Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen férfi testillat tetszik a nőknek?

2017. január 20. 14:33 - Meskó Norbert

woman_smelling_man.jpg

Gyakran mondjuk, hogy az vagy, amit megeszel, de vajon igaz lehet-e ez az illatanyagokra is? Olyan szagunk van-e, mint annak, amit megettünk? Andrea Zuninga és munkatársai (2017) (Macqurarie University, Sydney) ennek a kérdésnek eredtek a nyomába. Megkértek negyvenhárom önként jelentkező férfit, hogy viseljenek a ruhájuk alatt egy-egy sima pamut pólót egy egész napon át, és ez idő alatt ne fogyasszanak fűszeres és erős illatú ételeket. Emellett végezzenek legalább egyórás testmozgást, edzést. Ezután a testillatukat tartalmazó pólókat külön-külön lefagyasztották a kutatók.

A férfiakat megkérték, hogy részletesen írják le, mit szoktak enni az elmúlt években. Egy 242 tételes étel-listából kellett kiválasztaniuk az általuk fogyasztott ételeket és jelölni az adott táplálék fogyasztási gyakoriságát is. Az ételeket olyan nagy csoportokba sorolták a kutatók, mint zöldség, gyümölcs, hús, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, tojás és tofu, tejtermékek, olajok és zsírok, szénhidrátok. Később a pólókat kiolvasztották és megkértek kilenc önként vállalkozó nőt, hogy szagolják meg azokat és egyesével értékeljék, hogy mennyire tartják vonzónak, erősnek és egészségesnek a pólók illatát.

A részvevő nőknek azt is meg kellett ítélni, hogy az egyes pólók illata mennyire hasonlít bizonyos más illatokra. és benyomásaikat egy 21 tételes illat-listával kellett egybevetniük. A kutatók azt találták, hogy bizonyos illatok összetartoznak, egyazon osztályba sorolhatóak. Például voltak férfiak, akiknek inkább virág-illatú testszaguk volt, ugyanakkor gyümölcsös, édes, és gyógynövényes illatot árasztottak, de ez az illat nem volt húsos, állati, vagy olajos jellegű. Ezért a kutatók elnevezték ezt virág/állat faktornak. Egy másikat hal-faktornak neveztek: a hal-illat együtt járt a tojás, a fokhagyma, élesztő, a savanyúság és a dohány illatával. Egy férfi, akire jellemző volt az adott faktor valamelyik illata, hajlamos volt a faktor többi illatát is birtokolni. A harmadik faktort vegyszer-faktornak neveztek el: akinek vegyszer illata volt, annak ugyanakkor egyfajta égett illatot is tulajdonítottak.

istock_000006145328small.jpg

Az eredmények szerint azok a férfiak, akiknek inkább tojás, tofu, és inkább olajos, zsíros testillatuk volt, sokkal vonzóbbak voltak a nők számára, mint azok, akiknek tenger gyümölcse illetve szénhidrát illatuk volt. Az étrend a férfiak eltérő illatának 20%-át magyarázta meg, ami azt jelenti, hogy a táplálkozás kifejezetten fontos hatást gyakorol a testszag kialakulására. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az eredmények szerint nem az étrend a testillat vonzerejét befolyásoló egyetlen tényező.

Az inkább gyümölcsös és olajos/zsíros testillatú férfiakat egyaránt magasra értékelték a nők a virágos/állatos faktorban is (persze inkább virágillatúak voltak és nem állat-illatúak). Akikre pedig inkább tenger gyümölcsei és szénhidrátok illata volt jellemző, éppen ellenkező hatás volt érvényes: kevésbé voltak virág-illatúak és inkább hús-illatuk volt. A gyümölcs és zöldségfogyasztás összekapcsolódott a vegyszer-faktorral, de a hüvelyesek, a hús, a tojás és a tofu fogyasztása képes volt csökkenteni a férfiak vegyszeres és égett illatát. A halszaggal egyetlen étel fogyasztása sem mutatott összefüggést, azaz úgy tűnik, ennek az illatnak nincs kapcsolata az étrenddel.

woman-turned-off-by-man-smell.jpg

Mindemellett a kutatók használtak még egy különleges eszközt (spektrofotométert) is, hogy megmérjék az önkéntesek kezén a bőr színét. A korábbi kutatások ugyanis arról számoltak be, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendtől a bőr karotinoid telítettsége nő és jellegzetes sárgás színű lesz. Ezt a sárgás bőrszínt pedig vonzóbbnak és egészségesebbnek tartják a megítélők, aminek az a magyarázata, hogy a karotinoidok lényegében fokozzák az immunrendszer működését. Természetesen ebben a vizsgálatban is azt találták, hogy a sárgásabb bőrszínű férfiak étrendje több karotinoidot tartalmazó ételből (pl. tök, paradicsom, kelkáposzta) állt. Ezeknek a férfiaknak az illatát pedig vonzóbbnak és egészségesebbnek tartották a nők.

Ez a kutatás bemutatja, hogy milyen környezeti faktorok, például az étrend, képesek befolyásolni a veleszületett vonzerőt. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az étrend nem minden esetben függ össze a testillattal.

Forrás: Zuniga, A., Stevenson, R. J., Mahmut, M. K., & Stephen, I. D. (2017). Diet quality and the attractiveness of male body odor. Evolution and Human Behavior, 38(1), 139–143.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr7612139743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.