak közvetlen választ a címben feltett kérdésre (igazából nem is foglalkoznak a férfiak öltözködési motivációjával), nekünk azért illene valami konlkúzióval szolgálni. Nos, mivel a férfiak szaporodási sikerességét (és az ehhez vezető egyik fontos tényezőt, a szexuális vonzerejüket) úgy tűnik hatékonyan befolyáolja az általuk viselt piros ruha, viszont nem tudják kiszámítani, mikor találkozhatnak kalandokra nyitott ellenkező nemű potenciális partnerrel, a konklúzió az lehet, hogy MINDIG érdemes pirosban járni. De ki teheti meg ezt? Valószínűleg nem akárki...

 cristiano-ronaldo-hd-portugal-wallpaper.jpg

Vegyen részt saját kutatásunkban, amely a vonzerő és a párkapcsolatok alakulását vizsgálja, és szánjon ránk mindössze kb 10 percet! Kattintson az alábbi linkre!

Katt ide: Érdekel a dolog!

Köszönjük érdeklődését.

 

Forrás:

Elliot, A. J., Niesta Kayser, D., Greitemeyer, T., Lichtenfeld, S., Gramzow, R. H., Maier, M. A., & Liu, H. (2010). Red, rank, and romance in women viewing men. Journal of Experimental Psychology: General, 139(3), 399.

Hesslinger, V. M., Goldbach, L., & Carbon, C. C. (2015). Men in red: A reexamination of the red-attractiveness effect. Psychonomic Bulletin & Review, 22(4), 1142-1148.

Prokop, P., Pazda, A. D., & Elliot, A. J. (2015). Influence of conception risk and sociosexuality on female attraction to male red. Personality and Individual Differences, 87, 166–170.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr4011929047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.