Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen archoz vonzódik, aki férfi-hormont kap?

2017. január 27. 08:30 - Meskó Norbert

istock_000063832239_small.jpg

A tesztoszteronról általában közismert, hogy egy olyan hím nemi hormon, amely hatással van a férfiak vetélkedési hajlandóságára és befolyásolja a magasabb státusz megszerzéséért folyó harcot. Egy újabb vizsgálatban azonban arról számolnak be, hogy a tesztoszteron hatással lehet arra is, hogy egy férfi mit talál vonzónak egy nőben.

Brian M. Bird és kollégái (2016), a kanadai Laurentian University munkatársai abból indultak ki, hogy egy férfiban mérhető természetesen magas tesztoszteron szint megbízhatóan jelzi, hogy tulajdonosa inkább a tipikusan nőies arcokhoz vonzódik (kisebb áll, nagyobb szemek, magasan ívelő szemöldök). A férfiak ezért érzékenyek az ellenkező neműek nőies vonásaira, mert az evolúciós múltban (amikor a szex és a fogamzás között szoros kapcsolat volt) ez a preferencia együtt járt a több egészséges és túlélő utód születésével. A nőiesebb nők a nőies vonásokon keresztül hatékonyan tudták "reklámozni" biológiai rátermettségüket, jó génjeiket: egészségességüket és termékenységüket. Azonban az ilyen vonzóbb jellegzetességgel rendelkező nők keresettebbek voltak a párválasztás piacán, mint kevésbé kedvező tulajdonsággal rendelkező társaik. Ezért a férfiaknak azzal is szembe kellett nézniük, hogy a vonzóbb nők lehetnek kevésbé hűségesek is.

A mai bejegyzésünk alapjául szolgáló cikk szerzői arra gondoltak, hogy a tesztoszteron hatását nem biztos, hogy természetes helyzetben érdemes vizsgálni. Hiszen a magasabb tesztoszteron szintű férfiak lehet, hogy számos vonásban eltérnek az alacsonyabb férfi nemi hormon szinttel rendelkező társaiktól. Lehetnek például izmosabbak, férfiasabb arcberendezésűek és testalkatúak, hiszen a tesztoszteron az egész szervezetben kifejti a hatását. Emiatt pedig a nőiesebb nők iránti érdeklődésük is sokkal inkább kölcsönös vonzalmon alapulhat, mint a kevésbé férfias megjelenésű, alacsonyabb tesztoszteron szintű férfiak esetében. Ezért úgy okoskodtak, a eltérő tesztoszteron szintű férfiak összevetése helyett, inkább ugyanazoknak a férfiaknak a nemi hormon szintjét kéne megnövelni és megmérni, hogy a magasabb tesztoszteron vajon együtt jár-e a női arc iránti megváltozott preferenciával. Bird és munkatárai (2016) több vizsgálatot is végeztek.

 A vizsgálatban résztvevő férfiak hátát bekenték egy zselés masszázs-anyaggal. A férfiak fele egy tesztoszteron tartalmú kencét kapott, a másik fele pedig olyat, amiben nem volt semmi ilyen összetevő. Persze a résztvevők nem tudtak arról, hogy nemi hormonnal próbálják kezelni őket, mint ahogy az anyagot felvivő kutatókat sem informálták erről. Az így "előkészített" résztvevőknek női arcképeket mutattak és azt a feladatot kapták, hogy értékeljék azokat. A fotókat a vizsgálatot megelőzően számítógépben manipulálták, és létrehozták ugyanannak az arcnak a nőiesebb és férfiasabb változatát.  

bird_et_al_2016.jpg

Az eredmények szerint a nőiesebb arcokat vonzóbbnak találták a férfiak, amikor tesztoszteront kaptak, mint amikor csak hatóanyag nélküli placebót kentek rájuk. A résztvevők mind hosszú távú, mind rövid távú párkapcsolat szempontjából a nőiesebb arcokat részesítették előnyben, de ez a preferencia szignifikánsan magasabb volt a tesztoszteronnal kezeltek férfiak esetében. A részletesebb statisztikai elemzés azonban feltárta, hogy tesztoszteronos és a placebós csoport vonzerő pontszámai között nem volt eltérés, amikor a nők szépségét rövid távú kapcsolat szempontjából kellett megítélni. Ugyanakkor a tesztoszteronos férfiak számára a nőiesebb nők kevésbé voltak vonzóak hosszú távú kapcsolatra, mint a placebós csoportnak.

A kutatók, Brian Bird és munkatársai szerint mivel korábbi kutatás már feltárták, hogy a nőiesebb arcú nők hajlamosabbak megcsalni partnerüket (mint a kevésbé feminin vonásokkal rendelkezők), a mostani eredmények talán arra utalnak, hogy a tesztoszteron fokozza a férfiak érzékenységét partnerük potenciális félrelépésének jelzéseivel kapcsolatban. Eszerint a férfi nemi hormon beindíthat a férfiakban egy párkapcsolati döntéshozással összefüggő átkapcsolást a hosszú távú partner kiválasztásával kapcsolatban. A választás két fontos szempont figyelembevételével zajlik. Az egyik oldalon a jó génekkel rendelkező egészséges partner áll (nőies arcvonások), a másik oldalon pedig a hűtlenség lehetősége (a maszkulinabb arc a félrelépés kisebb valószínűségével jár együtt).

Általánosítva azt mondhatjuk, hogy a magasabb tesztoszteron szintű férfi jobban aggódik, hogy a partnere elhagyhatja őt egy másik férfiért, mint az alacsonyabb tesztoszteron szintű. Hogy csökkentse a partner félrelépésének valószínűségét, olyan nőt részesít előnyben hosszú távú párkapcsolatra, aki kevésbé hajlamos elhagyni a társát.

Ez a magyarázat persze nem következik közvetlenül a bemutatott vizsgálatból sőt kicsit talán spekulatív is, mindenestre érdekes elméleti felvetésnek tűnik, és újabb vizsgálatok kiinduló pontjává válhat.

Forrás: Bird, B. M., Welling, L. L., Ortiz, T. L., Moreau, B. J., Hansen, S., Emond, M., ... & Carré, J. M. (2016). Effects of exogenous testosterone and mating context on men's preferences for female facial femininity. Hormones and Behavior, 85, 76-85.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr4312129701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.