Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szex, drog és evolúció

2017. február 03. 09:00 - Meskó Norbert

pathways-rehab-sex.jpg

Napjaink nyugati társadalmainak.egyik divatos vitatémája a droghasználat legalizálása illetve kriminalizálása között feszül. A drogok szabadabb használatát a liberálisabb politikai vélemények hangsúlyozzák, míg a tiltás/büntetés elvét a konzervatívabb oldal képviseli. Míg a szekértáborok a könnyű drogok használatának előnyeit (társadalmi hasznosságát) és hátrányait (veszélyeit és költségeit) ütköztetik, gyakran tudomást sem vesznek a tudományos tényekről. Ebben a bejegyzésben egy a szex és a drogok kapcsolatát vizsgáló kutatásnak eredtünk nyomába.

George Richardson, University of Cincinatti (USA) kutatója arra volt kíváncsi, hogy milyen kapcsolat van a szex és a drogok között, és létrejöhetett-e a droghasználatnak bármilyen, az evolúcióval összefüggő (un. adaptív) haszna, előnye? Persze régóta tudjuk, hogy az ember már a történelem előtti időkben is használt pszichoaktív szereket szórakozáshoz, vagy spirituális szükséglet miatt, vagy gyógyszerként. Néhány ma is ismert és használt stimuláló szer, mint pl. a kokacserje levele, vagy a kávébab őrleményének főzete enyhíti a fáradtságot és fokozza az éberséget. Az ópiátok tompítják a fájdalmat és egyfajta eufórikus hatást váltanak ki. Még a dohánylevelek füstje is - amely egyébként rákkeltő hatású - valamelyest véd bizonyos fertőző élősködőktől. Szóval a szerhasználat kifejezetten fontos lehetett az ember számára a modern orvostudomány és a tiszta (nem fertőző) ivóvíz megjelenése előtt. Azt is mondhatjuk, hogy a drogok minden bizonnyal segítették fajunkat a túlélésben és a szaporodásban. De miként segíthettek bennünket a párválasztásban?


sex-drugs-and-evolution.jpg

A kutatások szerint a droghasználóknak több szexuális partnere van, korábbi életkorban kezdik meg a szexuális életet, és gyakrabban vesznek részt úgy nevezett kockázatos szexuális kalandokban (mint pl. a védekezés nélküli szex alkalmi kapcsolatban), mint a drogot nem használók. Ez persze lehet azért is, mert a drogok általában (pl. az alkohol) feloldják a gátlásokat és arra hajlamosítanak, hogy is megtegyünk, amit egyébként nem szoktunk.

A szex és a droghasználat más pszichológia vetülete is érdekes lehet. Például számos ember hajlamos arra, hogy kövesse az "élj gyorsan, halj meg fiatalon" elvét, amely nagyban hasonlít az úgy nevezett gyors élettörténeti stratégiához. Az ilyen emberek nem nagyon aggódnak a távol jövő miatt. Ehelyett inkább a jelenben élnek, rövid távú párkapcsolatokra törekszenek, és habzsolják az élvezeteket (pl. a drogokat), egyben elutasítják a távolinak tűnő következményeket.

marijuana-sexy-wallpaper_1.jpg

Mivel nem volt igazán világos, hogy a droghasználat miként függ össze a szexuális viselkedéssel, Richardson és munkatársai (2017) egy olyan adatbázis elemzésére vállalkozott, amely amerikai fiatalok adatait tartalmazta nyomkövetéses módszerrel (National Longitudinal Survey of Youth). Azaz 1997-ben kezdték felvenni és ugyanazokkal a válaszadókkal kétévente újra és újra találkoztak, hogy képet kapjanak az életük bizonyos területéről. A kutatókat különösen a marihuána, a dohány és az alkohol használat érdekelte, valamint a szexuális partnerek száma az utóbbi néhány évből.

Az eredmények szerint a szerhasználat és a szexuális tapasztalat között nem volt túl erős az összefüggés. A párkapcsolati/szexuális szempontból leginkább sikeres illetve a legkevésbé sikeres fiatalok közötti különbséget statisztikailag nem magyarázta a droghasználatban mérhető eltérés, hanem egyéb változók játszottak ebben szerepet. Akik arról számoltak be, hogy rengeteg alkoholt ittak, valóban több szexuális partnert is vallottak be, de ez a hatás nem tartott sokáig. Azaz, a részegeseknek egy ideig több partnerük volt, de ez csak egy bizonyos pontig volt így. Ez igazolja, hogy az alkohol csökkenti a gátlásokat és ezért kockázatosabb szexuális viselkedéshez vezet. De amikor kijózanodunk, a hatás elmúlik.

landscape-1445723599-g-sex-and-alcohol-136810815.jpg

Az idézett tanulmány szerint a droghasználat párhuzamot mutat a számtalan szexuális partnerrel folytatott kockázatos nemi élettel. Az eredmények szerint egy ember szerhasználata túl keveset árul el arról, hogy a jelenben milyen eséllyel szerezhet magának szexuális partnereket, de lényegében semmit nem mutat meg a jövőbeni lehetőségeiből.

Ha valaki a szexuális élete fellendülését reméli a szerhasználattól, akkor érdemes felkészülnie arra az összefüggésre, hogy amennyire megnöveli a párkapcsolati sikerességét az anyag, olyan gyorsan el is múlhat ez a fajta jótékony hatás.

 ***

Forrás: Richardson, G. B., Chen, C. C., Dai, C. L., Swoboda, C. M., Nedelec, J. L., & Chen, W. W. (2017). Substance use and mating success. Evolution and Human Behavior, 38(1), 48-57.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleoszex.blog.hu/api/trackback/id/tr6812138361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.